Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έπεσαν οι υπογραφές για το deal Ήρων-Qatar

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Μάκης Παπαγεωργίου, ο Γ. Περιστέρης εκ μέρους της ΤΕΡΝΑ κι υψηλόβαθμα στελέχη της Qatar, αλλά και της ZDF που είναι ο τρίτος εταίρος στη συγκεκριμένη εταιρία.

Έπεσαν οι υπογραφές για το deal Ήρων-Qatar
Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και στην Ελλάδα χαρακτηρίστηκε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και τα στελέχη της Qatar Petroleum η είσοδος του συγκεκριμένου fund στο μετοχικό κεφάλαιο της Ήρων, θυγατρικής του ομίλου ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Οι υπογραφές για την είσοδο του fund στο 25% της Ήρων έπεσαν σήμερα με την παρουσία του υφυπουργού ΠΕΚΑ, Μάκη Παπαγεωργίου, του Γ. Περιστέρη εκ μέρους της ΤΕΡΝΑ, κι υψηλόβαθμων στελεχών της Qatar, αλλά και της ZDF που είναι ο τρίτος εταίρος στη συγκεκριμένη εταιρία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων εκπρόσωποι του fund επισήμαναν ότι αναζητώνται ευκαιρίες για επέκταση της δραστηριότητας στην Ελλάδα, χωρίς όμως να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο.

Τόνισαν, δε, ότι η συνεργασία ΓΕΚΤΕΡΝΑ-Qatar θα συνεχιστεί σε κάθε δραστηριότητα που θα αποφασιστεί.

Επίσης, σε άλλες ερωτήσεις για την επέκταση της Qatar στην εμπορία υγροποιημένου αερίου στην Ελλάδα με έμφαση στην τροφοδοσία πλοίων, η απάντηση ήταν πως το θέμα εξετάζεται σε προκαταρκτικό στάδιο χωρίς να υπάρχει καμία απόφαση.

Η ανακοίνωση της ΓΕΚΤΕΡΝΑ

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Qatar Petroleum International (QPI) επικύρωσαν τη στρατηγική τους συνεργασία στον κλάδο της ενέργειας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα.

Σε πρώτη φάση, η συμφωνία αφορά την επιτυχή ολοκλήρωση της εισόδου της QPI στο μετοχικό κεφάλαιο της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ΗΡΩΝ ΙΙ, με ποσοστό 25%. Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς, η QPI μαζί με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την GDF Suez, θα κατέχουν και θα διαχειρίζονται την πιο αποδοτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη εξαγορά σηματοδοτεί την πρώτη επένδυση κρατικής εταιρίας του Κατάρ στην Ελλάδα και ταυτόχρονα πιστοποιεί τη συνεργασία μεταξύ QPI και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μια συνεργασία με την οποία ανοίγονται ισχυρές προοπτικές για διεθνή διαφοροποίηση μέσα από έργα και επενδύσεις στον κλάδο της ενέργειας, κυρίως δε σε έργα υποδομής LNG όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη.

Με αφορμή τη στρατηγική συνεργασία, ο κύριος Nasser Al-Jaidah, CEO της QPI, δήλωσε: «Η απόκτηση του 25% στη μονάδα ΗΡΩΝ ΙΙ θα αποτελέσει τη βάση μιας μακράς και εποικοδομητικής συνεργασίας ανάμεσα στην QPΙ και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η QPI πάντα αναζητά νέες συμμαχίες σε διεθνές επίπεδο και στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ βρήκαμε έναν συνεργάτη που θα υποστηρίξει το στόχο της QPI για διαφοροποίηση, ανάπτυξη και επενδύσεις στην ενέργεια σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό είναι μόλις η αρχή μιας στρατηγικής συμμαχίας που θα υποστηρίξει περαιτέρω την εδραίωση του Κατάρ ως διεθνή προμηθευτή ενέργειας».

Μιλώντας εκ μέρους της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ο κύριος Γιώργος Περιστέρης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου δήλωσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη συνεργασία με την QPI. Αποτελεί ορόσημο όχι μόνο για την εταιρία μας αλλά και για την Ελλάδα, καθώς είναι η πρώτη φορά που κρατική εταιρία του Κατάρ, και ένας από τους μεγαλύτερους "παίκτες" παγκοσμίως, επενδύει στην ελληνική αγορά ενέργειας. Εύχομαι αυτή να είναι η αρχή μια βιώσιμης και εποικοδομητικής συνεργασίας».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο κύριος Ασημάκης Παπαγεωργίου, Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο Πρέσβης του Κατάρ στην Ελλάδα Α.Ε. Soltan Saad Al-Moraikhi, ο κύριος Abdulaziz Al-Kuwari, Chief Financial Officer, QPI, ο Δρ Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, Managing Director QEnergy Europe (θυγατρική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και ο κύριος Marc Josz, Executive Vice President της GDF SUEZ Energy Europe branch.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v