ΑΒ Βασιλόπουλος: Προγραμματίζει επενδύσεις 75 εκατ.

Για φέτος το πρόγραμμα της ΑΒ περιλαμβάνει επενδύσεις 75 εκατ. ευρώ, υπερδιπλάσιες σε σχέση με πέρυσι, και δημιουργία 32 νέων καταστημάτων, αρκετά εκ των οποίων θα λειτουργήσουν σε Βόρειο Ελλάδα και Κρήτη.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
ΑΒ Βασιλόπουλος: Προγραμματίζει επενδύσεις 75 εκατ.

Φως στην άκρη του τούνελ μέσα στο έτος αναμένεται να δει η αγορά τροφίμων και δη οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ οι οποίες από το 2010 μέχρι και το τέλος του 2013 απώλεσαν κοντά στο 1/3 του τζίρου τους (28%).

Στην εκτίμηση αυτή προέβη χθες ο γενικός εκτελεστικός διευθυντής της ΑΒ Βασιλόπουλος, Λεωνίδας Βρεττάκος, ο οποίος υποστήριξε ότι η ΑΒ σε μια πτωτική αγορά κατάφερε να εμφανίσει πέρυσι αύξηση τζίρου 2,5% σε σχέση με το 2012 ή 0,3% στα ίδια καταστήματα.

Συγκεκριμένα, πέρυσι οι πωλήσεις της αλυσίδας ανήλθαν στο 1,74 δισ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 74 εκατ. ευρώ, το μερίδιο στο 23%, οι επενδύσεις άγγιξαν τα 35 εκατ. ευρώ, λειτούργησαν 35 νέα καταστήματα, έκλεισαν 9 και δημιουργήθηκαν 908 νέες θέσεις εργασίας.

Για τη φετινή χρονιά το πρόγραμμα περιλαμβάνει επενδύσεις 75 εκατ. ευρώ, υπερδιπλάσιες σε σχέση με πέρυσι, και δημιουργία 32 νέων καταστημάτων (22 εταιρικών και 10 franchise), αρκετά εκ των οποίων θα λειτουργήσουν σε Βόρειο Ελλάδα και Κρήτη.

Παράλληλα, θα προχωρήσει η ανακαίνιση του MEGA AB στο Ελληνικό, ενώ θα δημιουργηθεί ακόμη ένα MEGA ΑΒ στην περιοχή του Κηφισού, δίπλα στο ΙΚΕΑ έκτασης 4.000 τ.μ.

Απώτερος στόχος το 2015 οι καθαρές πωλήσεις της αλυσίδας να φτάσουν στα 2 δισ. ευρώ, όπως είπε ο κ. Βρεττάκος. Δηλαδή η διοίκησή της εκτιμά ότι θα επιτύχει μέσα στη διετία 2014 – 2015, σε σχέση με το 2013, αύξηση των πωλήσεών της κοντά στο 15%.

Ο κ. Βρεττάκος επανέλαβε επίσης ότι η ΑΒ είναι ανοικτή σε εξαγορές μικρότερων τοπικών παικτών του κλάδου, χωρίς να προσδιορίσει αν βρίσκεται κοντά σε κάποια, ενώ σχολίασε ότι υπάρχουν αρκετά δίκτυα στη χώρα, αναφέροντας χαρακτηριστικά "είμαστε πολλοί". Ο ίδιος δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι αρκετοί ανταγωνιστές καθώς είναι συναισθηματικά δεμένοι με την επιχείρησή τους επέλεξαν την κατάρρευση από την πώληση όταν τους δόθηκε η δυνατότητα.

Αναφερόμενος στα προβλήματα ρευστότητας που υπάρχουν στην αγορά, σημείωσε ότι "δεν βλέπει να υπάρχει κάποια αλλαγή", εννοώντας προς το καλύτερο, διευκρινίζοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο το κλείσιμο της στρόφιγγας από τις τράπεζες αλλά και οι καθυστερήσεις στις πληρωμές από τους retailers στους προμηθευτές τους.

Έσπευσε να σημειώσει πάντως ότι η ΑΒ πληρώνει στην ώρα τους τους προμηθευτές της, αν και δεν θέλησε να πει σε πόσες ημέρες, και φροντίζει να στηρίζει με διευκολύνσεις, όπως είπε, όσους είναι σε δύσκολη θέση, αναφέροντας ότι το έχει ήδη κάνει για 4-5 μεγάλες ελληνικές βιομηχανίες.

Σημειώνεται ότι η ΑΒ Βασιλόπουλος λειτουργεί σήμερα πάνω από 280 καταστήματα και απασχολεί περίπου 11.000 εργαζόμενους.

Όσον αφορά τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, ο κ. Βρεττάκος υπογράμμισε ότι έχει επιβραδυνθεί η ανάπτυξή τους και οδεύει προς σταθεροποίηση και αυτό λόγω των έντονων προωθητικών ενεργειών και προσφορών στις οποίες έχουν προχωρήσει τα επώνυμα προϊόντα. Σήμερα, οι πωλήσεις των PL αποτελούν το 22% των συνολικών πωλήσεων της ΑΒ. Ενώ ο αριθμός των κωδικών είναι 1.800.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v