Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: ”Λανθασμένη η ερμηνεία των δηλώσεων ΜακΚρίβι

Λανθασμένη ερμηνεία των δηλώσεων του κοινοτικού Επιτρόπου Τ. Μακ Κρίβι στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη, αναφορικά με τον ΟΤΕ αναδεικνύει με δηλώσεις του στο euro2day. gr, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, σημειώνοντας παράλληλα ότι ”δεν υπάρχει περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση, ιδίως για ένα τόσο σοβαρό θέμα, να προέβαινε σε κινήσεις αντίθετες με την κοινοτική νομοθεσία”.

ΟΤΕ: ”Λανθασμένη η ερμηνεία των δηλώσεων ΜακΚρίβι
της Έλενας Λάσκαρη

Λανθασμένη ερμηνεία των δηλώσεων του κοινοτικού Επιτρόπου Τ. Μακ Κρίβι στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη, αναφορικά με τον ΟΤΕ αναδεικνύει με δηλώσεις του στο euro2day. gr, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, σημειώνοντας παράλληλα ότι ”δεν υπάρχει περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση, ιδίως για ένα τόσο σοβαρό θέμα, να προέβαινε σε κινήσεις αντίθετες με την κοινοτική νομοθεσία”.

Άλλωστε, συμπληρώνει η ίδια πηγή, οι κοινοτικοί κανονισμοί δεν απαγορεύουν γενικώς τις συμφωνίες μετόχων, πέραν αυτών βεβαίως που περιορίζουν ή πλήττουν τον ανταγωνισμό. Επιπλέον, η επιδιωκόμενη με τον υπό αναζήτηση στρατηγικό εταίρο του ΟΤΕ, συμφωνία μετόχων, προφανώς δεν έχει ακόμα καταρτιστεί για να μπορέσει να τοποθετηθεί επ’ αυτής η Κομισιόν.

---Η ανακοίνωση του υπουργείου

Σε επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας αναφέρεται ότι:

”Είναι αυτονόητο ότι οποιαδήποτε συμφωνία, στο πλαίσιο της αποκρατικοποίησης του ΟΤΕ, θα είναι εναρμονισμένη με τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα έχει την έγκριση των αρμόδιων κοινοτικών υπηρεσιών.

Εξάλλου, όπως προκύπτει από την απάντηση του αρμοδίου Επιτρόπου κ. Τ. ΜακΚρίβι στην ερώτηση του κ. Παπαδημούλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να εκφράσει οποιαδήποτε άποψη για την αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ, πριν ενημερωθεί για τη συγκεκριμένη μορφή που θα έχει αυτή”.

---H πλήρης απάντηση του Επιτρόπου.

Απάντηση του Κ.McCreevy

εξ ονόματος της Επιτροπής

(23.11.2006)

Παρότι δημοσιεύθηκε στον τύπο η πρόθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης να πωλήσει περαιτέρω μερίδιο του OTE [1] και ενδεχομένως να λάβει μέτρα για να διαφυλάξει το δημόσιο συμφέρον στον τομέα των τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας, δεν έχουν ακόμη κοινοποιηθεί λεπτομέρειες αυτών των σχεδίων. Κατά συνέπεια, σε αυτό το στάδιο η Επιτροπή δεν δύναται να εκφράσει οποιαδήποτε άποψή της επί της συγκεκριμένης ενέργειας.

Ωστόσο, η Επιτροπή έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τη νομοθεσία της ΕΕ και, συγκεκριμένα, να διατηρήσει την εσωτερική αγορά ελεύθερη από ειδικά δικαιώματα, ασυμβίβαστα με τη Συνθήκη, τα οποία ενδεχομένως να υιοθετήσουν κυβερνήσεις για να ελέγχουν ιδιωτικές επιχειρήσεις, θέτοντας κατά συνέπεια φραγμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων.

Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά τα μέτρα που θα λάβει η Ελληνική Κυβέρνηση, ώστε να διασφαλιστεί ότι συμβιβάζονται με τους κανόνες για την εσωτερική αγορά που απορρέουν από τη νομοθεσία της ΕΕ και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Το συμβιβάσιμο των μέτρων δεν εξαρτάται από τη διάρκειά τους και το Δικαστήριο έχει ήδη αποφανθεί ότι ”Το στοιχείο της περιορισμένης διάρκειας παραβάσεως υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Συνθήκη ουδεμία επιρροή ασκεί επί του χαρακτηρισμού της πράξεως ως παραβάσεως.”

