Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκολιάς: Σε νέα αφετηρία η οικονομία

«Το χρονικό σημείο ανοίγματος των αγορών για το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και για το μεγαλύτερο τμήμα του ελληνικού επιχειρηματικού τομέα πλησιάζει», δήλωσε ο CEO της Εθνικής. Η εξωστρέφεια κλειδί για την επόμενη μέρα της οικονομίας.

Τουρκολιάς: Σε νέα αφετηρία η οικονομία

«Εσείς οι νέοι είστε αυτοί, που καλείστε να επιταχύνετε την πορεία προς την καλύτερη επόμενη μέρα για τη χώρα μας, ενώ -καθώς φαίνεται- τα δεσμά, οι αγκυλώσεις και οι στρεβλώσεις του χθες, αρχίζουν να υποχωρούν με επώδυνο, αλλά μη αναστρέψιμο τρόπο», τόνισε ο Αλέξ. Τουρκολιάς μιλώντας στην εκδήλωση «Η Ελλάδα της εξωστρέφειας» που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος.

Όπως είπε «η εξωστρέφεια αποτελεί βασικό, αν όχι το βασικό συστατικό αυτής της νέας πορείας. Η έννοια αυτή, όπως και η έννοια της ανταγωνιστικότητας είναι ευρύτερη σε σχέση με τους στενούς ποσοτικο-τεχνικούς οικονομικούς δείκτες εξαγωγών και αποτελεσματικότητας, που αφορούν το κόστος παραγωγής και τα εμπορικά μερίδια αγοράς. Είναι πρωτίστως θέμα νοοτροπίας, ιδεών, καθημερινής στρατηγικής και βιωμάτων για κάθε παραγωγικό κύτταρο της οικονομίας. 

Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ οι προκλήσεις δεν έχουν εκλείψει, ωστόσο η φύση τους είναι διαφορετική. Αφορούν κυρίως την ολοκλήρωση των κρίσιμων και μόνιμων διαρθρωτικών μεταβολών, που θα σχηματοποιήσουν τη διατηρήσιμη τροχιά προς την ανάκαμψη, θα δημιουργήσουν αίσθημα εμπιστοσύνης, δικαιοσύνης και πίστης στις δυνάμεις μας και θα συντείνουν στην εμπέδωση δημιουργικής νοοτροπίας.

«Αναμφισβήτητα, η επίτευξη σημαντικών μακροοικονομικών στόχων τεράστιας συμβολικής και ουσιαστικής σημασίας -καθ’ υπέρβαση και των πιο αισιόδοξων εκτιμήσεων- αποτελεί ορόσημο και επισφραγίζει τεράστια εθνική προσπάθεια με αντίστοιχα μεγάλο κοινωνικό τίμημα. Η ταυτόχρονη επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στον κρατικό προϋπολογισμό και θετικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών -για πρώτη φορά ταυτόχρονα, τις τελευταίες 6 δεκαετίες- αποτελεί αισιόδοξο μήνυμα αποκατάστασης της μακροοικονομικής ισορροπίας».

Οι αγορές έχουν λάβει το μήνυμα

«Οι ευνοϊκές αυτές εξελίξεις στέλνουν ισχυρό μήνυμα στις αγορές –που δείχνουν έμπρακτα ότι το έχουν λάβει εδώ και αρκετό καιρό- και αποτελούν ένα βασικό συστατικό της διαπραγμάτευσης της χώρας με τους δανειστές της, με σκοπό την ολοκλήρωση της τελευταίας φάσης διευθέτησης της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους», τόνισε ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς.

«Το χρονικό σημείο ανοίγματος των αγορών για το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και για το μεγαλύτερο τμήμα του ελληνικού επιχειρηματικού τομέα πλησιάζει. Μια τέτοια εξέλιξη θα ευνοήσει πολλαπλώς το σύνολο της οικονομίας (αξιοπιστία, νέες αναβαθμίσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης της χώρας, αποκλιμάκωση ασφαλίστρων κινδύνου, μείωση κόστους δανεισμού ιδιωτικού τομέα και αύξηση διαθέσιμης ρευστότητας)».

