Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νηρεύς: Πως σχολιάζει ελέγχους στα αποθέματα

Δεν έχει περιέλθει σε γνώση μας η ολοκληρωμένη μελέτη με τελικά συμπεράσματα, ωστόσο από τις μέχρι τώρα ενδείξεις δεν παρουσιάζονται μικρές ή μεγάλες αποκλίσεις στα αποθέματα αναφέρει η Νηρεύς.

Νηρεύς: Πως σχολιάζει ελέγχους στα αποθέματα

Σε απάντηση του από 12/2/2014 σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με δημοσιεύματα της ιστοσελίδας "Euro2day" με τίτλο "Ψάχνουν τα ψάρια στα..κλουβιά!" και "Ερχεται ρελάνς των ψαράδων στις Τράπεζες", στα οποία γίνεται μνεία ότι οι πιστώτριες Τράπεζες έδωσαν εντολή στην εταιρεία "ΑkvaPlan Niva" προκειμένου να διενεργήσει έλεγχο αποτίμησης των αποθεμάτων της εταιρείας, η ΝΗΡΕΥΣ δηλώνει τα ακόλουθα:

Πράγματι έχει ανατεθεί από τις τράπεζες στην ως άνω Νορβηγική εταιρεία να διεξάγει απογραφή στον ιχθυοπληθυσμό της ΝΗΡΕΥΣ, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της συζήτησης για την αναδιάρθρωση των δανείων και στοχεύει στην αποτίμηση των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων από ανεξάρτητο φορέα. Ως ημερομηνία αναφοράς ορίσθηκε η 30/9/2013.

Δεν έχει περιέλθει σε γνώση μας η ολοκληρωμένη μελέτη με τελικά συμπεράσματα, ωστόσο από τις μέχρι τώρα ενδείξεις και πληροφορίες που έχουμε σχετικά με τις διεξαχθείσες από κοινού απογραφές του ιχθυοπληθυσμού μας από την εν λόγω Νορβηγική εταιρεία, δεν παρουσιάζονται μικρές ή μεγάλες αποκλίσεις από τα καταχωρημένα στα βιβλία μας στοιχεία. Ως εκ τούτου δεν αναμένονται αρνητικά ευρήματα, δυνάμενα να έχουν ουσιώδη επίδραση στα βασικά οικονομικά μεγέθη της εταιρείας σε ενοποιημένη και μη βάση.

Όσον αφορά στην αποτίμηση των απογραφέντων ποσοτήτων, αυτή γίνεται με βάση τα εκάστοτε ισχύοντα διεθνή λογιστικά πρότυπα και σχετικές κατευθυντήριες γραμμές και ελέγχονται τακτικά από τους ορκωτούς ελεγκτές της εταιρείας και του Ομίλου.

Επισημαίνεται περαιτέρω ότι σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα ενός ιδιωτικού φορέα αφορούν στον εντολέα τους και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τους ελέγχους που γίνονται στα βιβλία και στοιχεία της εταιρείας από τους νομίμως διορισμένους ορκωτούς ελεγκτές .

Στα πλαίσια των δανειακών της συμβάσεων η ΝΗΡΕΥΣ έχει δεχθεί τακτικούς και έκτακτους ελέγχους καθώς και διενέργεια αποτιμήσεων επί περιουσιακών στοιχείων της στοιχείων (ακινήτων κλπ) όλα αυτά τα χρόνια, στους οποίους επέδειξε την μέγιστη συνεργασία με πλήρη διαφάνεια. Το αυτό έπραξε και στον έλεγχο των βιολογικών της αποθεμάτων, δεδομένου ότι τον ζήτησαν οι πιστώτριες Τράπεζες προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι προτεινόμενοι όροι αναδιάρθρωσης του δανεισμού του Ομίλου όπως προαναφέρθηκε.

Δοθείσης ευκαιρίας η ΝΗΡΕΥΣ δηλώνει ότι η παραφιλολογία και φημολογία που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα δεν συνάδει με την σοβαρότητα που θα πρέπει να επιδεικνύεται προκειμένου να επιλυθούν τα χρηματοοικονομικά και λοιπά δομικά ζητήματα εξυγίανσης του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας, προς όφελος της εθνικής οικονομίας και όλων των stakeholders, ιδίως δε και της διαφύλαξης χιλιάδων θέσεων εργασίας στην χώρα μας. Αυτό που προέχει είναι να συνεργασθούν με καλή πίστη και στα πλαίσια της νομοθεσίας όλα τα εμπλεκόμενα μέρη έτσι ώστε να προκύψει το βέλτιστο αποτέλεσμα, αναφέρει η εταιρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v