Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΥΑΘ: Μετά τις αποκαλύψεις... χάθηκαν οι φάκελοι!

Την εξαφάνιση ”καυτών” φακέλων από το αρχείο της Διεύθυνσης Δικτύου Ύδρευσης της Εταιρίας Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της αργίας της Πρωτοχρονιάς αναφέρει ο Διευθυντής Δικτύου Ύδρευσης Πέτρος Νάστος, όπως αποκαλύπτει το euro2day. Επισημαίνεται ότι στους φακέλους αυτούς στηρίχθηκαν οι διαπιστώσεις του εσωτερικού ελέγχου και της τριμελούς επιτροπής για σωρεία υπερτιμολογήσεων, διπλοεγγραφών και απευθείας ανάθεσης έργων της εταιρίας.

ΕΥΑΘ: Μετά τις αποκαλύψεις... χάθηκαν οι φάκελοι!
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Μετά τις απανωτές αποκαλύψεις του ”Μ” και του euro2day, μόλις... χάθηκαν οι ”καυτοί” φάκελοι με τα στοιχεία!! Και σχεδόν ταυτόχρονα εξαγγέλεται πανηγυρικά απο την διοίκηση της ΕΥΑΘ ότι επεμβαίνει η δικαιοσύνη.

Οπως προκύπτει απο επίσημα στοιχεία, αγνώστου ταυτοτητος ”Ποντικοί” δραστηριοποιήθηκαν στην Εταιρία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, εκμεταλλευόμενοι τις αργίες της Πρωτοχρονιάς, κι εξαφάνισαν από το αρχείο της Διεύθυνσης Δικτύου Ύδρευσης, φακέλους πάνω στους οποίους στηρίχθηκαν οι διαπιστώσεις του εσωτερικού ελέγχου και της τριμελούς επιτροπής για σωρεία υπερτιμολογήσεων, διπλοεγγραφών και απευθείας ανάθεσης έργων της εταιρίας, διαπιστώσεις που πρώτο αποκάλυψε το euro2day.

Την ίδια στιγμή ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Γ. Σκόδρας με εντολή του καταργεί την επιτροπή που ο ίδιος όρισε για τη συνέχιση των ελέγχων, με πρόσχημα ότι τα συμπεράσματα της δημοσιοποιήθηκαν στον Τύπο.

Συγκεκριμένα, ο διευθυντής Δικτύου Ύδρευσης Πέτρος Νάστος σε έγγραφο με ημερομηνία 2 Ιανουαρίου 2007 προς το γενικό διευθυντή της εισηγμένης Ι. Λασκαρίδη και κοινοποίηση προς τον κ. Σκόδρα αναφέρει ότι ”κατά τη διάρκεια της αργίας για την εορτή της Πρωτοχρονιάς 2007 (29-12-06 έως 2-1-07) εξαφανίσθηκαν από τη θέση τους στο αρχείο της Διεύθυνσης Δικτύου Ύδρευσης φάκελοι έργων, χωρίς ενημέρωση και άδεια του προσωπικού της Διεύθυνσης”.

Όπως επισημαίνεται, οι φάκελοι βρίσκονταν στη θέση τους μέχρι το μεσημέρι της 29-12-06 και η απουσία τους διαπιστώθηκε το πρωί της 2 Ιανουαρίου ”κατά την επιστροφή μας στην εργασία”.

Οι φάκελοι αυτοί σχετίζονται άμεσα με τους τελευταίους ελέγχους που έκανε τόσο η αρμόδια υπάλληλος της Διεύθυνσης Δικτύου Ύδρευσης, κατ’ εντολή του κ. Νάστου, αλλά και η Επιτροπή που συστάθηκε με εντολή του κ. Σκόδρα, και οι οποίοι έχουν υποβάλει, η πρώτη τέσσερις αναφορές και η δεύτερη το πόρισμα της.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο έγγραφο του κ. Νάστου, οι φάκελοι που ”χάθηκαν” αφορούν στα παρακάτω έργα: διακλαδώσεις-επεκτάσεις δικτύου ύδρευσης και πύκνωση-αντικατάσταση δικλείδων πόλεως Θεσσαλονίκης έτους 2005, διακλαδώσεις-επεκτάσεις δικτύου ύδρευσης και πύκνωση-αντικατάσταση δικλείδων πόλεως Θεσσαλονίκης έτους 2006, αποκατάσταση βλαβών δικτύου ύδρευσης έτους 2005, Α’ ομάδα επειγόντων έργων ύδρευσης έτους 2005, Α’ ομάδα επειγόντων έργων ύδρευσης έτους 2006, επείγοντα μικροέργα ύδρευσης έτους 2004 ανατολικού τομέα πόλεως Θεσσαλονίκης, επείγοντα μικροέργα ύδρευσης έτους 2004 δυτικού τομέα, επείγοντα μικροέργα ύδρευσης έτους 2005 ανατολικού τομέα, επείγοντα μικροέργα ύδρευσης έτους 2005 δυτικού τομέα, εγκατάσταση 18.000 μ. αγωγών ύδρευσης περιοχής Κεντρικής Θεσσαλονίκης και φάκελος Tellas.

