Καράτζη: Βελτίωση μεγεθών το 2013

Αύξηση του ενοποιημένου κύκλου εργασιών και των κερδών μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας από συνεχιζόμενες δραστηριότητες εμφάνισε το 2013 ο όμιλος Καράτζη. Σχέδια για νέα ξενοδοχειακή μονάδα στη Χερσόνησο Ηρακλείου.

Καράτζη: Βελτίωση μεγεθών το 2013
Βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες παρουσίασε στη χρήση του 2013 ο όμιλος Καράτζη.

Ειδικότερα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών, από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, στη χρήση 2013 παρουσίασε αύξηση 8% και διαμορφώθηκε σε €66,8 εκατ. έναντι €61,8 εκατ. το 2012. Η αύξηση αποδίδεται στην ενίσχυση του κύκλου εργασιών του τομέα βιομηχανικής παραγωγής (+9,8%) απόρροια της αποτελεσματικής εμπορικής πολιτικής και της διεύρυνσης του δικτύου πωλήσεων, αλλά και του τομέα της ξενοδοχειακής δραστηριότητας (+17,2%).

Αναφορικά με τον τομέα ξενοδοχειακής δραστηριότητας θετικά συνετέλεσαν τόσο η γενικότερη ενίσχυση της τουριστικής αγοράς στη χώρα μας το 2013, όσο και η αναβάθμιση του ξενοδοχείου Nana Beach σε μονάδα πέντε αστέρων.

Ο τομέας των φωτοβολταϊκών παρουσίασε μείωση κατά 15,3% λόγω της αναγνώρισης εφάπαξ έκπτωσης για την εξυγίανση του λογαριασμού των διαχειριστών της αγοράς ενέργειας.

Τα μικτά κέρδη του ομίλου, από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, διαμορφώθηκαν στη χρήση 2013 σε €16,3 εκατ. έναντι €15,6 εκατ. το 2012 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4,5%. Η μεταβολή αυτή αποδίδεται στη βελτίωση του μικτού περιθωρίου της βιομηχανίας και του ξενοδοχειακού τομέα, ενώ το περιθώριο μικτού κέρδους επί των ενοποιημένων πωλήσεων του τομέα ενέργειας περιορίστηκε σημαντικά.

Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) του ομίλου ανήλθαν σε €13,9 εκατ. έναντι €12,2 εκατ. το 2012 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 13,9% λόγω της βελτίωσης των αποτελεσμάτων του βιομηχανικού και ξενοδοχειακού τομέα. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 107,8% και διαμορφώθηκαν στη χρήση 2013 σε €7,2 εκατ. έναντι €3,5 εκατ., ενώ τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας του ομίλου ανήλθαν σε €4,3 εκατ. έναντι €3 εκατ. το 2012 αυξημένα κατά 43,3%. Όλα τα ανωτέρω μεγέθη αφορούν συνεχιζόμενες δραστηριότητες.

Σημαντικό στοιχείο αποτελεί και το γεγονός ότι ο όμιλος κατάφερε να καταγράψει σημαντικά αυξημένες ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες, στοιχείο το οποίο επέτρεψε τόσο τη χρηματοδότηση επενδυτικών δραστηριοτήτων, όσο και την εξόφληση υφιστάμενου δανεισμού, με αποτέλεσμα ο καθαρός δανεισμός του ομίλου να ανέρχεται στο τέλος της χρήσης 2013 σε €25,4 εκατ. έναντι €36,2 εκατ.

Στη βάση της αναπτυξιακής πορείας της χρήσης του 2013, η διοίκηση του ομίλου συνέχισε και στην τρέχουσα χρήση την εφαρμογή του στρατηγικού της σχεδιασμού. Στο πλαίσιο αυτό υλοποίησε το επενδυτικό πλάνο του ομίλου το οποίο περιλαμβάνει τόσο την ξενοδοχειακή δραστηριότητα με την πλήρη ανακαίνιση 93 δωματίων και λοιπών λειτουργικών χώρων του Nana Beach (ολοκληρώνεται στο προσεχές χρονικό διάστημα πριν τη έναρξη της τουριστικής περιόδου), όσο και την βιομηχανική δραστηριότητα όπου αγοράστηκε νέος μηχανολογικός εξοπλισμός και έγινε εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων στην ΒΙΠΕ Ηρακλείου, ενέργειες οι οποίες συνέβαλαν στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας κατά 20%.

Επιπλέον σχεδιάζεται η ανέγερση νέου ξενοδοχείου σε παραθαλάσσια έκταση 32 στρεμμάτων στο Δράπανο Χερσονήσου Ηρακλείου. Η νέα μονάδα θα είναι κατηγορίας 5* και δυναμικότητας 118 δωματίων και 240 κλινών, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται σε 15 εκατ. ευρώ. Τα ανωτέρω σε συνδυασμό με την επέκταση σε νέες δραστηριότητες στην Ευρώπη σε κλάδους σχετικούς με τον πρωτογενή τομέα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα επιτρέψουν την ενίσχυση των μεγεθών του ομίλου και για το 2014.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v