Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Στα 177 εκατ. τα κέρδη προ προβλέψεων το Q4

Μειωμένο λειτουργικό κόστος και βελτιωμένα έσοδα από τόκους στα 361 εκατ. κατέγραψε η Eurobank το 4ο τρίμηνο. Αυξημένες προβλέψεις στα 660 εκατ. Συνεργίες 89 εκατ. από ενοποίηση Proton-TΤ. Ζημιές 913 εκατ. ευρώ το συνολικό αποτέλεσμα.

Eurobank: Στα 177 εκατ. τα κέρδη προ προβλέψεων το Q4

Ανακάμπτουν τα κέρδη προ προβλέψεων της Eurobank, τα οποία ανήλθαν στα €177εκ. το Δ΄ τρίμηνο, από €148εκ. το Γ΄τρίμηνο του 2013 και €84εκ. το Δ΄ τρίμηνο του 2012.

Τα βασικά σημεία των αποτελεσμάτων έχουν ως εξής: 

- Αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους (εξαιρουμένου του ΤΤ) κατά 16% σε €361εκ. το Δ΄ τρίμηνο, λόγω κυρίως της μείωσης του κόστους καταθέσεων και χρηματοδότησης από το ευρωσύστημα.

- Περαιτέρω εξορθολογισμός του λειτουργικού κόστους και μείωση κατά 7% σε συγκρίσιμη βάση το 2013. Επιτυχής ολοκλήρωση εθελουσίας αποχώρησης 1.066 υπαλλήλων με ετήσιο όφελος €61εκ.

- Σημαντική πρόοδος στην ενοποίηση της Proton και του ΤΤ (επίτευξη συνεργιών ύψους €89εκ.) καθώς και στην υλοποίηση του προγράμματος μετασχηματισμού της Τράπεζας.

- Εξυγίανση του ισολογισμού, ομογενοποίηση πιστωτικών πολιτικών του ΤΤ και της Proton και ενίσχυση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις σε €660εκ. το Δ΄ τρίμηνο. Αύξηση του δείκτη κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών κατά 130 μονάδες βάσης σε 50%.

- Ίδια κεφάλαια €4,5δισ. Δείκτης βασικών κυρίων κεφαλαίων (Core Tier 1) 11,3%.

- Περαιτέρω βελτίωση της σχέσης δανείων προς καταθέσεις σε 110% στο τέλος του Δ΄ τριμήνου.

- Συνολικό αποτέλεσμα -€913εκ. το Δ΄ τρίμηνο, που περιλαμβάνει €563εκ. έκτακτες ζημιές.

Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου: «Η ελληνική οικονομία παρουσίασε περαιτέρω σημάδια σταθεροποίησης το τελευταίο τρίμηνο του 2013. Η επίτευξη πλεονάσματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και η εκτιμώμενη επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στον ισολογισμό της Γενικής Κυβέρνησης αποτελούν σημαντική εξέλιξη για την επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η Eurobank συνέχισε τη σταθερή πορεία της, στη βάση του νέου στρατηγικού
σχεδιασμού του Ομίλου. Ολοκληρώσαμε τη συγχώνευση του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και η πλήρης λειτουργική ενοποίηση αναμένεται σύντομα και εντός χρονοδιαγράμματος. Ήδη έχουμε επιτύχει μεγάλο μέρος των συνεργειών που υπολογίζαμε από την ένταξη στον Όμιλό μας του Νέου ΤΤ και της Νέας Ρroton Βank.

Προχωρούμε σε περαιτέρω εξυγίανση και θωράκιση του ισολογισμού μας, με συντηρητική πολιτική προβλέψεων. Ενισχύουμε την ποιότητα του χαρτοφυλακίου, αυξάνοντας σημαντικά το δείκτη κάλυψης των επισφαλειών. Σε λειτουργικό επίπεδο, πετύχαμε περαιτέρω μείωση του κόστους, σημαντική αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους, ενίσχυση της ρευστότητας (δείκτης δανείων προς καταθέσεις κάτω του 110%) και βελτίωση της προ προβλέψεων κερδοφορίας.

Παράλληλα συνεχίζουμε τις ενέργειες για ενίσχυση της κεφαλαιακής μας βάσης. Στόχος μας είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της ανακεφαλαιοποίησης να βρει τη Eurobank σε ισχυρή θέση, ικανή να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία και να στηρίξει την επιστροφή της χώρας σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά».

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων 

Η μείωση του κόστους καταθέσεων και χρηματοδότησης από το ευρωσύστημα σε συνδυασμό με τη βελτίωση των περιθωρίων χορηγήσεων συνετέλεσαν στην αύξηση των εσόδων από τόκους για τρίτο συνεχές τρίμηνο. Πιο αναλυτικά, τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν σε €393εκ. το Δ΄ τρίμηνο του 2013, από €323εκ. το Γ΄ τρίμηνο (αύξηση κατά 21,4% ή 15,5% εξαιρουμένου του ΤΤ), ως αποτέλεσμα κυρίως της βελτίωσης του κόστους των καταθέσεων προθεσμίας κατά 37 μονάδες βάσης, της αύξησης του συνολικού περιθωρίου χορηγήσεων κατά 16 μονάδες βάσης και της μείωσης του κόστους χρηματοδότησης από το ευρωσύστημα. Το συνολικό επιτοκιακό περιθώριο αυξήθηκε επίσης σε τριμηνιαία βάση από 1,7% σε 2,0% το Δ΄ τρίμηνο του 2013.

