Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Με ”οδηγό” τα ΕΛΠΕ η πρόταση για management

Πρόβλεψη για την υπό προϋποθέσεις πλήρη εκχώρηση του management του ΟΤΕ στον στρατηγικό σύμμαχο θα περιλαμβάνει η τελική συμφωνία μετόχων, εφόσον καρποφορήσουν οι τρέχουσες προσπάθειες εξεύρεσης στρατηγικού συμμάχου.

ΟΤΕ: Με ”οδηγό” τα ΕΛΠΕ η πρόταση για management
της Έλενας Λάσκαρη

Πρόβλεψη για την υπό προϋποθέσεις πλήρη εκχώρηση του management του ΟΤΕ στον στρατηγικό σύμμαχο σε βάθος χρόνου θα περιλαμβάνει η τελική συμφωνία μετόχων, εφόσον καρποφορήσουν οι τρέχουσες προσπάθειες εξεύρεσης στρατηγικού συμμάχου.

Αυτό θα είναι και το ουσιαστικότερο δέλεαρ για την προσέλκυση του ενδιαφέροντος ισχυρού τηλεπικοινωνιακού ”παίκτη” από την ευρωπαϊκή αγορά και όπως τονίζει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος στο Euro2day, ”η συμφωνία διεύρυνσης της συνεργασίας μέχρι την πλήρη εκχώρηση του management θα μπορούσε να γίνει στα πρότυπα της συμφωνίας που έχει συναφθεί στα ΕΛΠΕ”.

Απολύτως ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σύμβουλοι αποκρατικοποίησης UBS, Credit Suisse και Eurobank, εκπρόσωποι των οποίων θα έχουν αύριο συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη και Μεταφορών κ. Μ. Λιάπη, θα λάβουν σχετικές οδηγίες για την προοπτική πλήρους εκχώρησής του, αν και η επί του παρόντος διαπραγμάτευση με τους μνηστήρες αφορά στη συμμετοχή του συμμάχου στη διοίκηση παράλληλα με την πώληση ενός σημαντικού ποσοστού της τάξεως του 20%.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της συμφωνίας μετόχων, αν και η τελική της μορφή θα εξαρτηθεί από τη διαπραγμάτευση ανάμεσα στα δύο μέρη, θα περιλαμβάνουν:

1. Τη ”μοιρασιά” των μελών του διοικητικού συμβουλίου και τον έλεγχο του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου αντίστοιχα από το Δημόσιο και τον στρατηγικό σύμμαχο.

2. Τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων του Δημοσίου. Θα περιλαμβάνονται ρήτρες που θα εξασφαλίζουν στο κράτος το μπλοκάρισμα αποφάσεων στρατηγικής σημασίας για τα εθνικά συμφέροντα και κυρίως τα ζητήματα ασφαλείας.

3. Καθορισμό δικαιωμάτων πρώτης άρνησης. Θα ορίζεται ρητά ότι σε περίπτωση όπου ένα από τα δύο μέρη θελήσει να προχωρήσει σε πώληση του ποσοστού του, το έτερο μέρος θα απολαμβάνει το δικαίωμα της πρώτης άρνησης. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται το ελληνικό δημόσιο έναντι ενδεχομένου μεταβίβασης του όποιου ποσοστού αποκτήσει ο στρατηγικός σύμμαχος σε... ξένα χέρια, μη επιθυμητά.

4. Πρόβλεψη πλήρους εκχώρησης του management στον στρατηγικό σύμμαχο στα πρότυπα της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί στα ΕΛΠΕ.

Η συμφωνία του 2003 προέβλεπε την πώληση από πλευράς Δημοσίου του 16,65% των ΕΛΠΕ στην Πετρόλα με παράλληλη αύξηση των μελών του Δ.Σ. από 11 σε 13. Από αυτά το ελληνικό δημόσιο έχει το δικαίωμα να διορίζει επτά μέλη και η Πετρόλα διορίζει δύο, ενώ οι εργαζόμενοι, καθώς και η μειοψηφία των μετόχων, διατηρούν το δικαίωμα διορισμού από δύο μέλη αντιστοίχως στο Δ.Σ. της εταιρίας.

Στην περίπτωση των ΕΛΠΕ βέβαια η διοίκηση της εταιρίας παραμένει υπό τον έλεγχο του ελληνικού δημοσίου, αλλά το δικαίωμα αυτό του ελληνικού δημοσίου ”μπορεί να καταργηθεί μετά την πάροδο πενταετίας και μόνον εφόσον υπέρ της αλλαγής ψηφίσει το 50% συν 1 μετοχή του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας”.

Το πρότυπο αυτό κρίνεται από το οικονομικό επιτελείο ότι θα μπορούσε να αποτελέσει το μοντέλο πάνω στο οποίο θα καταρτιστεί και η αντίστοιχη συμφωνία μετόχων για τον ΟΤΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v