Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νηρέας: Η αποτίμηση της ΓΣ των ομολογιούχων

Ανοιχτά παραμένουν τα βασικά θέματα για την εταιρία, μετά τη συνέλευση των ομολογιούχων. Παραμένουν με το όπλο... παρά πόδα οι μικροομολογιούχοι και, έχοντας συγκεντρώσει απαιτούμενα ποσοστά, επιφυλάσσονται παντός νομίμου δικαιώματός τους.

Νηρέας: Η αποτίμηση της ΓΣ των ομολογιούχων

Μια πρώτη αποτίμηση της γενικής συνέλευσης των ομολογιούχων του Νηρέα δείχνει πως τα βασικότερα θέματα που εκκρεμούσαν παρέμειναν ανοιχτά.

Πρώτον, οι τράπεζες (κατέχοντας την πλειοψηφία) ψήφισαν και παρέτειναν την καταβολή της δόσης του ομολογιακού δανείου για έναν ακόμη μήνα (τέλη Μαρτίου). Προφανώς, θέλουν το συγκεκριμένο ζήτημα να πάει πακέτο με τη γενικότερη στάση που θα κρατήσουν σχετικά με την εταιρεία, αλλά και το σύνολο των μεγάλων ιχθυοκαλλιεργητικών ομίλων.

Δεύτερον, οι τράπεζες απέρριψαν (ως παράνομη) οποιαδήποτε διαφορετική μεταχείριση των μικρών, ιδιωτών ομολογιούχων και έτσι απέρριψαν το ενδεχόμενο να πληρωθούν μόνο οι «μικροί».

Και τρίτον, οι τράπεζες άφησαν ανοιχτό το ζήτημα της αλλαγής των όρων μετατροπής του ομολογιακού δανείου, μειώνοντας κατά πολύ την τιμή μετατροπής (στο 0,30 ευρώ). Κάτι τέτοιο, όμως, θα απαιτούσε και την έγκριση της γενικής συνέλευσης των μετόχων του Νηρέα, δηλαδή και της ομάδας Μπελλέ», αλλά και του Linnaeus Capital (η έγκριση απαιτεί συναίνεση τουλάχιστον των 2/3 των παρόντων).

Βέβαια, ακόμη και αυτή η «παραχώρηση» των τραπεζών καθόλου δεν βλάπτει τα συμφέροντά τους, καθώς οποιαδήποτε κεφαλαιακή τόνωση του Νηρέα βολεύει και τις ίδιες και επίσης κανείς δεν μπορεί να ελπίζει πως η όποια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας θα μπορούσε να γίνει πάνω από το 0,30 ευρώ (η τρέχουσα τιμή του τίτλου είναι χαμηλότερη).

Γενικότερα, οι μικροομολογιούχοι παραμένουν με... το όπλο παρά πόδα και έχοντας συγκεντρώσει απαιτούμενα ποσοστά επιφυλάσσονται παντός νομίμου δικαιώματός τους.

Πάντως, την ώρα που οι τράπεζες και οι διοικήσεις των μεγάλων ιχθυοκαλλιεργητικών ομίλων προσπαθούν να τα βρουν, ευχάριστη έκπληξη για όλους είναι το γεγονός της ανόδου που παρουσιάζουν οι τιμές των ψαριών στο πρώτο φετινό τρίμηνο.

Μια πρώτη εξήγηση είναι ότι πέρυσι -υπό την πίεση της ρευστότητας- πουλήθηκαν πολλά ψάρια, με αποτέλεσμα να βγει πολύ εμπόρευμα στη διεθνή αγορά και να συμπιεστούν οι τιμές. Φέτος, αυτή η ανισορροπία φαίνεται να έχει εκλείψει και οι τιμές ανακάμπτουν.

Κύκλοι της αγοράς ελπίζουν πως η ανοδική πορεία των τιμών δεν θα έχει πρόσκαιρο χαρακτήρα και πιστεύουν στη βιωσιμότητα του κλάδου σε μακροπρόθεσμη βάση, από τη στιγμή που υλοποιηθούν προγράμματα αναδιάρθρωσης στους μεγάλους ομίλους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v