Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εφαρμογή της τηλεμέτρησης από τη ΔΕΗ

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η ΔΕΗ εισάγει στα Δίκτυά της την τεχνολογία αιχμής της Τηλεμέτρησης στους πελάτες Μέσης Τάσης και πιλοτικά στους πελάτες Χαμηλής Τάσης.

Εφαρμογή της τηλεμέτρησης από τη ΔΕΗ
Σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η ΔΕΗ εισάγει στα Δίκτυά της την τεχνολογία αιχμής της Τηλεμέτρησης στους πελάτες Μέσης Τάσης και πιλοτικά στους πελάτες Χαμηλής Τάσης.

Ήδη από το 2005, η ΔΕΗ έχει αντικαταστήσει τους μετρητές των μεγάλων πελατών της (περίπου 8.000 καταναλωτές Μέσης Τάσης) με ηλεκτρονικούς με δυνατότητα τηλεμέτρησης, αντλώντας κονδύλια από το Γ’ Κ.Π.Σ., η δε ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του 2007.



Αυτή την περίοδο η ΔΕΗ ολοκληρώνει τις διαδικασίες υπογραφής σύμβασης κ.λ.π. για την πιλοτική εφαρμογή τηλεμέτρησης -τηλεδιαχείρισης 30.000 πελατών Χαμηλής Τάσης, κυρίως οικιακής χρήσης στις περιοχές των Βριλησσίων και Μελισσίων.

Η αντικατάσταση των μετρητών θα πραγματοποιηθεί χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση των πελατών της ΔΕΗ.

Η Επιχείρηση έχει θέσει ως κεντρικό στόχο εκσυγχρονισμού και βελτίωσης των υπηρεσιών της την επέκταση στο σύνολο των 7,1 εκατ. πελατών, προγράμματα που θα συγχρηματοδοτηθούν από την Ε.Ε.

Η Τηλεμέτρηση - Τηλεδιαχείριση των μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας ή AMR (Automatic Meter Reading) όπως είναι γνωστή διεθνώς, παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές και πλεονεκτήματα και γι΄ αυτό έχει απασχολήσει και απασχολεί σοβαρά όλες τις Επιχειρήσεις Ηλεκτρισμού, μεταξύ των οποίων - φυσικά - και τη ΔΕΗ.

Ιδιαίτερα σε συνθήκες ανταγωνισμού, τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τεχνολογία AMR είναι πολλά τόσο για τις Επιχειρήσεις Ηλεκτρισμού, όσο και για τους πελάτες - καταναλωτές.

Η νέα αυτή τεχνολογία αποκτά πολύ μεγαλύτερη σημασία εν όψει και της επικείμενης πλήρους απελευθέρωσης μέσα στο 2007 της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στις χώρες της μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής πλεονεκτήματα:

* Ακριβής τιμολόγηση χωρίς την έκδοση ”ΕΝΑΝΤΙ” λογαριασμών.

* Δυνατότητα παροχής εναλλακτικών τιμολογίων μειωμένου κόστους, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά που εμφανίζει η κατανάλωση των μεγάλων ομάδων καταναλωτών.

* Άμεση πληροφόρηση των πελατών με στοιχεία της κατανάλωσής τους.

* Μειωμένο κόστος καταμέτρησης για την Επιχείρηση.

* Εξαγωγή συμπερασμάτων χρήσιμων τόσο για την Επιχείρηση όσο και για τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, τα οποία είναι απαραίτητα για τη χάραξη και υλοποίηση των πολιτικών στο Απελευθερωμένο Περιβάλλον της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

* Μείωση του λειτουργικού κόστους.

* Έλεγχος της ποιότητας της παρεχόμενης ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v