Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΥΑΘ: Νέα αναφορά - κόλαφος για έργα ”φαντάσματα”

Χαρακτήρα ”χιονοστιβάδας” λαμβάνουν πλέον οι καταγγελίες από τους ίδιους τους υπαλλήλους της Εταιρίας Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, στους οποίους έχει ανατεθεί επισήμως το έργο ελέγχου συμβάσεων έργων, για διπλοεγγραφές, υπερτιμολογήσεις και απευθείας αναθέσεις. Το euro2day.gr, μετά το ”πόρισμα φωτιά”, αποκαλύπτει σήμερα μία ακόμη αναφορά - κόλαφο για έργα ”φαντάσματα”.

ΕΥΑΘ: Νέα αναφορά - κόλαφος για έργα ”φαντάσματα”
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Χαρακτήρα ”χιονοστιβάδας” λαμβάνουν πλέον οι καταγγελίες από τους ίδιους τους υπαλλήλους της Εταιρίας Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, στους οποίους έχει ανατεθεί επισήμως το έργο ελέγχου συμβάσεων έργων, για διπλοεγγραφές, υπερτιμολογήσεις και απευθείας αναθέσεις.

Το euro2day.gr, μετά το ”πόρισμα φωτιά”, αποκαλύπτει σήμερα μία ακόμη αναφορά που έκανε πολιτικός μηχανικός κατ’ εντολή της Διεύθυνσης Δικτύου Ύδρευσης και έχει ημερομηνία 20/12/2006.

Συγκεκριμένα, στην αναφορά παρουσιάζονται συγκεκριμένα στοιχεία συμβάσεων που εκτελέστηκαν από την ίδια Διεύθυνση στο διάστημα 1/6/2005 έως 30/5/2006.

Πρόκειται για 9 συμβάσεις με αντικείμενο αποκαταστάσεις διαρροών εκ των οποίων οι 7, όπως αναφέρεται, είχαν ακριβώς το ίδιο τιμολόγιο και το ίδιο αντικείμενο, ωστόσο, η πληρωμή των εργασιών γινόταν κατά περίπτωση με τελείως διαφορετικό τρόπο, ακόμη και μεταξύ της αρχικής και συμπληρωματικής σύμβασης του ίδιου έργου.

Στις δύο τελευταίες μάλιστα συμβάσεις διαπιστώθηκε ότι ο ανάδοχος πληρώνεται μεγάλο μέρος των αποκαταστάσεων ταυτόχρονα και συστηματικά με το τιμολόγιο εργασιών μεγάλης επιφάνειας.

Και το σοβαρότερο: επισημαίνεται ότι δεν ήταν συχνή η ανάγκη εκτέλεσης τους.

Ειδικότερα, η τεχνική εταιρία Παπαηλιόπουλος στο διάστημα αυτό ανέλαβε συμβάσεις έργων αξίας 5.566.970 ευρώ, ωστόσο, οι πίνακες για την πιστοποίηση των επεμβάσεων αυτών δεν βρίσκονται σήμερα στη Διεύθυνση.

Λείπουν, δηλαδή, οι αναλυτικές επιμετρήσεις, που αποδεδειγμένα υπήρχαν, καθώς και τα επιμετρητικά σχέδια τους.

Επιπλέον, δεν υπάρχουν ημερομηνίες κατασκευής των έργων αυτών ώστε να μπορεί να γίνει ο σχετικός έλεγχος.

Αντίστοιχα, με τις συμβάσεις του αναδόχου Λ. Ψάρα εκτελέστηκαν στο ίδιο διάστημα 972 επεμβάσεις για αποκατάσταση διαρροών, κόστους 806.874 ευρώ. Ενώ φαίνεται ότι εκτελέστηκαν συνολικά από τους δύο αναδόχους 3.857 επεμβάσεις στους ημερήσιους πίνακες διαρροών που εξέδιδε η Διεύθυνση Δικτύου Ύδρευσης κατ’ εντολή της διοίκησης της ΕΥΑΘ, που κοινοποιούνταν στο διευθύνοντα σύμβουλο και τη γενική διεύθυνση, το σύνολο των επεμβάσεων ήταν μόνον 1666 (!!!).

Στον αριθμό των επεμβάσεων αυτών πρέπει να προστεθούν και οι επεμβάσεις για την αποκατάσταση των διαρροών με υδραυλικές εργασίες του αναδόχου που είναι 578. Ενώ ετησίως υπάρχουν δηλωθείσες επεμβάσεις 2244, ήτοι, 7,5 επεμβάσεις ημερησίως, ο αριθμός αυτός υπολείπεται κατά πολύ από τον αριθμό των 20 επεμβάσεων ανά ημέρα που δηλωνόταν ότι εκτελούνταν.

Με βάση τα δεδομένα αυτά διαπιστώνεται ”συστηματικά μεταγενέστερη από την εκτέλεση των εργασιών συμβασιοποίηση και ορισμός επίβλεψης των εργολαβιών, καθώς και πληρωμή συστηματικά αφανών ως επί το πλείστον εργασιών”.

Το ποσό των 6.373.844 ευρώ που πληρώθηκε στη διάρκεια ενός έτους στους δύο αναδόχους διαπιστώνεται στην αναφορά ότι αφορά ”στην ουσία μπαλώματα σε αγωγούς ακόμη και 50ετίας και ισοδυναμεί με αντικατάσταση 125.000 μ. νέων αγωγών, δηλαδή, κάθε πληρωμή επέμβασης αποκατάστασης διαρροής θα αποζημίωνε την κατασκευή νέου αγωγού μήκους 125.000 μ.”.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι το ποσό των 6 εκατ. και πλέον που πληρώθηκε για αυτά τα ”μπαλώματα”, ενώ θα μπορούσαν να γίνουν νέοι αγωγοί, αντιστοιχεί στο 10% των ετήσιων εσόδων της ΕΥΑΘ, όταν κατά τα προηγούμενα έτη, 2002, 2003 και 2004 ήταν μόνον το 3,3% (!!!). Τα συμπεράσματα μπορεί κανείς να τα βγάλει μόνος του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v