Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Τι ειπώθηκε στο Conference Call

Σχέδιο εξόδου στις αγορές το β' εξάμηνο από την Eurobank, με στόχο το δραστικό περιορισμό των δανείων από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας. Κάντε υπομονή μέχρι το τέλος της εβδομάδας για τα stress tests, τόνισε ο Χ. Μεγάλου, μιλώντας στους αναλυτές.

Eurobank: Τι ειπώθηκε στο Conference Call

"Η διοίκηση της τράπεζας παραμένει πιστή στο έργο που έχει αναλάβει ούτως ώστε να φέρει εις πέρας την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου", τόνισε στους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Χρήστος Μεγάλου ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει τα αποτελέσματα της Blackrock καθώς αυτά δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

"Είμαστε η μόνη τράπεζα που ανακοίνωσε αποτελέσματα πριν την δημοσιοποίηση των κεφαλαιακών αναγκών από την ΤτΕ. Δεν επιθυμούμε να τοποθετηθούμε. Κάντε υπομονή μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας που η Τράπεζα της Ελλάδος θα ανακοινώσει τις κεφαλαιακές ανάγκες", επεσήμανε.

Πώς θα καλυφθεί ο ELA

Η διοίκηση διευκρίνισε στους αναλυτές ότι η μικρή αύξηση της δανειακής έκθεσης στο ELA σχετίζεται "με την μείωση που παρατηρήθηκε στις καταθέσεις" και το μικρό ποσό που αντλήθηκε από τον ELA κάλυψε αυτή την ανάγκη.

Σύμφωνα με το στρατηγικό πλάνο η διοίκηση της τράπεζας στοχεύει στον δραστικό περιορισμό ακόμη και στον μηδενισμό των δανείων που έχει λάβει από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας της ΤτΕ, με τους εξής τρόπους:

- Πρώτον, μέσω της επικείμενης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου

- Δεύτερον, κάνοντας χρήση του πυλώνα ΙΙΙ (νόμος Αλογοσκούφη και συνεχείς ανανεώσεις αυτού), ο οποίος δίνει την δυνατότητα της ανταλλαγής κρατικών ομολόγων με παροχή εγγυήσεων (collaterals) από την τράπεζα και εν συνεχεία κατάθεση των κρατικών ομολόγων στην ΕΚΤ και άντληση ρευστότητας. Η Eurobank θα δώσει ως εγγυήσεις στεγαστικά δάνεια ύψους 1 δις ευρώ.

- Τρίτον, η τράπεζα θα αντλήσει κεφάλαια από την αγορά repo.

-Τέταρτον, προσδοκά με βάση την εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών της οικονομίας ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2014 θα μπορέσει να βγει και να δανεισθεί στην διεθνή διατραπεζική αγορά.

Ουκρανία

Το σύνολο των δανείων που έχει δώσει η θυγατρική της Eurobank στην Ουκρανία ανέρχονται στα 419 εκατ. ευρώ και μεγάλο ποσοστό αυτών είναι καλυμμένα είτε από τις καταθέσεις τη θυγατρικής είτε από προβλέψεις που έχει πάρει ο όμιλος.

Καταθέσεις

Η διοίκηση της τράπεζα εκτίμησε ότι το β’ εξάμηνο του 2014 θα υπάρξει περεταίρω μείωση στα spread των επιτοκίων στις καταθέσεις.

Κόστος

Σε ότι αφορά το κόστος εντός του 2013 υπήρξε σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους του ομίλου τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και το 2014 με μια σειρά από κινήσεις όπως περεταίρω εξορθολογισμός του δικτύου, μείωση των business centers περεταίρω κεντροποιήσης υπηρεσιών και άλλα.

Δάνεια

Ο όμιλος έχει προχωρήσει σε αναδιάρθρωση δανείων συνολικού ύψους 6 δις. και το ποσοστό κάλυψής τους είναι ιδιαίτερα υψηλό. Σε ότι αφορά τα δανειακά χαρτοφυλάκια υπήρξε απομείωση από το whole sale και από τις εργασίες στο εξωτερικό.

Η αύξηση των επισφαλειών στα δανειακά χαρτοφυλάκια προήλθε από μεγάλα δάνεια του corporate banking ενώ δεν έχει αλλάξει η εικόνα των προβληματικών δανείων στις; Μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αντίθετα παρατηρείται μία μείωση των επισφαλειών στο χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών δανείων.

Τέλος τα στελέχη της Eurobank τόνισαν ότι το β’ τρίμηνο του 2014 αναμένουν να υπάρξει ζήτηση δανείων από επιχειρήσεις που προέρχονται από τους τομείς των ξενοδοχείων, του τουρισμού, τις εξαγωγές, την ενέργεια και τις φαρμακευτικές εταιρείες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v