Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αράπογλου: Χρονιά - σταθμός για την ΕΤΕ το 2006

Σταθμό χαρακτήρισε το 2006 για την Εθνική Τράπεζα ο επικεφαλής του ιδρύματος κ. Τάκης Αράπογλου, τονίζοντας χαρακτηριστικά: ”Στόχος μας παραμένει το μέγεθος και η αύξησή του, που πολλές φορές είναι πιο σημαντικός παράγοντας και από την ίδια την κερδοφορία”. Τι δήλωσε για πιθανά τραπεζικά deals, το μέλλον των θυγατρικών, τα spreads.

Αράπογλου: Χρονιά - σταθμός για την ΕΤΕ το 2006
του Γιώργου Μαντέλα

Σταθμό χαρακτήρισε το 2006 για την Εθνική Τράπεζα ο πρόεδρός της κ. Τάκης Αράπογλου, σε συνάντηση με δημοσιογράφους, επισημαίνοντας ότι οι αλλαγές επιτεύχθηκαν, το ίδιο και η αναδιάρθρωση της τράπεζας, όπως και οι εξαγορές που είχαν προγραμματιστεί για φέτος.

Στόχος μας παραμένει το μέγεθος και η αύξησή του, που πολλές φορές είναι πιο σημαντικός παράγοντας και από την ίδια την κερδοφορία”, δήλωσε ο κ. Αράπογλου.

Όσον αφορά στο θέμα των εξαγορών, ο κ. Αράπογλου τόνισε ότι ”δεν υπάρχει θέμα εξαγορών ή συγχωνεύσεων με άλλη από τις μεγάλες τράπεζες στην Ελλάδα. Αν γίνονταν θα γίνονταν για οικονομικούς λόγους, αλλά το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο ουσιαστικά δεν το επιτρέπει για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος”. ”Κατά συνέπεια μεγαλώνουμε, αλλά εκτός Ελλάδας μόνο”, συμπλήρωσε.

Για το θέμα της Εθνικής Ασφαλιστικής, ο κ. Αράπογλου υπογράμμισε ότι η εταιρία δεν πωλείται. ”Ενδιαφέρον μπορεί να υπάρχει αλλά εμάς δεν μας αφορά”, τόνισε.

Αναφορικά με τα spreads, δήλωσε ότι αυτά θα συνεχίσουν να μειώνονται και το 2007 και πρόσθεσε ότι ήδη έχει αρχίσει η μείωση και προχωράει με γρήγορους ρυθμούς.

Διευκρίνισε όμως ότι η Εθνική ακολουθεί μια συντηρητική πολιτική, με αποτέλεσμα ο βαθμός απορριπτικότητας στα καταναλωτικά δάνεια να έχει φθάσει στο 40% και στα στεγαστικά στο 10%, προκειμένου να διαφυλαχθεί η ποιότητα του χαρτοφυλακίου.

Αναφορικά με την πιστωτική επέκταση στη χώρα μας, ο κ. Αράπογλου έκανε γνωστό ότι σήμερα το 52,4% των Ελλήνων δεν έχει ούτε ένα δάνειο σε οποιαδήποτε τράπεζα.

Κατά συνέπεια, υπάρχει περιθώριο αύξησης του δανεισμού στη χώρα μας.

Διευκρίνισε δε ότι και από αυτούς που έχουν δάνειο, το 87% έχει δόση μικρότερη του 40% του μηνιαίου εισοδήματός του.

Κατά συνέπεια, μόλις το 13% θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι είναι υπερδανεισμένο.

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα της τράπεζας εκτός συνόρων, επανέλαβε ότι προτεραιότητα αποτελεί η Ρουμανία και η CEC. Από την εξέλιξη αυτού του project θα εξαρτηθεί και το αν τελικώς η τράπεζα θα προχωρήσει σε επιστροφή κεφαλαίου ή όχι. Σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν με την ανακοίνωση και του νέου business plan.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά το θέμα του ΟΤΕ, ο κ. Αράπογλου εκτίμησε ότι επειδή ο συγκεκριμένος Οργανισμός είναι σοβαρός, θα υπάρξουν και σοβαροί υποψήφιοι, ενώ δήλωσε ότι το management παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην αποτίμηση μιας εταιρίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v