Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνικός ”οργασμός” στο βαλκανικό real estate

Στα Βαλκάνια έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους οι ελληνικές επιχειρήσεις του real estate, εκμεταλλευόμενες την περιορισμένη γραφειοκρατία, αλλά και τις επενδυτικές ευκαιρίες. Τι έχουν στα σκαριά ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Lamda Development και λοιποί.

Ελληνικός ”οργασμός” στο βαλκανικό real estate
Στην αγορά του real estate στην αγορά των Βαλκανίων και ιδιαίτερα της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας αλλά και της Σερβίας έχουν στραφεί οι κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας.

Η μικρότερη γραφειοκρατία που απαιτείται για την υλοποίηση οικιστικών και εμπορικών projects στις χώρες αυτές σε σχέση με την Ελλάδα αλλά και το κατά πολύ φθηνότερο κόστος της γης, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον των ελληνικών επιχειρήσεων στις πρωτεύουσες των παραπάνω χωρών.

Ήδη οι εταιρίες υλοποιούν ή σχεδιάζουν την υλοποίηση μεγάλων οικιστικών συγκροτημάτων, εμπορικών κέντρων και γραφειακών συγκροτημάτων, τα οποία, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στέλεχος κατασκευαστικού ομίλου, τυγχάνουν μεγάλου αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Ειδικότερα, ο κατασκευαστικός όμιλος της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ προχωρά στην ανάπτυξη δύο οικιστικών συγκροτημάτων σε αντίστοιχα οικόπεδα στη Σόφια της Βουλγαρίας. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αναμένεται η κατασκευή 45.000 τ.μ. συνολικά. Η εταιρία έχει αποκτήσει και άλλες εκτάσεις στη Σόφια, ενώ διαθέτει και έκταση 63,5 στρεμμάτων στα περίχωρα του Βουκουρεστίου στη Ρουμανία. Επίσης πρόσφατα συστάθηκε και νέα εταιρία στη Ρωσία, με στόχο την αξιοποίηση και ανάπτυξη ακινήτων.

Παράλληλα, τον Ιούνιο, η εταιρία προχώρησε στη σύσταση κοινής εταιρίας με τη Lamda Development στη Βουλγαρία. Αντικείμενο αυτής θα είναι η αγορά και αξιοποίηση οικοπέδου 13,5 στρεμμάτων στον περιφερειακό δακτύλιο της Σόφιας. Το τίμημα της αγοράς ανήλθε σε 5 εκατ. ευρώ.

Σημαντική δραστηριότητα στις αγορές των Βαλκανίων, κυρίως σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία, έχουν αναπτύξει οι εταιρίες Lamda Development και EFG Eurobank. Πρόσφατα η Lamda Development προχώρησε στην αγορά οικοπέδου τριών στρεμμάτων στο Βελιγράδι, αντί ποσού 2,9 εκατ. ευρώ.

Στην έκταση αυτή η εταιρία σχεδιάζει την ανάπτυξη οικιστικού συγκροτήματος 11.000 τ.μ., συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ. Το οικόπεδο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Βελιγραδίου, στην περιοχή Vracar, ενώ η ολοκλήρωση του έργου προβλέπεται τον Σεπτέμβριο του 2007.

Παράλληλα, η εταιρία, μέσω της κατά 100% θυγατρικής της LAMDA Development Sofia EOOD, προχώρησε και στην υπογραφή προσυμφώνου αγοράς οικοπέδου 11 στρεμμάτων στη Σόφια.

Η αξία του τιμήματος ανήλθε στα 2,4 εκατ. ευρώ και στον χώρο θα αναπτυχθούν πολυτελείς κατοικίες. To συνολικό κόστος της επένδυσης αναμένεται να ανέλθει στα 10 εκατ. ευρώ, ενώ στην ίδια χώρα η εταιρία σχεδιάζει και προωθεί την ανάπτυξη εμπορικού κέντρου. Τέλος, στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την κατασκευή κατοικιών (τομέας housing) στην αγορά της Ρουμανίας προχώρησαν πρόσφατα η ΔΙΕΚΑΤ και η ΒΕΤΑΝΕΤ.

Η συνεργασία προβλέπει την ίδρυση νέου επιχειρηματικού φορέα στον οποίο θα συμμετέχουν με ποσοστό 50%-50% οι δύο εταιρίες. Η υλοποίηση της νέας κοινής επένδυσης θα αρχίσει στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v