Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Σε εξέλιξη διεθνείς διαγωνισμοί για ακίνητα

Τις προσπάθειές της για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΟΤΕ εντείνει η θυγατρική του, OTE Εstate. Την Παρασκευή λήγει η προθεσμία για την υποβολή προσφορών για τέσσερα ακίνητα στην Αττική. Πάνω από 2.300 οικόπεδα και άλλα τόσα ακίνητα διαθέτει ο ΟΤΕ.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Σε εξέλιξη διεθνείς διαγωνισμοί για ακίνητα

Το απόγευμα της Παρασκευής, 28 Μαρτίου, λήγει η προθεσμία που έχουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές προκειμένου να υποβάλουν τις προσφορές τους για την αξιοποίηση των τεσσάρων μεγάλων ακινήτων του ΟΤΕ που βρίσκονται σε Αθήνα, Κηφισιά, Καλλιθέα και Αιγάλεω.

Μεταξύ των τεσσάρων ακινήτων για τα οποία η OTE Estate έχει προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό από τον Δεκέμβριο αναζητώντας επενδυτές περιλαμβάνεται και το κτίριο της οδού Σταδίου 15, στην πλατεία Κολοκοτρώνη, δίπλα στην Παλαιά Βουλή.

Επιπλέον ο διαγωνισμός αξιοποίησης ακινήτων περιλαμβάνει:

- Ακίνητο επί της οδού Δαβάκη 23, στην Καλλιθέα Αττικής που βρίσκεται επί οικοπέδου επιφανείας 7.792,76 τ.μ. και αποτελείται από συγκρότημα έντεκα (11) κτιρίων συνολικής επιφάνειας 28.519,62 τ.μ.

- Ακίνητο επί της Λεωφ. Πέτρου Ράλλη 36-38 στο Αιγάλεω Αττικής, συνολικού εμβαδού 26.741,66 τ.μ. με τα κτίρια εντός αυτού συνολικής επιφάνειας 12.599,10 τ.μ.

- Ακίνητο επί της οδού Αγραύλης 14, στη Νέα Κηφισιά Αττικής, συνολικού εμβαδού οικοπέδου 7.796,75 τ.μ. με τα κτίρια εντός αυτού συνολικής επιφάνειας 5.369,54 τ.μ.

Υψηλότερο τίμημα

Στον πλειοδότη μεταβιβάζεται η πλήρης κυριότητα, είτε για το σύνολο των ακινήτων, είτε μεμονωμένα για κάποιο εξ αυτών.

Επιπλέον, για τα ακίνητα στην Καλλιθέα και σε Πέτρου Ράλλη - Αιγάλεω, υπάρχει η πρόσθετη δυνατότητα αυτά να αξιοποιηθούν από κοινού με την ΟΤΕ ΑΚΙΝΗΤΑ μέσω εταιρίας ειδικού σκοπού.

Στην περίπτωση που υποβληθεί πρόταση για το σύνολο των ακινήτων απαιτείται η κατάθεση εγγυητικής επιστολής ύψους τετρακοσίων χιλιάδων ευρώ, ενώ το μοναδικό κριτήριο για την αξιολόγηση της προσφοράς θα είναι ανώτερο οικονομικό αντάλλαγμα.

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός αποτελεί μία πρώτη απόπειρα του ΟΤΕ να εκμεταλλευθεί τη σημαντική ακίνητη περιουσία του. Η προσπάθεια αυτή έρχεται μετά την υλοποίηση ενός εκτεταμένου σχεδίου εξορθολογισμού και μείωσης της χρήσης χώρων. Η αλλαγή των τεχνολογιών έχει επιτρέψει την απελευθέρωση σημαντικού κτιριακού δυναμικού, ενώ πολλά κτίρια έμειναν κενά λόγω της σημαντικής μείωσης του προσωπικού τα τελευταία χρόνια.

Ο ΟΤΕ είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακινήτων στη χώρα και, σύμφωνα με την εκτιμητική εταιρία Savills Hellas Ltd, η εμπορική αξία της περιουσίας αυτής στο τέλος του 2011 υπολογιζόταν περίπου σε 1,25 δισ. ευρώ.

Η ακίνητη περιουσία του Οργανισμού περιλαμβάνει σημαντικά οικόπεδα-γήπεδα σε όλη την ελληνική επικράτεια, σε στρατηγικές θέσεις. Τα περισσότερα κτίρια βρίσκονται στα πλέον εμπορικά σημεία μεγάλων και μικρών πόλεων.

Ειδικότερα, η περιουσία της OTE Estate περιλαμβάνει: 2.301 οικόπεδα συνολικής επιφάνειας 9,31 εκατ. τ.μ., εκ των οποίων έχουν ανεγερθεί 2.388 κτίρια συνολικής δομημένης επιφάνειας 1,12 εκατ. τ.μ.

Κατά κύριο λόγο, τα ακίνητα αφορούν χώρους γραφείων, καταστημάτων, αποθηκών, τηλεπικοινωνιακών κέντρων, ενώ σε ποσοστό που ξεπερνά το 50% βρίσκονται στην περιοχή της Αττικής.

Εκτός από τα τέσσερα ακίνητα που περιλαμβάνονται στον διεθνή διαγωνισμό αυτήν την εποχή η OTE Εstate έχει βάλει πωλητήριο και σε άλλα ακίνητα ιδιοκτησίας του ΟΤΕ ανά την Ελλάδα.

Σε ποια άλλα ακίνητα έχει μπει πωλητήριο

Ειδικότερα όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εταιρίας διαθέσιμα προς πώληση αυτό το διάστημα είναι:

· ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

-Οικόπεδο πλησίον της Λεωφ. Ποσειδώνος επιφάνειας 370,07 τ.μ. -επιτρεπόμενη κάλυψη 148,03 τ.μ. και επιτρεπόμενη δόμηση 888,17 τ.μ.- για το οποίο έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια για την ανέγερση οκταόροφης οικοδομής με πιλοτή και με πρόβλεψη για 8 θέσεις parking (6 υπόγειες και 2 στην πιλοτή).

· ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΡΕΤΖΙΚΙ

- Οικόπεδο στο Δημοτικό Διαμέρισμα Πεύκα του Δήμου Νεάπολης –Συκεών, στη συμβολή των οδών Αγ. Τριάδος και παρόδου Παπάφη, επιφανείας 628,5 τ.μ. (επιτρεπόμενη κάλυψη 439,95 τ.μ και επιτρεπόμενη δόμηση 377,11 τ.μ.).

· ΔΡΑΜΑ

- Εκτός σχεδίου οικόπεδο επί της Εθνικής Οδού Δράμας – Καβάλας, έναντι Carrefour (2,5 χλμ. περίπου από το κέντρο της Δράμας), επιφανείας 4.351,89 τ.μ. (επιτρεπόμενη δόμηση ανάλογα με τη χρήση).

· ΚΟΜΟΤΗΝΗ

- Οικόπεδο πλησίον της κεντρικής Πλατείας Ειρήνης, επί της οδού Σωκράτους, επιφανείας 178,25 τ.μ. (επιτρεπόμενη κάλυψη 124,8 τ.μ. και επιτρεπόμενη δόμηση 427,8 τ.μ.).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v