Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Χρυσή τομή» στην υπόθεση Eurobank ψάχνει η Αθήνα

Συμβιβαστική λύση που να ικανοποιεί τις απαιτήσεις τρόικας-DG Comp για την ΑΜΚ της Eurobank, χωρίς οικονομικές και πολιτικές «παρενέργειες», επιζητά η κυβέρνηση. Εντός των ημερών οι προτάσεις από το ΤΧΣ.

«Χρυσή τομή» στην υπόθεση Eurobank ψάχνει η Αθήνα

Παράταση μερικών ημερών παίρνει, όπως όλα δείχνουν, η κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου νόμου για τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, η κυβέρνηση, η τρόικα και η Ευρωπαϊκή Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθεί η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, παρά το γεγονός ότι κορυφαίο στέλεχος του ΤΧΣ, που συμμετείχε στις χθεσινές συναντήσεις, δήλωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις

«Προσπαθούμε να βρούμε μια ενδιάμεση λύση», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Euro2day.gr κορυφαία κυβερνητική πηγή, σημειώνοντας ότι έχει ζητηθεί από το ΤΧΣ να επεξεργασθεί προτάσεις που να συνιστούν, ει δυνατόν, τη «χρυσή τομή» ανάμεσα στην απαίτηση της τρόικας για κάλυψη της αύξησης από ιδιώτες (με το ΤΧΣ να παίζει ρόλο «εγγυητή» αγοράζοντας τυχόν αδιάθετα) και στην πρόθεση της ελληνικής πλευράς για «συνεπένδυση» των ιδιωτών και του ΤΧΣ, ώστε το τελευταίο να μην δει τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας να πέφτει σε χαμηλό ποσοστό της τάξεως του 30-35%. Το ενδεχόμενο να καλύψει την αύξηση εξ ολοκλήρου το ΤΧΣ έχει καταφανώς αποκλειστεί.

Εν ολίγοις, η κυβέρνηση επιδιώκει να πείσει την τρόικα αλλά και την DG Comp, που παρενέβη με επιστολή του αρμόδιου επιτρόπου Χ. Αλμούνια, να αποδεχθούν μια «χρυσή τομή» που θα διασφαλίζει με ορατό τρόπο τα συμφέροντα του Ταμείου, αποτρέποντας έτσι και το ενδεχόμενο πολιτικών «παρενεργειών» είτε από την αντιπολίτευση, είτε ακόμη και στους κόλπους της συγκυβέρνησης.

Ταυτόχρονα, ανοικτό παραμένει και το κρίσιμο θέμα της τιμής έκδοσης των νέων μετοχών Eurobank σε συνδυασμό με τη μέση τιμή κτήσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που υπολογίζεται από αναλυτές στο 1,26 ευρώ ανά μετοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε από το ΤΧΣ να επεξεργασθεί και να προτείνει λύσεις που αφενός να επιτρέπουν τον προσδιορισμό της τιμής έκδοσης με όρους αγοράς και αφετέρου να διασφαλίζουν τα συμφέροντα του Δημοσίου μεσομακροπρόθεσμα.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση και το Ταμείο κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για το θέμα, η αγορά εικάζει ότι θα προταθούν λύσεις που να επιτρέπουν στο ΤΧΣ να έχει πρόσθετα δικαιώματα επί μελλοντικής «υπεραπόδοσης» της τράπεζας, έναντι των ιδιωτών που θα μετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου.

Στο πλαίσιο αυτό, μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι χθες υπήρξαν διαρροές που έκαναν λόγο για τεχνικές βελτιώσεις του νομοσχεδίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v