Στη Βουλή η σύμβαση για τον ΟΛΠ

Στη Βουλή φέρνει η κυβέρνηση τη σύμβαση για τον ΟΛΠ, σε μια προσπάθεια να κάμψει τις διαφωνίες για το σχέδιο πώλησης. Η αντίδραση Βενιζέλου για ΟΛΘ, οι αντιρρήσεις Ανωμερίτη για τον Πειραιά και το εναλλακτικό πλάνο.

Στη Βουλή η σύμβαση για τον ΟΛΠ

Μέσω της Βουλής επιδιώκει να παρακάμψει η κυβέρνηση τις αντιρρήσεις βουλευτών και στελεχών, κυρίως του ΠΑΣΟΚ αλλά και της Ν.Δ., στο σχέδιο πώλησης του ΟΛΠ.

Οι αντιρρήσεις στελεχών, όπως ο επικεφαλής του ΟΛΠ Γ. Ανωμερίτης, έχουν λάβει δημόσιο χαρακτήρα, ενώ είναι κοινό μυστικό πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλος αντιδρά στο αντίστοιχο σχέδιο πώλησης πλειοψηφικού πακέτου του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).

Έτσι η προκήρυξη για την πώληση του ΟΛΠ πρόκειται να συζητηθεί τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή έπειτα από πολλούς μήνες σκληρών παζαριών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σημειώνεται πως δεν είναι σύνηθες να περνούν από τη Βουλή οι προκηρύξεις για πώληση κρατικών εταιρειών, αλλά το Κοινοβούλιο καλείται να εγκρίνει τα αποτελέσματα διαγωνισμών. Στην περίπτωση του ΟΛΠ, πάντως, το τεύχος προκήρυξης πάει στη Βουλή για να προχωρήσει ο βαλτωμένος επί μήνες διαγωνισμός.

Οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες αφορούσαν τη νέα σύμβαση με την κινεζική Cosco που διαχειρίζεται τον Προβλήτα ΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων και το σχέδιο επέκτασης του Προβλήτα ΙΙΙ.

Οι κοινοτικοί είχαν σοβαρές αντιρρήσεις για σημεία της σύμβασης μέσω της οποίας ο Πειραιάς καθίσταται λιμάνι - κόμβος εξυπηρέτησης και πλοίων νέας γενιάς, ενώ η δυναμικότητα των Προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ αυξάνεται από 3.700.00 TEU σε 6.200.00 TEU. Οι Κινέζοι θεωρούνται σίγουροι υποψήφιοι για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ, ενώ ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και όμιλος από τη Νέα Ζηλανδία.

Ωστόσο, η πλευρά Ανωμερίτη έχει καταθέσει εναλλακτική πρόταση η οποία περιλαμβάνει την τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από τη σύμβαση παραχώρησης με την Cosco, με την πλευρά ΠΑΣΟΚ να θεωρεί πως το δημόσιο μπορεί να εισπράξει μέχρι και μισό δισ. ευρώ.

Ο Γ. Ανωμερίτης προτείνει την πώληση του 23% των μετοχών των ΟΛΠ και ΟΛΘ είτε μέσω του Χρηματιστηρίου είτε ως πακέτου με δικαιώματα μειοψηφίας, σε επενδυτές, μέσω της οποίας το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) θα εισπράξει περί τα 160 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα διατηρηθεί υπό κρατικό έλεγχο το 51% των μετοχών τους.

Για να γίνει κάτι τέτοιο, βέβαια, πρέπει να αλλάξει ο ιδρυτικός νόμος του ΤΑΙΠΕΔ ο οποίος προβλέπει πως ό,τι πάει στο ταμείο πωλείται ή εκκαθαρίζεται... Ο πρόεδρος του ΟΛΠ προτείνει στη συνέχεια να γίνει τιτλοποίηση τμήματος των μελλοντικών εσόδων των δύο οργανισμών. Ο κ. Ανωμερίτης θεωρεί πως μπορούν να εισπραχθούν τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ επιπλέον.

Ο επικεφαλής του ΟΛΠ υπενθυμίζει πως οι μέτοχοι μειοψηφίας μπορούν να πάρουν πρόσθετη αξία αν προχωρήσει η απορρόφηση των λιμένων Λαυρίου, Ραφήνας και Ελευσίνας από τον ΟΛΠ. Η σχετική ρύθμιση ψηφίστηκε, χωρίς μέχρι σήμερα να εφαρμοστεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v