Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 3:10 η σχέση ανταλλαγής Εθνικής- ΕΤΕΒΑ

Στο 3:10 διαμορφώνεται η σχέση ανταλλαγής ανάμεσα στις τράπεζες Εθνική και ΕΤΕΒΑ. Αυτό τουλάχιστον αποφάσισαν τα δύο δ.σ. να προτείνουν στις γ.σ. τους, κάνοντας ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της συγχώνευσης.

Στο 3:10 η σχέση ανταλλαγής Εθνικής-  ΕΤΕΒΑ
Την ανταλλαγή 3 μετοχών της Εθνικής Τράπεζας προς 10 μετοχές της ΕΤΕΒΑ αποφάσισαν να προτείνουν τα Δ.Σ. των δύο τραπεζών στις γ.σ τους, ως σχέση ανταλλαγής.

Αυτή η σχέση ανταλλαγής, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου, αντιστοιχεί στη σχέση αξιών των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων, ως ποσοστό της ενιαίας Τράπεζας 93,8% προς 6,2% περίπου, για την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και την ΕΤΕΒΑ, αντίστοιχα.

Με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης και την ακύρωση των μετοχών της ΕΤΕΒΑ που κατέχει η Εθνική Τράπεζα, ο συνολικός αριθμός των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος θα αυξηθεί κατά 3.790.534 μετοχές, οι οποίες θα προστεθούν στις υπάρχουσες την 31/12/2001 228.080.452. Τελικά, ο συνολικός αριθμός των μετοχών θα ανέλθει σε 231.870.986.



Οι μέτοχοι των δύο Τραπεζών θα λάβουν το μέρισμα για τη συνολική χρήση του 2002 από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος μετά την ολοκλήρωση της νομικής συγχώνευσης.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο Τραπεζών αναμένουν ότι στους ισολογισμούς και τα αποτελέσματα που καταρτίζονται με ελληνικά λογιστικά πρότυπα, η ενοποίηση των δύο Τραπεζών θα απεικονιστεί ως συγχώνευση ενώ βάσει των αμερικανικών λογιστικών προτύπων ως εξαγορά.

Οι παράγοντες οι οποίοι λήφθηκαν υπόψη κατά την εκτίμηση των σχετικών αξιών των δύο Τραπεζών και, ακολούθως, κατά τον προσδιορισμό της σχέσης ανταλλαγής των μετοχών των συγχωνευόμενων τραπεζών, περιλαμβάνουν τις χρηματιστηριακές αξίες τους, συγκρίσιμους χρηματιστηριακούς δείκτες αποτίμησης, καθώς επίσης και συγκρίσιμες συναλλαγές.

Η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής αντιστοιχεί περίπου στο μέσο όρο των χρηματιστηριακών αξιών των δύο ιδρυμάτων κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους και μέχρι της ημερομηνίας ανακοίνωσης της πρότασης συγχώνευσης.

Τα Διοικητικά Συμβούλια της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και της ΕΤΕΒΑ όρισαν αντίστοιχα τους ελεγκτικούς οίκους PriceWaterhouseCoopers και Ernst & Young, ως ανεξάρτητους ελεγκτές.

Σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις της νομοθεσίας, οι ορκωτοί ελεγκτές θα διαπιστώσουν τη λογιστική αξία των περιουσιακών στοιχείων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και της ΕΤΕΒΑ κατά την 31/12/2001, θα ελέγξουν το Σχέδιο Σύμβασης Συγχώνευσης που εγκρίθηκε από τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο τραπεζών και θα διατυπώσουν τη γνώμη τους για το αν η σχέση ανταλλαγής των μετοχών είναι δίκαιη και λογική.

Σύμφωνα με το νόμο οι εκθέσεις των ανεξάρτητων ελεγκτών που αναφέρονται ανωτέρω θα υποβληθούν στις Γενικές Συνελεύσεις των δύο Τραπεζών. Επίσης, τα Διοικητικά Συμβούλια της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και της ΕΤΕΒΑ θα καταρτίσουν λεπτομερείς εκθέσεις, στις οποίες θα επεξηγούν και δικαιολογούν από νομική και οικονομική άποψη το Σχέδιο Σύμβασης Συγχώνευσης και ειδικότερα τη σχέση ανταλλαγής των μετοχών. Όπως προβλέπεται, οι εν λόγω εκθέσεις θα υποβληθούν στις αντίστοιχες Γενικές Συνελεύσεις.

Τελικά, οι Γενικές Συνελεύσεις των Μετόχων και των δύο Τραπεζών θα συγκληθούν για να εγκρίνουν το Σχέδιο Σύμβασης Συγχώνευσης. Μετά την έγκρισή τους θα υπογραφεί η Σύμβαση Συγχώνευσης μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και της ΕΤΕΒΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v