---Η ανακοίνωση του ΣΥΝ

” Η Κομισιόν διαψεύδει κατηγορηματικά τον Υπουργό Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη ότι είναι δυνατόν το Δημόσιο ”να διασφαλίσει τα ζωτικά εθνικά συμφέροντα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, μέσω συμφωνίας μετόχων” μετά την πώληση του ΟΤΕ, έστω και αν διατηρήσει δικαιώματα μειοψηφίας. Αυτό απαντά με κατηγορηματικό τρόπο η Κομισιόν, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Πιο συγκεκριμένα, στις 6/9/2006, μετά την συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων (όπου αποφασίστηκε ότι το Δημόσιο θα πωλήσει περίπου το 28% των μετοχών του ΟΤΕ από το 38,6%, που κατέχει σήμερα.), ο Υπουργός Οικονομίας, προφανώς για να καθησυχάσει τις εύλογες αντιδράσεις για την πώληση μιας κορυφαίας εθνικής σημασίας επιχείρησης, είχε δηλώσει: ”το Δημόσιο θα διατηρήσει δικαιώματα μειοψηφίας και θα διασφαλίσει μέσω συμφωνίας μετόχων τα ζωτικά εθνικά συμφέροντα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών”.

Στην ερώτησή του ο Δ. Παπαδημούλης, αφού παρέθετε αυτούσια την ανωτέρω δήλωση του κ. Αλογοσκούφη, καλούσε την Επιτροπή να σχολιάσει τη δήλωση και να απαντήσει αν είναι σύμφωνη με την κοινοτική νομοθεσία μια τέτοια συμφωνία μετόχων έστω και περιορισμένης διάρκειας.

Η απάντηση του Επιτρόπου κ. ΜακΚρίβι, αρμόδιου για θέματα εσωτερικής αγοράς, είναι απολύτως κατηγορηματική και δεν αφήνει περιθώριο παρερμηνείας: ”Η Επιτροπή έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τη νομοθεσία της ΕΕ και, συγκεκριμένα, να διατηρήσει την εσωτερική αγορά ελεύθερη από ειδικά δικαιώματα, ασυμβίβαστα με τη Συνθήκη, τα οποία ενδεχομένως να υιοθετήσουν κυβερνήσεις για να ελέγχουν ιδιωτικές επιχειρήσεις, θέτοντας κατά συνέπεια φραγμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων. Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά τα μέτρα που θα λάβει η Ελληνική Κυβέρνηση, ώστε να διασφαλιστεί ότι συμβιβάζονται με τους κανόνες για την εσωτερική αγορά που απορρέουν από τη νομοθεσία της ΕΕ και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.”

Απαντώντας μάλιστα στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης του Ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, τονίζει ότι συμφωνία μεταξύ μετόχων δεν μπορεί να υπάρξει αφού αποτελεί παράβαση του κοινοτικού δικαίου και απορρίπτει κάθε ιδέα εφαρμογής της, έστω και για περιορισμένη χρονική διάρκεια, τονίζοντας: ”Το συμβιβάσιμο των μέτρων δεν εξαρτάται από τη διάρκειά τους και το Δικαστήριο έχει ήδη αποφανθεί ότι: ”Το στοιχείο της περιορισμένης διάρκειας παραβάσεως υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Συνθήκη ουδεμία επιρροή ασκεί επί του χαρακτηρισμού της πράξεως ως παραβάσεως.””

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση: ” Η Κυβέρνηση έχει αναγορεύσει την πώληση του ΟΤΕ σε κορυφαίο στόχο της για το 2007. Όμως η σαφής απάντηση του Επιτρόπου ΜακΚρίβι την εκθέτει ανεπανόρθωτα.

Ή ο κ. Αλογοσκούφης και το επιτελείο του δεν γνωρίζουν τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ή επιχειρούν συνειδητά την παραπλάνηση του ελληνικού λαού, πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Αλογοσκούφης οφείλει να απαντήσει πώς θα εξασφαλίσει, μετά την πώληση του ΟΤΕ, ”τα ζωτικά εθνικά συμφέροντα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών”, που και ο ίδιος αναγνωρίζει και υπογραμμίζει;”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v