Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλουμύλ: Εισάγει θυγατρική στο Χ.Α. της Σόφιας

Στο Χρηματιστήριο της Σόφιας (BSE) σχεδιάζεται να εισαχθεί και η θυγατρική του ομίλου της Αλουμύλ στη Βουλγαρία, μετά την πρόσφατη επιτυχημένη εισαγωγή της Alumil Rom Industry στο ρουμανικό χρηματιστήριο.

Αλουμύλ: Εισάγει θυγατρική στο Χ.Α. της Σόφιας
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Στο Χρηματιστήριο της Σόφιας (BSE) σχεδιάζεται να εισαχθεί και η θυγατρική του ομίλου της Αλουμύλ στη Βουλγαρία, μετά την πρόσφατη επιτυχημένη εισαγωγή της Alumil Rom Industry στο ρουμανικό χρηματιστήριο.

Ο χρόνος εισαγωγής της Alumil Bulgaria στο BSE θα εξαρτηθεί από τον βαθμό ωρίμασης του τοπικού χρηματιστηρίου, το οποίο εκτιμάται ότι παρουσιάζει αξιόλογες επιδόσεις και βαίνει προς ιδιωτικοποίηση.

Η Alumil Bulgaria, που ιδρύθηκε το 1998, διαθέτει βαφείο ηλεκτροστατικής βαφής, δυναμικότητας 6.000 τόνων ετησίως. Στη Βουλγαρία ο όμιλος της Αλουμύλ διαθέτει μία ακόμη θυγατρική, την Alumil Varna, η οποία έχει αποθηκευτικούς χώρους και διακινεί τα προϊόντα του ομίλου στην τοπική αγορά.

Στην επόμενη διετία η διοίκηση του ομίλου της Αλουμύλ δεν σχεδιάζει νέο επενδυτικό πλάνο, ωστόσο θα δρομολογήσει τη στρατηγική ανάπτυξή της σε τρεις περιοχές εκτός συνόρων, όπου σήμερα διαθέτει μόνο εξαγωγική δραστηριότητα.

Στόχος είναι στα δύο επόμενα χρόνια να μειωθεί ο υψηλός δανεισμός της και να αποδώσουν οι επενδύσεις που έχουν ολοκληρωθεί, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα αποτυπωθεί στον ισολογισμό του 2007.

Το μοντέλο που θα υιοθετηθεί στην επέκταση της Αλουμύλ στον αραβικό κόλπο, τη Ρωσία και την παρευξείνια ζώνη είναι η συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις οι οποίες θα αναλάβουν να κάνουν παραγωγή φασόν για λογαριασμό του ομίλου, στο πρότυπο που εφαρμόζεται ήδη στην Αίγυπτο.

Άμεση προτεραιότητα στους σχεδιασμούς αυτούς δίνεται στον αραβικό κόλπο, όπου η Αλουμύλ διαθέτει θυγατρική εμπορική εταιρία στο Μπαχρέιν, την Alumil Gulf w.l.l. (51%). Σε αυτή τη φάση βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την ίδρυση μίας ακόμη εταιρίας στο Ντουμπάι, που θα αναλάβει τη διακίνηση των προϊόντων του ομίλου στην ευρύτερη περιοχή, στο Ιράν και στην Ινδία.

Παράλληλα έχει υπογραφεί συμφωνία με τοπική εταιρία, την Balex co., η οποία παράγει για λογαριασμό της Αλουμύλ ορισμένα προϊόντα, τα οποία κρίθηκε ότι έχουν μεγάλο μεταφορικό κόστος.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το euro2day.gr, η διοίκηση του ομίλου της Αλουμύλ βρίσκεται σε συζητήσεις και με άλλες εταιρίες για την ανάθεση παραγωγής φασόν.

Ανάλογες συμφωνίες έχουν πραγματοποιηθεί από το 2000 στην Αίγυπτο με δύο τοπικές εταιρίες, που επιτρέπουν στον όμιλο να ενισχύει την κερδοφορία του χωρίς να δαπανά κεφάλαια για βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Η περαιτέρω επέκταση στην αγορά της Ρωσίας, από την άλλη, θα βασιστεί στην παραγωγή των θυγατρικών του ομίλου στη Σερβία, χώρα η οποία δεν έχει δασμούς με την πρώτη. Στη Ρωσία σχεδιάζεται η δημιουργία εμπορικού δικτύου σε συνεργασία με τοπική εταιρία, ενώ δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για παραγωγή φασόν. Αντίθετα, τα προϊόντα του ομίλου θα εξάγονται από τη Σερβία στη Ρωσία και, εφόσον υπάρξουν καλά αποτελέσματα, τότε θα απαιτηθούν νέες επενδύσεις στη γειτονική χώρα.

Όσο για τις παρευξείνιες χώρες, η διοίκηση του ομίλου έχει δεχτεί πολλές προτάσεις για δημιουργία joint ventures, τις οποίες θα αξιολογήσει σε ένα δεύτερο στάδιο, καθώς θα προηγηθούν εμπορικά δίκτυα στην περιοχή και στη συνέχεια σχεδιάζεται παραγωγή σε συνεργασία με τοπική επιχείρηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v