ΝΑΥΠ: Ανοίγει κλωστήριο όταν άλλοι βάζουν λουκέτα!

Πώς εξηγεί ο CEO της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου την απόφαση για επαναλειτουργία της μονάδας στην Αιτωλοακαρνανία. Οι ευκαιρίες και τα προβλήματα του κλάδου. Κεφαλαιακά ισχυρή η εταιρία, δεν θα ζητήσει δάνειο.

ΝΑΥΠ: Ανοίγει κλωστήριο όταν άλλοι βάζουν λουκέτα!

Όταν το περασμένο καλοκαίρι η διοίκηση της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου ανακοίνωσε το ενδεχόμενο επανέναρξης της λειτουργίας του κλωστηρίου της στην Αιτωλοακαρνανία, είχε προκαλέσει την έκπληξη τόσο της κοινής γνώμης, όσο και των παραγόντων της αγοράς.

Και αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια πολλές κλωστοϋφαντουργικές μονάδες έχουν διακόψει την παραγωγική τους διαδικασία και όσες παραμένουν σε λειτουργία αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Το βαρύτατο κόστος ενέργειας, σε συνδυασμό με τα υψηλά επιτόκια, τις μεγάλες εργοδοτικές εισφορές και τη στενότητα ρευστότητας που ταλαιπωρεί το σύνολο της αγοράς, έχει δημιουργήσει ένα μίγμα προβλημάτων που υποχρεώνει σε ζημίες ακόμη και τις υγιέστερες επιχειρήσεις του κλάδου.

Παρ' όλα αυτά, η διοίκηση της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου ανακοίνωσε χθες πως τελικά θα βάλει και πάλι μπρος την παραγωγική της μονάδα στην Αιτωλοακαρνανία.

Ρωτήσαμε τον διευθύνοντα σύμβουλο της εισηγμένης Δημήτριο Πολύχρονο αν σήμερα θεωρεί λανθασμένη την απόφαση του 2009 για την αναστολή της λειτουργίας του κλωστηρίου και μας απάντησε:

«Πράγματι, το 2009 είχαμε αποφασίσει να αναστείλουμε τη λειτουργία του κλωστηρίου μας στη Ναύπακτο. Ήταν μια οδυνηρή από ψυχολογική άποψη απόφαση, αλλά επιβεβλημένη λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν. Η απόφαση αυτή μας δικαίωσε, αν κάποιος λάβει υπόψη του το ύψος των πρόσθετων ζημιών με το οποίο θα είχε επιβαρυνθεί η εταιρεία, όλο αυτό το διάστημα».

Μετά την απόφαση του 2009, πώς σήμερα αποφασίζεται η επαναλειτουργία της μονάδας, όταν κανένα άλλο νέο κλωστήριο δεν δημιουργείται στην Ελλάδα; «Δεν είναι το ίδιο διότι εμείς δεν καλούμαστε να καταβάλουμε σημαντικού ύψους κεφάλαια για πάγιες επενδύσεις, αφού ο εξοπλισμός ήδη υπάρχει και μπορούμε να καλύψουμε το κόστος επανεκκίνησης με ίδια κεφάλαια.

Πιστεύουμε ότι πλέον υπάρχουν κάποια πλεονεκτήματα, όπως:

• Η έλλειψη ανταγωνισμού από άλλους Ευρωπαίους, πλην ελαχίστων ελληνικών επιχειρήσεων.
• Η βελτίωση των τιμών σε σχέση με τρία-τέσσερα χρόνια πριν σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους, πλην του ενεργειακού.
• Το ότι ιδιαίτερα φέτος το ελληνικό βαμβάκι ήταν εξαιρετικής ποιότητας.

Γενικότερα, γνωρίζουμε τον κλάδο εδώ και δεκαετίες, ενώ παράλληλα διαθέτουμε δικό μας εκκοκκιστήριο. Τέλος, πρέπει να πούμε ότι λόγω συνετής διαχείρισης όλα αυτά τα χρόνια, η εταιρεία παραμένει κεφαλαιακά ισχυρή και δεν απαιτείται να ζητήσει δάνειο από τράπεζα».

Πώς όμως η διοίκηση της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου αξιολογεί τη στάση της Πολιτείας απέναντι στον κλάδο; 

«Αποτελεί πλέον κοινή πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία θα πρέπει να δώσει έμφαση στην παραγωγή, αν θέλει να μπει σε μια τροχιά υγιούς και διατηρήσιμης ανάπτυξης. Η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου μέσα από αυτήν την κίνηση θα δημιουργήσει δεκάδες νέες θέσεις εργασίας σε μια περίοδο υψηλότατης ανεργίας και μάλιστα στην περιφέρεια.

Από την πλευρά της, νομίζω πως και η Πολιτεία θα πρέπει να βοηθήσει. Πιστεύω πως η μείωση του ενεργειακού και του μη μισθολογικού κόστους είναι ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, προκειμένου να τονωθεί η ελληνική παραγωγή γενικότερα. Με άλλα λόγια, ζητούμε άρση των ισχυρών αντικινήτρων που υπάρχουν σήμερα και σε καμιά περίπτωση ευνοϊκή μεταχείριση» απάντησε ο κ. Πολύχρονος.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τους στόχους της νέας προσπάθειας, ο CEO της εισηγμένης κράτησε πολύ χαμηλούς τόνους: «Η διοίκηση της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου απέφυγε τα μεγάλα λόγια ακόμη και σε περιόδους παχιών αγελάδων. Ο σημερινός μας στόχος είναι να μπορέσουμε να έχουμε μία βιώσιμη μονάδα, που θα διατηρήσει τις θέσεις εργασίας και στο τέλος της χρονιάς θα έχει θετικό πρόσημο στα αποτελέσματά της» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v