Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΑΑ: Σημάδια ανάκαμψης της επιβατικής κίνησης

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς μέσω του αεροδρομίου της Αθήνας διακινήθηκαν 12,5 εκατομμύρια επιβάτες, αριθμός μειωμένος κατά 3,2% σε σχέση με τα 12,9 εκατομμύρια επιβάτες του 2012.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΔΑΑ: Σημάδια ανάκαμψης της επιβατικής κίνησης

Σαφείς ενδείξεις ανάκαμψης, οι οποίες αναμένεται ότι θα συνεχιστούν τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε, κατέγραψε η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας το 2013.

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς μέσω του αεροδρομίου της Αθήνας διακινήθηκαν 12,5 εκατομμύρια επιβάτες, αριθμός μειωμένος κατά 3,2% σε σχέση με τα 12,9 εκατομμύρια των επιβατών του 2012.

Παρότι για μία ακόμη χρονιά το κορυφαίο αεροδρόμιο της χώρας κατέγραψε μείωση της κίνησης, υπάρχει αισιοδοξία για αντιστροφή της πτωτικής τάσης. Αυτό εξάλλου καταγράφεται από τις επιδόσεις του τελευταίου μήνα του έτους οπότε και η κίνηση σημείωσε σαφή άνοδο σε ποσοστό 4,7%, ενώ τονίζεται ότι συνολικά στο τελευταίο τρίμηνο οι επιδόσεις ήταν θετικές, μετά από μακρύ διάστημα πτώσης.

Αύξηση διεθνών επιβατών

Σύμφωνα με τη διοίκηση του αεροδρομίου η εξέλιξη της επιβατικής κίνησης κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών του έτους σηματοδοτεί μία τάση ανάκαμψης, με την επιβατική κίνηση να ξεπερνά τα αντίστοιχα επίπεδα του 2012 από τον Οκτώβριο και μετά. Ο Δεκέμβριος, επισημαίνει η διοίκηση του ΔΑΑ, όχι μόνο ήταν ο τρίτος συνεχόμενος μήνας όπου η επιβατική κίνηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών σημείωσε άνοδο, αλλά και ο μήνας όπου σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση, κατά 4,6%. Η θετική αυτή εξέλιξη οφείλεται κυρίως στη σημαντική άνοδο των διεθνών επιβατών κατά 6,8% - το υψηλότερο ποσοστό που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του έτους.

Την ίδια στιγμή η κίνηση εσωτερικού, που λόγω της μείωσης των ταξιδιών από την πλευρά των Ελλήνων αποτελεί το πλέον προβληματικό σημείο, κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου κατάφερε να φτάσει και να ξεπεράσει περίπου 1% τα αντίστοιχα επίπεδα του 2012. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΔΑΑ, η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι Έλληνες ταξιδιώτες ανήλθαν στα αντίστοιχα επίπεδα του προηγούμενου έτους.

Ένα στοιχείο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι τον τελευταίο μήνα του έτους ο αριθμός των ξένων επισκεπτών παρουσίασε εντυπωσιακή αύξηση 11% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2012, αποδεικνύοντας τη δυναμική ανάκαμψη της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού. Η δυναμική αυτή είχε πληγεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και είχε ως συνέπεια μια σειρά μεγάλων αεροπορικών εταιρειών να αποχωρήσουν από τη χώρα μας διακόπτοντας παρουσία πολλών ετών.

Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτό έχει αρχίσει να αντιστρέφεται καθώς πολλές είναι οι εταιρείες που εντάσσουν ξανά την Αθήνα στο πρόγραμμα των δρομολογίων τους. Εξ ου και από την πλευρά της διοίκησης του αερολιμένα εκφράζεται αισιοδοξία ότι το 2014 θα είναι μια καλή χρονιά για τον αερολιμένα σε ό,τι αφορά τόσο τους προορισμούς, όσο και τις χωρητικότητες.

Να αναφέρουμε ότι το προηγούμενο έτος οι επιβάτες εσωτερικού ήταν 4,3 εκατ., έναντι 4,5 εκατ. το 2012, καταγράφοντας μείωση 4,6%. Αντίστοιχα, οι επιβάτες εξωτερικού ανήλθαν σε 8,2 εκατ., έναντι 8,4 εκατ. το 2012 σημειώνοντας μικρή μείωση 2,4%.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το στοιχείο των πτήσεων, το 2013 καταγράφηκε μείωση 8,4% (148.448, έναντι 153.295 το 2012).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v