Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρου: Απορρίφθηκε η πρόταση της Πειραιώς (upd)

Το Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου απέρριψε την πρόταση στρατηγικής συνεργασίας της Τράπεζας Πειραιώς. Συγκεκριμένα ο Ελλαδικός Όμιλος πρότεινε την παρακάτω σχέση ανταλλαγής: 0,36 μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς σύν 2 ευρώ για κάθε 1 μετοχή της Τράπεζας Κύπρου.

Κύπρου: Απορρίφθηκε η πρόταση της Πειραιώς (upd)
Το Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου απέρριψε ομόφωνα την πρόταση στρατηγικής συνεργασίας της Τράπεζας Πειραιώς, χαρακτηρίζοντας την μάλιστα ως ”πρόταση εξαγοράς και απορρόφησης” και όχι ”ισότιμης σύμπραξης”.

Συγκεκριμένα ο Ελλαδικός Όμιλος πρότεινε την παρακάτω σχέση ανταλλαγής: 0,36 μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς σύν 2 ευρώ για κάθε 1 μετοχή της Τράπεζας Κύπρου.

Από την πλευρά της η Τράπεζα Πειραιώς δηλώνει στο euro2day ”ουδέν σχόλιο” για τις αποφάσεις του Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου.

Ο πρόεδρος του κυπριακού συγκροτήματος, Λευτέρης Ιωάννου, ανέφερε σε δημοσιογραφική διάσκεψη, πως η Τράπεζα Κύπρου ενημέρωσε τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς για την αρνητική έκβαση της πρότασης τους. ”Είχαμε τρεις επιλογές ενώπιον μας” ανέφερε ο κ. Ιωάννου. ”Να δεχθούμε, να απορρίψουμε ή να διαπραγματευτούμε την πρόταση”.

Τόνισε πως η επιλογή της άμεσης απόρριψης – δηλαδή, χωρίς διαπραγμάτευση – έγινε με γνώμονα το προσωπικό της κυπριακής τράπεζας, στο οποίο είχε δημιουργηθεί ανησυχία και αβεβαιότητα από το ντόρο που έγινε για το θέμα, μεταδίδει το stockwatch.

Εξηγώντας περαιτέρω το σκεπτικό της απόφασης, ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως προκάλεσε εντύπωση στο συμβούλιο πως η Τρ. Πειραιώς δεν ήταν πρόθυμη να καταβάλει premium για τις μετοχές της Τρ. Κύπρου, τη στιγμή που ορισμένοι ξένοι οίκοι την αποτιμούν σε επίπεδα πολύ ψηλότερα από τα σημερινά (π.χ. €13)

Η διοίκηση της τράπεζας αναφέρθηκε και στα επόμενα βήματα του συγκροτήματος. ”Η Τράπεζα Κύπρου δεν είναι προς πώληση” είπε εμφαντικά ο CEO της κυπριακής τράπεζας, Ανδρέας Ηλιάδης.

Ο κ. Ιωάννου σημείωσε πως η Τράπεζα κοιτάζει, πλέον, στο εξωτερικό για εξαγορές. Για όλα αυτά θα γίνει το απαραίτητο due diligence και οι μέτοχοι μπορούν να είναι ήσυχοι, πρόσθεσε.

Όσο αφορά το πακέτο μετοχών που κατέχει η Τρ. Πειραιώς στην Τρ. Κύπρου, που ανέρχεται στο 8,2% του μετοχικού της κεφαλαίου, ο κ. Ιωάννου εξέφρασε την εκτίμηση πως θα διατεθεί με placement σε θεσμικούς επενδυτές.

----Η ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου

Το Διοικητικό Συµβούλιο της Τράπεζας Κύπρου, σε σημερινή του συνεδρία, εξέτασε την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς και ομόφωνα αποφάσισε την απόρριψή της. Η απόφαση αυτή έχει ήδη κοινοποιηθεί στην Τράπεζα Πειραιώς.

Σε αντίθεση με τις μέχρι σήμερα διακηρυγημένες προθέσεις της Τράπεζας Πειραιώς για ισότιμη σύμπραξη, η πρόταση ουσιαστικά προβλέπει την εξαγορά και απορρόφηση της Τράπεζας Κύπρου από την Τράπεζα Πειραιώς, έναντι τιμήματος το οποίο δεν αντανακλά ούτε την ισχυρή κερδοφορία της Τράπεζας Κύπρου, ούτε και τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξής της.

Η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς προνοεί την καταβολή €2,00 σε μετρητά και 0,36 μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς για κάθε μετοχή της Τράπεζας Κύπρου. Το προτεινόμενο τίμημα αντιπροσωπεύει συνολική αξία €10,63 κατά μετοχή της Τράπεζας Κύπρου με βάση την τιμή κλεισίματος της Τράπεζας Πειραιώς στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2006.

Το Διοικητικό Συµβούλιο, το οποίο συνεδρίασε στην παρουσία των εξωτερικών του συµβούλων, κατέληξε ότι η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς δεν αντικατοπτρίζει την πραγµατική αξία της µετοχής της Τράπεζας Κύπρου, καθώς κινείται στα επίπεδα της τρέχουσας χρηµατιστηριακής τιµής της Τράπεζας Κύπρου και υπολείπεται σηµαντικά των τιµών-στόχων που θέτουν οι αναλυτές διεθνών επενδυτικών οίκων.

Επίσης, η πρόταση δεν περιλαµβάνει premium, ως είθισται σε αυτού του είδους τις συναλλαγές.

Το Διοικητικό Συµβούλιο του Συγκροτήµατος της Τράπεζας Κύπρου εκτιµά το ενδιαφέρον της Τράπεζας Πειραιώς, κρίνει όµως ότι η πρόταση δεν είναι προς το συµφέρον των µετόχων της Τράπεζας Κύπρου.

Το Διοικητικό Συµβούλιο της Τράπεζας Κύπρου εξέφρασε την πλήρη εµπιστοσύνη του στην ακολουθούµενη στρατηγική η οποία οδήγησε ήδη σε εντυπωσιακή αύξηση της κερδοφορίας και δηµιουργεί σηµαντικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης του Συγκροτήµατος.

Στ. Κ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v