Τα συνολικά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες αυξήθηκαν για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο και διαμορφώθηκαν σε €71εκ. το Δ΄ τρίμηνο του 2013. Το 47% των εσόδων αυτών προέρχεται από προμήθειες χορηγήσεων, το 15% από αμοιβαία κεφάλαια και διαχείριση περιουσίας, το 11% από τις κεφαλαιαγορές, το 7% από δραστηριότητες του δικτύου καταστημάτων, το 8% από ασφαλιστικές εργασίες και το 12% από λοιπές μη τραπεζικές εργασίες.

Τα μη οργανικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε €27εκ. το Δ΄ τρίμηνο του 2013, έναντι €16εκ. το προηγούμενο τρίμηνο, κυρίως λόγω υψηλότερων κερδών από μετοχές και συναλλαγματικές πράξεις.

Τα συνολικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε €491εκ. την ίδια περίοδο, έναντι €409εκ. το Γ΄ τρίμηνο, καταγράφοντας αύξηση 19,9% ή 15,8% εξαιρουμένου του ΤΤ. Στην Ελλάδα τα έσοδα ανήλθαν σε €339εκ., από €275εκ. το Γ΄ τρίμηνο, συνεισφέροντας κατά 69% στα συνολικά έσοδα, ενώ τα έσοδα από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό αυξήθηκαν σε €152εκ., από €134εκ. αποτελώντας το 31% του συνόλου.

Ο περιορισμός του λειτουργικού κόστους συνεχίστηκε με επιτυχία κατά τη διάρκεια του έτους, καθώς σε συγκρίσιμη βάση (εξαιρουμένου του ΤΤ, της Proton και του επιπρόσθετου κόστους για το σκέλος εξυγίανσης του ΤΕΚΕ), οι συνολικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 7,2% το 2013 έναντι του 2012. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος εθελουσίας αποχώρησης 1.066 υπαλλήλων της Eurobank, που επιβάρυνε τα αποτελέσματα του Δ΄ τριμήνου κατά €86εκ., οδηγεί σε περαιτέρω εξοικονόμηση δαπανών καθώς παρέχει ετήσιο όφελος €61εκ.

Η βελτίωση των κερδών προ προβλέψεων συνεχίστηκε για ακόμα ένα τρίμηνο, καθώς αυτά ανήλθαν σε €177εκ., από €148εκ. το Γ΄ τρίμηνο του 2013 και €84εκ. το Δ΄ τρίμηνο του 2012, με την Ελλάδα να συνεισφέρει 62% και τις δραστηριότητες στο εξωτερικό 38%. Η αύξηση των προ προβλέψεων κερδών οφείλεται στη βελτίωση του καθαρού περιθωρίου επιτοκίου, την επίτευξη συνεργιών και τις πρωτοβουλίες περιορισμού του κόστους.

Μέσα σε ένα περιβάλλον που παραμένει απαιτητικό, η Eurobank προχωρά στην εξυγίανση και ενίσχυση του ισολογισμού της, την ομογενοποίηση των πιστωτικών πολιτικών του ΤΤ και της Proton και στην αύξηση των προβλέψεων για την κάλυψη των δανείων σε καθυστέρηση. Ειδικότερα, οι προβλέψεις πιστωτικών κινδύνων αυξήθηκαν σε €660εκ. το Δ΄ τρίμηνο του 2013, από €420εκ. το προηγούμενο τρίμηνο, με αποτέλεσμα την αύξηση του ποσοστού κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών κατά 130 μονάδες βάσης έναντι του προηγούμενου τριμήνου σε 50,1%.

Τα συνολικά δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθαν στο 29,4% του χαρτοφυλακίου, από 27,7% στο τέλος Σεπτεμβρίου. Τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών εξαιρουμένου του ΤΤ και της Proton διαμορφώθηκαν σε €542εκ., από €553εκ. το Γ΄ τρίμηνο. Η μείωση των νέων δανείων σε καθυστέρηση οφείλεται στα δάνεια προς ιδιώτες και στις χορηγήσεις του εξωτερικού, ενώ τα επιχειρηματικά δάνεια εξακολούθησαν να παρουσιάζουν μεταβλητότητα.

Παρά τη βελτίωση των κερδών προ προβλέψεων, το καθαρό αποτέλεσμα επηρεάστηκε δυσμενώς από έκτακτες ζημιές €563εκ. και διαμορφώθηκε σε -€913εκ. το Δ΄ τρίμηνο του έτους και -€1.154εκ. το 2013.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v