Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Α.τ.Ε: Κέρδισε ασφαλιστικά μέτρα εναντίον ΔΕΗ

Το Αλουμίνιο της Ελλάδος κέρδισε σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του euro2day.gr, τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε κάνει εναντίον της ΔΕΗ όσον αφορά την τιμή του ρεύματος για την παραγωγική διαδικασία.

Α.τ.Ε: Κέρδισε ασφαλιστικά μέτρα εναντίον  ΔΕΗ
Το Αλουμίνιο της Ελλάδος κέρδισε σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του euro2day.gr, τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε κάνει εναντίον της ΔΕΗ όσον αφορά την αλλαγή στην τιμή του ρεύματος που χρησιμοποιεί για την παραγωγική του διαδικασία.

Όπως αναφέρουν γνώστες της αγοράς, πρόκειται για ”Πύρρειο νίκη”, αφού πρακτικά με βάση τη φόρμουλα που είχε χρησιμοποιηθεί στις συμβάσεις της Πεσινέ με τη ΔΕΗ, η τιμή που προβλέπει η φόρμουλα αυτή ( καθώς λαμβάνει υπ όψιν της και την εκάστοτε τιμή του αλουμινίου, η οποία βρίσκεται τώρα σε υψηλά επίπεδα) είναι έως και υψηλότερη από την τρέχουσα τιμή του βιομηχανικού ρεύματος.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι τόσο το Αλουμίνιο της Ελλάδος όσο και η ΛΑΡΚΟ, θα πρέπει να τιμολογούνται με βάση τις προηγούμενες συμφωνίες, κι όχι με τις τιμές που ίσχυσαν μετά τον Απρίλιο του 2006, έως ότου γίνει η κύρια δίκη ή υπάρξει απόφαση διαιτησίας.

Το γεγονός αυτό χαρακτηρίζεται από αρμόδιες πηγές, ως σημαντικό ”επί της αρχής”, με δεδομένη τη μονοπωλιακή θέση της ΔΕΗ αλλά και την έλλειψη οποιαδήποτε διαπραγμάτευσης με τους αντισυμβαλλόμενους της, κατόπιν της καταγγελίας της συμφωνίας Πεσινέ.

Σημειωτέον ότι κατά την άποψη που φέρεται να έκανε αποδεκτή το δικαστήριο, η ΔΕΗ διατηρεί το μονοπωλιακό της χαρακτήρα, που σημαίνει ότι οι αντισυμβαλλόμενοι της δεν έχουν την ευχέρεια να κάνουν συμφωνίες με άλλους προμηθευτές,

Πρακτικά το όφελος για το Αλουμίνιο της Ελλάδος, είναι ότι σε περίπτωση πτώσης των τιμών του αλουμινίου, δεν κινδυνεύει πλέον να βρεθεί να πληρώνει την ηλεκτροδότηση της παραγωγής του σε τιμές ασύμφορες για την λειτουργία του.

Διότι με βάση την παλαιά συμφωνία η τιμή που πληρώνει το Α.τ.Ε βάση φόρμουλας μειώνεται όταν μειώνεται η τιμή του αλουμινίου, ενω η γενική τιμή του βιομηχανικού ρεύματος, που είχε επιβληθεί στο Α.τ.Ε απο τον Απρίλιο του 2006, είναι σταθερή και ανεξάρτητη απο την τιμή του αλουμινίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v