Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Καμία απόφαση για επιστροφή κεφαλαίου

Διευκρινίσεις για την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους της διατυπώνει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, επισημαίνοντας ότι τα σχετικά δημοσιεύματα περί επικείμενης απόφασης για έναρξη των διαδικασιών επιστροφής κεφαλαίου δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, επιβεβαιώνοντας προηγούμενο δημοσίευμα του euro2day.

Εθνική: Καμία απόφαση για επιστροφή κεφαλαίου
Διευκρινίσεις για την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους της διατυπώνει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, επισημαίνοντας ότι τα σχετικά δημοσιεύματα περί επικείμενης απόφασης για έναρξη των διαδικασιών επιστροφής κεφαλαίου δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, επιβεβαιώνοντας προηγούμενο δημοσίευμα του euro2day.

Παράλληλα επισημαίνει ότι από τις τρεις προϋποθέσεις που τίθενται προς έρευνα προκειμένου η τράπεζα να προχωρήσει στις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες για την επιστροφή πλεονάζοντος κεφαλαίου έχει πληρωθεί αυτή της ολοκλήρωσης της εξαγοράς του 46% των κοινών μετοχών και του 100% των ιδρυτικών τίτλων της Finansbank.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Εθνική Τράπεζα στο πλαίσιο της διαδικασίας αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου που ολοκληρώθηκε στις 11 Ιουλίου 2006, δήλωσε, σύμφωνα με τη σχετική αναφορά στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης, ότι ”προτίθεται να προβεί στις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες για την επιστροφή πλεονάζοντος κεφαλαίου, η οποία θα απευθύνεται σε όλους τους μετόχους της, κατά τον χρόνο της επιστροφής αυτής, σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η εξαγορά του 46% των κοινών μετοχών και του 100% των ιδρυτικών τίτλων της Finansbank ή ο αριθμός των μετόχων που θα ανταποκριθούν στη δημόσια πρόταση, εφόσον αυτή διενεργηθεί, υπολείπεται σημαντικά του απαιτουμένου για τη συμπλήρωση του ποσοστού 90.3% της Finansbank ή δεν ευοδωθούν οι προσδοκίες του ομίλου για περαιτέρω εξαγορές στην περιοχή”.



Δεδομένου ότι από τις τρεις παραπάνω προϋποθέσεις που τίθενται προς έρευνα προκειμένου η τράπεζα να προχωρήσει στις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες για την επιστροφή πλεονάζοντος κεφαλαίου έχει πληρωθεί αυτή της ολοκλήρωσης της εξαγοράς του 46% των κοινών μετοχών και του 100% των ιδρυτικών τίτλων της Finansbank, τα σχετικά δημοσιεύματα περί επικείμενης απόφασης για έναρξη των διαδικασιών επιστροφής κεφαλαίου δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Υπενθυμίζεται ότι αναμένεται η απόφαση των αρμόδιων εποπτικών αρχών της Τουρκίας για τη διενέργεια της δημόσιας πρότασης προς τους μετόχους μειοψηφίας της Finansbank, το αποτέλεσμα της οποίας σε συνδυασμό με την ευόδωση ή όχι των επιδιώξεων και προσδοκιών του ομίλου για περαιτέρω εξαγορές στην ευρύτερη περιοχή θα καθορίσουν κατά πόσον τίθεται ή όχι θέμα επιστροφής κεφαλαίου.

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση αυτή σύμφωνα με τον νόμο προϋποθέτει την έγκριση της γενικής συνέλευσης των μετόχων, και συνεπώς φήμες που προεξοφλούν μελλοντικά γεγονότα (έκβαση δημόσιας πρότασης, περαιτέρω εξαγορών) ή τη βούληση των μετόχων είναι προφανώς αβάσιμες.

Συνεπώς η τράπεζα δεν έχει καμία ευθύνη για επενδυτικές αποφάσεις που λαμβάνονται με βάση ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ή πρόδηλα αβάσιμες εικασίες.

Σημειώνεται, ότι η διοίκηση της τράπεζας παραμένει προσηλωμένη στην προσπάθειά της να αποδώσει αξία στους μετόχους της θεωρώντας ως πρώτιστο καθήκον της τη διασφάλιση των υψηλότερων δυνατών αποδόσεων στα κεφάλαια που τις έχουν εμπιστευτεί. Για τον σκοπό αυτό είναι υποχρεωμένη να εξαντλεί κάθε περιθώριο παραγωγικής και αποδοτικής επένδυσης των κεφαλαίων των μετόχων.

Σύμφωνα με την πάγια πρακτική της, η τράπεζα θα ενημερώσει έγκυρα, ισότιμα και υπεύθυνα το επενδυτικό κοινό για όλες τις σημαντικές επιχειρηματικές πρωτοβολίες που θα αναλάβει προς την κατεύθυνση αυτή, σεβόμενη τις σχετικές υποχρεώσεις της που προκύπτουν από το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ, αναφέρεται στην ανακοίνωσή της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v