Geniki Bank: Περιορισμός ζημιών στα 2,9 εκατ. το 2013

Στα 2,9 εκατ. ευρώ υποχώρησαν οι καθαρές ζημιές το 2013. Συνεχίζεται το πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης με στόχο λειτουργική κερδοφορία το 2014. Στο 18,2% διαμορφώνεται ο δείκτης Core Tier 1.

Geniki Bank: Περιορισμός ζημιών στα 2,9 εκατ. το 2013

Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία το 2013 και ένα χρόνο μετά την επιτυχή ένταξή της στον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, η GENIKI Bank βελτίωσε σταδιακά το λειτουργικό αποτέλεσμα και ενίσχυσε περαιτέρω τους ήδη ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, ρευστότητας και κάλυψης επισφαλών δανειακών απαιτήσεων, αναφέρει η τράπεζα.

Οπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, οι καθαρές ζημίες μετά φόρων μειώθηκαν στα €2,9 εκατ., έναντι ζημιών € 100 εκατ. το 2012 και εξαιρουμένων των εκτάκτων εξόδων που συνδέονται κυρίως με την εθελούσια έξοδο των εργαζομένων, η Τράπεζα κατέγραψε κέρδη προ φόρων € 28,3 εκατ.

Ειδικότερα, το 4ο τρίμηνο ο Όμιλος βελτίωσε περαιτέρω το λειτουργικό του αποτέλεσμα και - εξαιρουμένων των εκτάκτων εξόδων - κατέγραψε ζημιά μόλις € 1,4 εκατ., έναντι ζημιών € 13,1 εκατ., € 9,5 εκατ. και € 5 εκατ. το 1ο , 2ο και 3ο τρίμηνο του 2013, αντίστοιχα. Η εξέλιξη, αυτή πιστοποιεί την πορεία της Τράπεζας προς τη λειτουργική κερδοφορία.

Τα Καθαρά Έσοδα από Τόκους για το 2013 διαμορφώθηκαν σε € 49,9 εκατ., παρουσιάζοντας μείωση κατά 19% σε σχέση με το 2012. Η υποχώρηση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του ύψους του δανειακού χαρτοφυλακίου.

Οπως σημειώνεται, παρά τη μείωση που παρατηρείται στα Καθαρά Έσοδα από Τόκους μεταξύ των δύο χρήσεων, κατά τη διάρκεια του 2013 σημειώθηκε αυξανόμενη βελτίωση από τρίμηνο σε τρίμηνο. Αυτό οφείλεται αφενός στην πολιτική τιμολόγησης του δανειακού χαρτοφυλακίου, στη βελτίωση της εισπραξιμότητας από δάνεια σε προσωρινή ή οριστική καθυστέρηση και στη μείωση του κόστους των καταθέσεων, ως συνέπεια της σταδιακής αποκλιμάκωσης των επιτοκίων των προθεσμιακών καταθέσεων, όπως απεικονίζεται στον παρακάτω πίνακα.

Συνολικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων βελτιώθηκε κατά 102 μονάδες βάσης σε σχέση με το τέλος του 2012 και κατά 27 μονάδες βάσης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, με τη μείωση των επιτοκίων να συντελείται με υψηλότερους ρυθμούς από αυτούς της αγοράς.

Τα Καθαρά Έσοδα από Αμοιβές και Προμήθειες υποχώρησαν κατά 17% σε σχέση με το 2012, ως αποτέλεσμα της μείωσης του δανειακού χαρτοφυλακίου και τη μικρή ανάπτυξη νέων εργασιών. Τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες από τις δραστηριότητες της εμπορικής τραπεζικής αντιπροσωπεύουν το 63% του συνόλου.

Τα Λειτουργικά Έσοδα για το 2013, ποσού € 66,2 εκατ. παρουσίασαν μείωση κατά 31% σε σχέση με το 2012. Ωστόσο επισημαίνεται ότι η μείωση αυτή περιορίζεται σε 17% με την εξαίρεση των εκτάκτων εσόδων του 2012.

