Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Έμφαση στα νέα δίκτυα και στον... πελάτη

Στα δίκτυα νέας γενιάς, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας δίνει έμφαση το νέο επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΤΕ ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Υποχώρηση, αλλά μικρότερη σε σχέση με το 2013, αναμένεται για το τρέχον έτος και στους δύο κλάδους.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Έμφαση στα νέα δίκτυα και στον... πελάτη

Έμφαση στην ενίσχυση των υποδομών του και σε επενδύσεις σε νέα δίκτυα θα δώσει ο ΟΤΕ το 2014, όπως τόνισε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Μιχάλης Τσαμάζ παρουσιάζοντας τη στρατηγική του ομίλου για το τρέχον έτος. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΤΕ η δημιουργία καλύτερων υποδομών και η βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη είναι οι κύριοι πυλώνες της στρατηγικής του ομίλου για το 2014.

Αναλυτικά ο κ. Τσαμάζ σημείωσε ότι ο σχεδιασμός της διοίκησης προβλέπει πως την τρέχουσα χρονιά η εταιρεία σκοπεύει να εγκαταστήσει περίπου 1.000 νέες καμπίνες, επεκτείνοντας τη διαθεσιμότητα του VDSL στο 30% των νοικοκυριών, αλλά και να αυξήσει περαιτέρω την πληθυσμιακή κάλυψη 4G, φτάνοντας στο 70%.

Το επενδυτικό πλάνο του ΟΤΕ προβλέπει ότι τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα υλοποιήσει επενδύσεις της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ, οι οποίες εντοπίζονται κυρίως σε δίκτυα Νέας Γενιάς σταθερής και κινητής. Ο προγραμματισμός προβλέπει ότι ο ΟΤΕ θα είναι σε θέση να παρέχει ως το 2020 ταχύτητες έως 50 Mbps, μέσω του δικτύου VDSL, τουλάχιστον στο 65% του πληθυσμού και 100 Mbps στο 50% του πληθυσμού της χώρας.

Την προηγούμενη χρονιά οι πελάτες VDSL του ΟΤΕ ξεπέρασαν τις 50.000, ενώ μεγάλη αύξηση κατέγραψαν οι επιδόσεις της συνδρομητικής τηλεόρασης με την ΟΤΕ TV να κλείνει το 2013 με 250.000 πελάτες. Η άνοδος της πελατειακής βάσης της ΟΤΕ TV συνεχίζεται και υπολογίζεται ότι έχουν πλέον ξεπεράσει τους 275.000 συνδρομητές.

Ο κ. Τσαμάζ σημείωσε ότι στόχος είναι η αύξηση των εσόδων από νέες πηγές εντάσσοντας και την τηλεόραση στην κατηγορία αυτή.

Υποχώρηση και το 2014 για τις αγορές κινητής - σταθερής

Τα στελέχη του ΟΤΕ διατύπωσαν την εκτίμηση ότι η αγορά κινητής τηλεφωνίας θα κινηθεί πτωτικά και φέτος περιορίζοντας όμως τις απώλειές της σε ποσοστό περίπου 10%, έναντι 18% το 2013. Μάλιστα εξέφρασαν την θέση ότι η πτωτική πορεία θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, αλλά με μικρότερο ρυθμό.

Οι μεγάλες απώλειες του κλάδου της κινητής την προηγούμενη χρονιά αποδόθηκαν κυρίως στη μείωση κατά 80% των τελών τερματισμού. Ωστόσο, όπως σημειώθηκε, τα χρόνια που η αγορά της κινητής τηλεφωνίας κινείται πτωτικά, έχοντας χάσει περίπου το ήμισυ της αξίας της, η Cosmote κατάφερε να διευρύνει τα δικά της μεγέθη, με το μερίδιό της στα έσοδα της κινητής να φτάνει πλέον στο 52%, ενώ το μερίδιο κερδοφορίας έχει εκτοξευθεί στο 63%.

Ο κ. Τσαμάζ σημείωσε ότι η εμπορική πολιτική που ακολούθησαν τα προηγούμενα χρόνια οι ανταγωνιστές ήταν καταστροφική για τους ίδιους με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν φτάσει στο πρωτοφανές, όπως είπε, σημείο να ζητούν ρύθμιση της αγοράς κινητής τηλεφωνίας.

Αιχμές για τον ανταγωνισμό υπήρξαν και στη σταθερή τηλεφωνία όπου αναφέρθηκε ότι οι περισσότεροι εναλλακτικοί πάροχοι κυνηγούν τον πελάτη και όχι την κερδοφορία τους. Το 2013 η αγορά της σταθερής τηλεφωνίας κατέγραψε μείωση περίπου 8 - 8,5% ενώ και το τρέχον έτος αναμένεται κάμψη, αλλά σε μονοψήφιο ποσοστό.

Ως αιτία της κάμψης τονίσθηκε ιδιαίτερα η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών που θα αργήσουν να δουν τη βελτίωση που, όπως σημειώθηκε, καταγράφεται στο μακροοικονομικό περιβάλλον.

Εκπαίδευση προσωπικού

Ο επικεφαλής του ΟΤΕ στάθηκε ιδιαίτερα και στο πρόγραμμα εκπαίδευσης του προσωπικού μέσω του οποίου την προηγούμενη χρονιά εκπαιδεύτηκαν στο πρόγραμμα βελτίωσης της εμπειρίας του πελάτη οι 2.200 εργαζόμενοι της Cosmote. Από φέτος ξεκίνησε η εκπαίδευση των 7.500 εργαζομένων του ΟΤΕ.

Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι και το πρόγραμμα ACT2 (Advanced Certificate of Telecommunication Technologies) το οποίο μεριμνά για την εκπαίδευση των τεχνικών της εταιρείας μέσα από λειτουργούσες μικρογραφίες ολόκληρου του δικτύου, από το Αστικό Κέντρο μέχρι τα σπίτια. Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Νοέμβριο και ήδη το έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 500 τεχνικοί από όλη την Ελλάδα. Μέχρι το τέλος του 2014, οι συμμετέχοντες τεχνικοί θα ανέλθουν σε 2.000 συνολικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v