Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Ξεκίνησε η δημόσια προσφορά για Finansbank

Στην τιμή των 4,147 δολαρίων ανά 10 μετοχές, έναντι 4,04 δολαρίων που είχε καταβάλει η Εθνική για το αρχικό πακέτο μετοχών, ξεκίνησε σήμερα το πρωί η δημόσια προσφορά της Εθνικής προς τους μετόχους μειοψηφίας της τουρκικής τράπεζας Finansbank.

ΕΤΕ: Ξεκίνησε η δημόσια προσφορά για Finansbank
του Γιώργου Μαντέλα

Στην τιμή των 4,147 δολαρίων ανά 10 μετοχές, έναντι 4,04 δολαρίων που είχε καταβάλει η Εθνική για το αρχικό πακέτο μετοχών, ξεκίνησε σήμερα το πρωί η δημόσια προσφορά της Εθνικής προς τους μετόχους μειοψηφίας της τουρκικής τράπεζας Finansbank.

Η δημόσια προσφορά θα διαρκέσει 22 ημέρες, ήτοι από τις 8 Ιανουαρίου μέχρι και το τέλος εργασίμων ωρών της 29ης Ιανουαρίου 2007.

Η διοίκηση της τράπεζας στην Αθήνα προτίμησε να ξεκινήσει τη διαδικασία με τη νέα τιμή που όρισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Τουρκίας προκειμένου να μη δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα σε ό,τι αφορά την ομαλή ροή της εξαγοράς, μολονότι είχε τη δυνατότητα αν το επιθυμούσε να υποβάλει σχετικές ενστάσεις.

Άλλωστε, υπολογίζεται ότι η επιπλέον επιβάρυνση από τη νέα τιμή θα είναι της τάξεως των περίπου 51 εκατ. δολ. όταν το συνολικό τίμημα για την εξαγορά της Finansbank θα φτάσει στα περίπου 5,5 δισ. δολ.

Κατά συνέπεια, το επιπλέον ποσό για το οποίο γίνεται λόγος δεν αφορά ούτε καν στο 1% του συνολικού τιμήματος.

Εκτιμάται δε ότι αναλόγως και με την αποδοχή που θα έχει η προσφορά το ποσό των 51 εκατ. δολ. στο τέλος θα κινηθεί και σε χαμηλότερα επίπεδα.

Αργότερα σήμερα, η Εθνική Τράπεζα προτίθεται να κάνει και σχετική ανακοίνωση Τύπου, για να ενημερώσει σχετικά με τη διαδικασία της δημόσιας προσφοράς.

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική ρυθμιστική είχε εγκρίνει την αίτηση για τη δημόσια πρόταση, ορίζοντας μεγαλύτερο τίμημα έναντι εκείνου της εξαγοράς του 46% της τουρκικής τράπεζας.

Συγκεκριμένα, ορίστηκαν ως τίμημα τα 4,147 δολάρια ανά 10 μετοχές, έναντι 4,04 δολαρίων που είχε καταβάλει η Εθνική για το αρχικό πακέτο μετοχών.

Ειδικότερα, στις 28 Δεκεμβρίου 2006 η τουρκική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε ότι η προσφερόμενη τιμή των 4,04 δολαρίων ανά 10 μετοχές θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί στα 4,14 δολάρια ανά 10 μετοχές, λαμβάνοντας υπόψη: 1) Τη διαφορά στις αξίες που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό του τιμήματος εξαγοράς της Finansbank Malta Ltd., θυγατρικής της Finansbank. 2) Τον υπολογισμό τόκων επί της τιμής προσφοράς των 4,04 δολαρίων.

--- Η ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας

Σε συνέχεια του Δελτίου Τύπου της 18ης Αυγούστου 2006 με τίτλο ”Η ΕΤΕ ολοκληρώνει την εξαγορά του 46% των Κοινών και του 100% των Ιδρυτικών Μετοχών της Finansbank, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) γνωστοποιεί τα ακόλουθα, προς ενημέρωση του επενδυτικού κοινού:

Η συναλλαγή που αφορούσε στο 46% των κοινών μετοχών και στο 100% των ιδρυτικών μετοχών της Finansbank A.S. σύμφωνα με τους όρους της Σύμβασης Μεταβίβασης Μετοχών που υπεγράφη στις 03.04.2006 μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και των Fiba Holding A.S., Fina Holding A.S., Fiba Factoring Hizmetleri A.S. και Girisim Factoring A.S., μετόχων της Finansbank A.S., ολοκληρώθηκε στις 18.08.2006.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εγκυκλίου Νο:8, Σειρά No. IV της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος υπέβαλε προσηκόντως αίτηση στην Τουρκική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την αγορά των μετοχών που κατέχονται από άλλους μετόχους της Finansbank A.S.

Η εν λόγω αίτηση εγκρίθηκε από την Τουρκική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με την 56/1545 απόφαση της 28.12.2006.

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος έχει καθορίσει τη διάρκεια της περιόδου της ως άνω προσφοράς σε 22 ημέρες, από την 8η Ιανουαρίου μέχρι και το τέλος εργασίμων ωρών της 29ης Ιανουαρίου 2007, σύμφωνα με τους όρους της σχετικής απόφασης της Τουρκικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v