Εχουν δρόμο οι εξαγωγές

«Σημειώνω ότι o ισοσκελισμός του εξωτερικού ισοζυγίου της χώρας βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στη σημαντική υποχώρηση της εγχώριας ζήτησης. Οι εξαγωγές μας -εξαιρώντας την αδιαμφισβήτητη δυναμική του τουριστικού τομέα- παρά τις ικανοποιητικές, κατά βάση, επιδόσεις των τελευταίων χρόνων, συνεχίζουν να υστερούν σε σύγκριση με άλλες χώρες της ευρωζώνης (όπως λ.χ. Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία, αλλά και τις περισσότερες από τις «νέες χώρες» όπως Τσεχία, Σλοβενία, Πολωνία). Ωστόσο, η συντελεσθείσα προσαρμογή είναι επαρκής, ώστε το μελλοντικό μείγμα ανάπτυξής μας να εξαρτάται ήδη σε πολύ μικρότερο βαθμό από την ιδιωτική κατανάλωση (68% του ΑΕΠ το 2ο εξάμηνο του 2013, σε σχέση με σχεδόν 80% στο ξεκίνημα της κρίσης), τις εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (μειώθηκαν στο 28% του ΑΕΠ από το 38% το 2008), ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες (ανερχόμενες στο 27% του ΑΕΠ το 2013)».

Οπως είπε ο κ. Τουρκολιάς «η δυναμική της νέας πορείας θα εξαρτηθεί από τις βάσεις του σήμερα. Προφανώς, η πειστική οργανική μετάβαση της ελληνικής οικονομίας από το στρεβλό και εσωστρεφές υπόδειγμα ανάπτυξης σε εξωστρεφές αναπτυξιακό υπόδειγμα δεν μπορεί να γίνει ούτε με άλματα, ούτε από τη μία μέρα στην άλλη».

«Αν ήταν κάτι προφανές κατά τη μακρά πορεία συσσώρευσης των ανισορροπιών, που έδωσαν την αφορμή να εκδηλωθεί με τέτοια σφοδρότητα η ελληνική κρίση, δεν ήταν ούτε οι δημοσιονομικές ανισορροπίες καθαυτές, ούτε η υπερβάλλουσα κατανάλωση. Ήταν, κυρίως, το τεράστιο διαρθρωτικό έλλειμμα που αντανακλάται στη διαρκή υποχώρηση της ικανότητας της χώρας να προσφέρει ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες και στη διεθνή, αλλά και στην εγχώρια αγορά. Η ρηχή εγχώρια βάση, η μεγάλη εξάρτηση σε καταναλωτικά αγαθά, εξοπλισμό, πρώτες ύλες και ενδιάμεσα αγαθά για χρήση στη δική μας παραγωγή, δημιουργούσαν αδύναμο οικονομικό κύκλωμα περισσότερο μεταπώλησης, παρά μεταποίησης. Αντιστοίχως, ο χάρτης της πρωτογενούς μας παραγωγής υπαγορεύτηκε από την παθητική προσαρμογή στις δομές της κοινής αγροτικής πολιτικής χωρίς πρωτοβουλίες και όραμα. Είναι ενθαρρυντικό ότι επέρχονται αλλαγές με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς».

«Κύριο μέλημά μας θα πρέπει να είναι η μετατροπή των πρώτων αχτίδων υγιούς μετασχηματισμού της οικονομίας -όπως αντανακλώνται στις ισχυρές εξαγωγικές επιδόσεις αρκετών ελληνικών επιχειρήσεων, σε εξαιρετικά δύσκολη χρονική περίοδο- σε δυναμική διατηρήσιμη και αυτοτροφοδοτούμενη», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής. 

«Σημαντικές αλλά και ενδεικτικές του τι σημαίνει αποτελεσματική επιχειρηματική πρωτοβουλία είναι οι εντυπωσιακές επιδόσεις μεμονωμένων εταιρειών σε μη παραδοσιακούς κλάδους (και θα αρκεστώ να αναφέρω μόνο προϊόντα τεχνολογίας, λογισμικού πληροφορικής, καλλυντικών), ενώ ορισμένες από αυτές φθάνουν να είναι προμηθευτές μεγάλων διεθνών πολυεθνικών αλυσίδων και βιομηχανιών. Είναι αυτή η μαγιά εξωστρέφειας, που πρέπει να μπολιάσει μεγαλύτερο τμήμα της υπάρχουσας και αναδυόμενης επιχειρηματικότητας, ώστε να μπορούμε να μιλάμε πλέον για νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα».

«Οι μάχες οπισθοφυλακών και τα κατάλοιπα πολύχρονων παθογενειών δεν είναι δυνατό να εκλείψουν εν μία νυκτί αλλά στόχος είναι να τεθούν έγκαιρα στο περιθώριο ώστε να μην καθυστερήσουν την πορεία προς το αύριο. Η ανατολή της «επόμενη μέρας» για τον τόπο έχει ήδη ξεκινήσει», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v