Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: Ζητά μείωση στο φόρο παραγωγής

Τα μακροοικονομικά στοιχεία είναι καλύτερα για την Ελλάδα, αλλά η πραγματική οικονομία υποφέρει ακόμη, σημειώνει ο επικεφαλής του ομίλου Μυτιληναίου σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Καλύτερη η εικόνα στο μέτωπο της ρευστότητας. Ζητείται μείωση φόρων στην παραγωγή.

Μυτιληναίος: Ζητά μείωση στο φόρο παραγωγής

Τον πρόεδρο του Ομίλου Μυτιληναίος, Ευάγγελο Μυτιληναίο, τον οποίο χαρακτήρισε «κορυφαίο επιχειρηματία του χώρου της βαριάς βιομηχανίας», που κατάφερε οι επιχειρήσεις του να σημειώσουν κέρδη καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, φιλοξένησε σήμερα η εκπομπή “The Pulse” του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg. 

«Η οικονομία έχει υποφέρει. Όταν μειωθεί η φορολόγηση της παραγωγής, οι επιχειρήσεις θα πάρουν μεγάλες ανάσες», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μυτιληναίoς στη συνέντευξή του.  

O ίδιος σημείωσε ότι τα ελληνικά μακροοικονομικά στοιχεία είναι καλύτερα τώρα. «Τα πράγματα επιτέλους αλλάζουν. Μπορούμε να περιμένουμε καλύτερες μέρες», σημείωσε, προσθέτοντας πάντως ότι είναι εντελώς διαφορετική η εικόνα όταν βλέπεις την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας, στους δρόμους.

«Τα στοιχεία δείχνουν σαφώς καλύτερα. Το δίδυμο έλλειμμα έχει γίνει δίδυμο πλεόνασμα. Όμως η πραγματική οικονομία υποφέρει. Το μόνο που έχει να κάνει κανείς είναι να δει τις στρατιές των ανέργων», σημείωσε. 

Στο μέτωπο της ρευστότητας υπογράμμισε ότι μεγάλες ελληνικές εταιρίες μπορούν πλέον να προσφύγουν στις αγορές για χρηματοδότηση με σχετικά καλά επιτόκια. «Αυτή είναι η αρχή. Εάν δεν υπάρχει ρευστότητα, δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα», τόνισε. 

Όπως ανέφερε, «μετά τις εκλογές του 2012, ήλθαν στη χώρα κάποιοι ριψοκίνδυνοι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές. Το 2013 ήλθαν λίγο πιο συντηρητικοί επενδυτές. Τώρα πλέον μπορούμε να πούμε ότι έρχονται επενδυτές μακροχρόνιου ορίζοντα».

Σημείωσε δε ότι και η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να βγει τώρα στις αγορές. «Θα ήθελα η πρώτη απόπειρα εξόδου στις αγορές να είναι μια μεγάλη επιτυχία», δήλωσε. 

Αναφορικά με το φορολογικό καθεστώς, υπογράμμισε ότι το υπουργείο οικονομικών έχει προσπαθήσει πολύ το τελευταίο διάστημα να ξεκαθαρίσει το φορολογικό τοπίο. Από την άλλη όμως, πρόσθεσε, η επιβάρυνση από το φορολογικό καθεστώς στην Ελλάδα είναι ακόμη τεράστια, καθώς η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση κρίσης και ως τέτοια έπρεπε να λάβει έκτακτα μέτρα, ένα εκ των οποίων είναι η βαριά φορολόγηση.

Επιχειρώντας μία πρόβλεψη, ο πρόεδρος του ομίλου δήλωσε πως με βάση και τα λεγόμενα του κ. Στουρνάρα θεωρεί πως θα υπάρξει μακροπρόθεσμο φορολογικό πλάνο στην κυβέρνηση και οι φορολογικοί δείκτες στην παραγωγή θα πέσουν.

Ο κ. Μυτιληναίoς εξέφρασε την ανησυχία του για τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου που έρχονται στην Ελλάδα μέσω Ουκρανίας. «Ελπίζουμε ότι θα επικρατήσει η λογική. Σε διαφορετική περιπτωση θα αντιμετωπίσουμε τυχόν μεσοπρόθεσμα προβλήματα χάρη στη συμβολή της μονάδας LNG στη Ρεβυθούσα», τόνισε.

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v