Στο μεταξύ, την προηγούμενη Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου, με υπηρεσιακό έγγραφο που έφερε την υπογραφή του διευθύνοντος συμβούλου Γ. Σκόδρα διατάσσεται η τριμελής Επιτροπή, που συστάθηκε με την 16537/28-11-2006 εντολή του, να σταματήσει κάθε περαιτέρω έλεγχο- με το αιτιολογικό ότι διέρρευσε στον Τύπο το πρώτο πόρισμα της- και στην ουσία να διαλυθεί.

Την εξέλιξη αυτή επιβεβαίωσε ο εκ των μελών της επιτροπής κ. Μ.Βαδράτσικας (οι άλλοι δύο είναι ο κ. Γ.Θωμαρέης και η κ.Ε.Στεφανίδου).

Να υπενθυμίσουμε ότι στο πόρισμα της η επιτροπή που διερεύνησε τα έργα βλαβών ύδρευσης για τα έτη 2005 και 2006, μιλούσε για ”αδιαφανείς και πρόχειρες επιμετρήσεις έργων”, ”πλημμελή οικονομική διαχείριση και μονοπρόσωπη μορφή της Διεύθυνσης Δικτύου Ύδρευσης”, ”μεγάλη ακαταστασία στους αριθμούς των εντολών και τους τίτλους των εργολαβιών”, ”απευθείας αναθέσεις έργων”, άνιση μεταχείριση εργολάβων” και υπερδιπλάσια κόστη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ”Μ” και το euro2day αποκάλυψαν κατ’ αποκλειστικότητα τόσο τις αναφορές της αρμοδίας υπαλλήλου της Διεύθυνσης Δικτύου Ύδρευσης όσο και εκτενή αποσπάσματα του συγκεκριμένου πορίσματος πριν από τα Χριστούγεννα και λίγο πριν από την Πρωτοχρονιά ο κ. Σκόδρας αποφάσισε και κατήργησε την Επιτροπή, ενώ τώρα ”χάθηκαν” μυστηριωδώς και οι επίμαχοι φάκελοι!!!

Επισημαίνεται ακόμη ότι σύμφωνα με χθεσινή ενημέρωση από την εταιρία, ο Διευθυντής Έργων Μελετών και Ανάπτυξης της Ε.Υ.Α.Θ., κ. Σιγιουλτζής Κωνσταντίνος κατέθεσε την Παρασκευή 29/12/2006 μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διερευνηθούν από την ελληνική δικαιοσύνη όλα τα στοιχεία που εμπεριέχονται στις κατά καιρούς αναφορές και πορίσματα.



Προφανώς όμως... εκ συμπτώσεως, πρόκειται για τα στοιχεια που περιείχαν ακριβώς αυτοί οι φάκελοι που φέρονται να εξαφανίστηκαν!

---Συνέντευξη Τύπου

Χθες το βράδυ, τα δυο σωματεία εργαζομένων της ΕΥΑΘ ανακοίνωσαν οτι προχωρούν σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην οποία θα αναφερθούν σε όλα αυτά τα ζητήματα. Η συνέντευξη θα δοθεί αύριο Πέμπτη στις 11:00 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, οι πρόεδροι Ν. Αρζόγλου και Δ. Βασιλιάδης θα αναφερθούν στα έργα της διεύθυνσης δικτύου ύδρευσης, στις εκθέσεις τόσο της Επιτροπής όσο και της Διεύθυνσης Δικτύου Υδρευσης, θα μιλήσουν για απ’ ευθείας αναθέσεις έργων και θα ενημερώσουν για τη μεταχείριση κρίσιμων φακέλων και στοιχείων που αφορούν τα έργα της διεύθυνσης δικτύου ύδρευσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v