Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ:”Πρόωρη κάθε απόφαση για επιστροφή κεφαλαίου”

”Πρόωρη” θεωρούν στην Εθνική Τράπεζα τη συζήτηση για την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους της. Και αυτό γιατί όπως εκτιμούν κατά τη διάρκεια των συσκέψεων που γίνονται αυτές τις μέρες υπάρχουν λόγοι που θα πρέπει να εκλείψουν προκειμένου να ληφθεί μία τέτοια απόφαση.

ΕΤΕ:”Πρόωρη κάθε απόφαση για επιστροφή κεφαλαίου”
του Γιώργου Μαντέλα

”Πρόωρη” θεωρούν στην Εθνική Τράπεζα τη συζήτηση για την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους της μετά την ακύρωση της πώλησης της ρουμανικής CEC.

Και αυτό διότι, όπως εκτιμούν στη διάρκεια των συσκέψεων που γίνονται αυτές τις μέρες, υπάρχουν λόγοι που θα πρέπει να εκλείψουν προκειμένου να ληφθεί μία τέτοια απόφαση.

Μεταξύ άλλων, θεωρούν ότι επιστροφή δεν μπορεί να γίνει εφόσον:

Α) Η δημόσια προσφορά προς τους μειοψηφούντες μετόχους της Finansbank, η οποία θα υποβληθεί στις αρχές του νέου χρόνου, φτάσει να καλύψει έως και το 85% του μετοχικού κεφαλαίου της τουρκικής τράπεζας, τότε τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν θα είναι πολύ μεγάλα, με αποτέλεσμα να μειωθεί το απόθεμα για τυχόν επιστροφή κεφαλαίου.

Β) Οι εξαγορές στη νοτιοανατολική Ευρώπη θα συνεχιστούν, καθώς η απόκτηση του ρουμανικού Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που ως γνωστόν δεν τελεσφόρησε, δεν ήταν και ο μοναδικός στόχος της Εθνικής στην περιοχή.

Ήδη υπάρχει ένα νέο μέτωπο, αυτό της Ουκρανίας, ενώ δεν αποκλείεται να προκύψουν και άλλα.

Γ) Η Εθνική προτίθεται να ανακοινώσει το νέο business plan της στις 22/1 και μέσω αυτού να κάνει γνωστές τις επόμενες κινήσεις της, οι οποίες επίσης θα απαιτήσουν κεφάλαια.

Δ) Η απόφαση για επιστροφή κεφαλαίου απαιτεί σύγκληση Γ.Σ. και κατά συνέπεια δεν πρόκειται να ληφθεί καμία απόφαση για επιστροφή κεφαλαίου τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο όταν θα γίνει η τακτική Γ.Σ.

Σημειωτέον ότι η συγκεκριμένη απόφαση χρειάζεται και αυξημένη απαρτία.

Ύστερα από όλα αυτά ο προβληματισμός της διοίκησης της Εθνικής για το αν θα επιστραφεί ή όχι κεφάλαιο στους μετόχους καθίσταται μάλλον εύλογος, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι οριστικές αποφάσεις σχετικά με αυτό το εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα δεν έχουν ληφθεί οριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v