Τα Λειτουργικά Έξοδα - εξαιρουμένων των εκτάκτων εξόδων συνολικού ύψους € 31,2 εκατ., κυρίως λόγω του Προγράμματος Αποχώρησης Εργαζομένων - διαμορφώθηκαν σε € 94,8 εκατ. παρουσιάζοντας μείωση κατά 18% σε σχέση με το 2012. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στις συντονισμένες ενέργειες που υλοποιήθηκαν κατά το 2013 στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού και της μείωσης των δαπανών.

Το ενεργητικό του Ομίλου της Geniki Bank ανήλθε σε €2.676 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 1% σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2012. Στους παρακάτω πίνακες απεικονίζεται η σύνθεση του ισολογισμού του Ομίλου με 31/12/2013: 

Καραμούζης:  Η  Geniki  επιστρέφει σε κερδοφορία το 2013 

«Η GENIKI Bank, σε ένα δύσκολο αλλά σταθεροποιούμενο εγχώριο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό περιβάλλον και ένα χρόνο μετά την επιτυχή ένταξή της στον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, πορεύεται στο μέλλον με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Με την αμέριστη συμπαράσταση του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώςτην καθοριστική συμβολή των εργαζομένων της Τράπεζας και την εμπιστοσύνη των πελατών, η GENIKI Bank ενίσχυσε περαιτέρω τους ήδη υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας (Core Tier 118,2%), ρευστότητας (δάνεια προς καταθέσεις 82%) και κάλυψης των επισφαλών δανειακών απαιτήσεων (προβλέψεις προς επισφαλή δάνεια 63°%), θωρακίζοντας σημαντικά τον ισολογισμό της από οιεσδήποτε μελλοντικές δυσμενείς εξελίξεις και αβεβαιότητες.

Παράλληλα, η Τράπεζα υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης, που οδηγεί στη συνεχή βελτίωση του λειτουργικού αποτελέσματος με θετική προοπτική για την επίτευξη της πλήρους χρηματοοικονομικής θωράκισής της και την επιστροφή στην κερδοφορία εντός του 2014.

Σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς, υλοποιούμε τον επιχειρησιακό και λειτουργικό μετασχηματισμό της Τράπεζας επί τη βάσει ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης εργασιών που έχει καταρτιστεί, μετατρέποντας την GENIKI Bank σε εξειδικευμένο χρηματοπιστωτικό και αναπτυξιακό οργανισμό.

Στόχευσή μας είναι να συμβάλουμε στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του σημαντικού ύψους δανείων σε καθυστέρηση στην ελληνική αγορά, την εξυγίανση βιώσιμων αλλά προβληματικών σήμερα ελληνικών επιχειρήσεων με παροχή συμβουλευτικών και άλλων συναφών υπηρεσιών επενδυτικής τραπεζικής και επιλεκτικής χρηματοδότησης επιχειρήσεων, την κινητοποίηση διεθνών χρηματοπιστωτικών πόρων για επενδύσεις και εταιρικές χρηματοδοτήσεις και την επιλεκτική αξιοποίηση του δικτύου της Τράπεζας για την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών ρευστότητας και αξιοποίησης της περιουσίας των πελατών.

Η σταθεροποίηση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα, η σαφής βελτίωση του οικονομικού κλίματος και των προσδοκιών κυρίως των ξένων αγορών αναφορικά με τις προοπτικές της χώρας και η εκτιμώμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στη διάρκεια του 2014, μετά από έξι συνεχή χρόνια οικονομικής ύφεσης και κοινωνικής καταπόνησης, διαμορφώνουν ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον για την υλοποίηση των νέων μας πρωτοβουλιών, που αποσκοπούν να συμβάλουν στην εξυγίανση των ελληνικών επιχειρήσεων και την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.»

 * Δείτε αναλυτικά στοιχεία στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v