Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

La Vie: Το χρονικό του ασφαλιστικού «λουκέτου»

Τίτλοι τέλους για την ασφαλιστική εταιρεία. Η σχέση με τον όμιλο του Ιατρικού Αθηνών και τα ερωτήματα αναφορικά με τις απαιτήσεις του τελευταίου έναντι παροχής υπηρεσιών. Οι πιθανές επιπτώσεις.

La Vie: Το χρονικό του ασφαλιστικού «λουκέτου»

Την οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ασφαλιστικής La Vie αποφάσισε την Παρασκευή η Τράπεζα της Ελλάδος, βάζοντας τίτλους τέλους σε μια ακόμη εταιρεία του χώρου.

Όπως σημειώνεται από την εποπτική αρχή, η ΤτΕ, από τις 2/9/2013 είχε προβεί στη λήψη διοικητικών μέτρων κατά της εταιρείας, η οποία δεν διέθετε το εκ του νόμου προβλεπόμενο αναγκαίο περιθώριο φερεγγυότητας. Η La Vie δεν μπόρεσε να καλυφθεί κεφαλαιακά κατά τη διάρκεια της προθεσμίας που της δόθηκε και έτσι η διαδικασία του λουκέτου ήταν αναπόφευκτη.

Η La Vie ιδρύθηκε το 1999 από τον πρόεδρο του ομίλου του Ιατρικού Κέντρου Γεώργιο Αποστολόπουλο και το 2007 αποφασίζει να εξειδικευθεί στους κλάδους ατυχημάτων και ασθενείας, πάντοτε σε στενή σχέση με τον όμιλο του Ιατρικού Αθηνών. Ενδεικτικό είναι ότι στο site της ασφαλιστικής και στο πεδίο των συνεργαζόμενων κλινικών συγκαταλέγεται το σύνολο των κλινικών του Ιατρικού και μόνο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας, το 2008 (πέρα από μέλη της οικογένειας Αποστολόπουλου) εισέρχεται στο μετοχικό κεφάλαιο (αποκτώντας το 60%) και στη διοίκηση της La Vie, ως στρατηγικός επενδυτής, η εταιρεία Archimedes Global Ltd. (AGL) «με στόχο την υλοποίηση νέου επιχειρησιακού σχεδίου».

Η AGL φέρεται να υποστηρίζεται από ισχυρούς επενδυτές από το Ισραήλ, ωστόσο oι σημερινοί μέτοχοι δεν θέλησαν να… βάλουν το χέρι στην τσέπη και να καλύψουν το κενό των εποπτικών κεφαλαίων που προέκυψε, με αποτέλεσμα η La Vie να λάβει την… άγουσα προς τα αποδυτήρια.

Με βάση τη λογιστική κατάσταση του πρώτου εξαμήνου του 2013, τα ίδια κεφάλαια της La Vie ήταν αρνητικά περίπου κατά 1 εκατομμύριο ευρώ, τα δεδουλευμένα ασφάλιστρα ήταν 175,4 χιλ. ευρώ, ενώ οι ζημίες εξαμήνου διαμορφώθηκαν στα 154,1 χιλιάδες ευρώ.

Ζητούμενο τώρα είναι το αν από το «λουκέτο» της La Vie θα υπάρξουν κάποιες επιπτώσεις και στον εισηγμένο όμιλο του Ιατρικού Αθηνών. Και αυτό γιατί στις λογιστικές καταστάσεις εννεαμήνου του εισηγμένου ομίλου για το 2013, η La Vie Assurance εμφανίζεται ως «συγγενής εταιρεία» (προφανώς λόγω της μειοψηφικής συμμετοχής της οικογένειας Αποστολόπουλου στο μετοχικό της κεφάλαιο) και αναγράφεται πως «εντός της χρήσεως 2012 η Εταιρεία (Ιατρικό Αθηνών), σχετικά με την απαίτηση 1,745 εκατ. ευρώ (την 30ή/9/2013) από τη La Vie Assurance, είχε σχηματίσει πρόβλεψη σε βάρος των αποτελεσμάτων της, ύψους 909 χιλιάδων ευρώ».

Ζητούμενο είναι τώρα αν υπήρξαν εξελίξεις σχετικά με τη συγκεκριμένη απαίτηση της Ιατρικό Αθηνών από την 1η/10/2013 έως σήμερα και κατά πόσον η συγκεκριμένη απαίτηση μπορεί βάσιμα να εισπραχθεί μετά και τις τελευταίες εξελίξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v