Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνική Ολυμπιακή: Πτώση 76,85% σε κέρδη ομίλου

Υποχώρηση 76,85% στον όμιλο και ζημιές έναντι κερδών στη μητρική παρουσίασαν τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας Τεχνική Ολυμπιακή στο εννεάμηνο του 2006, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Τεχνική Ολυμπιακή: Πτώση 76,85% σε κέρδη ομίλου
Υποχώρηση 76,65% εμφάνισαν τα κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας του ομίλου της Τεχνικής Ολυμπιακής στο εννεάμηνο του 2006, διαμορφούμενα σε 16,667 εκατ. ευρώ από 72,011 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τη δημοσιευμένη οικονομική κατάσταση της περιόδου.

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου το ίδιο διάστημα αυξήθηκε κατά 5,78% και ανήλθε σε 1,627 δισ. ευρώ έναντι 1,538 δισ. ευρώ του εννεαμήνου του 2005.

Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 121,8 εκατ. ευρώ, έναντι 175,4 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου εννεαμήνου του 2005, δηλαδή μειώθηκαν κατά 30%, τα δε ενοποιημένα κέρδη προ φόρων (ΕΒΤ) ανήλθαν σε 60,1 εκατ. ευρώ, έναντι 176,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 65%.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας, τα μειωμένα αυτά αποτελέσματα του εννεαμήνου που έληξε στις 30/9/2006 οφείλονται σε αντίστοιχη μείωση των μεγεθών της αμερικάνικης θυγατρικής εταιρίας TOUSA (ποσοστό ενοποίησης 67%) η οποία προήλθε

α) από μειώσεις της λογιστικής αξίας παγίων (write-down of assets) η οποία αξία συμπεριλαμβάνει τις επενδύσεις στις κοινοπραξίες (και ιδίως της κοινοπραξίας Transeastern στη Φλόριντα),

β) από διαγραφές καταβληθεισών προκαταβολών και δαπανών εγκατάλειψης (write-off of deposits and abandonment costs) και

γ) από μειώσεις της λογιστικής αξίας των αποθεμάτων και της υπεραξίας (inventory and goodwill impairments).

Τα αποτελέσματα αυτά απεικονίζουν τη συνεχιζόμενη επιδείνωση των συνθηκών στις περισσότερες αγορές της Αμερικής που δραστηριοποιείται η TOUSA στην κατασκευή σπιτιών κατά το τρίτο τρίμηνο 2006.

Τα υπερβολικά αποθέματα σε νέα και παλαιά σπίτια, σε συνδυασμό με τη μειούμενη εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην εν γένει βιομηχανία σπιτιών στις ΗΠΑ, δημιούργησαν τέτοιες δυσμενείς συνθήκες στην αγορά κατοικίας, οι οποίες δεν είχαν παρουσιαστεί εδώ και πολλά χρόνια.

Οι ασθενέστερες περιοχές κατασκευής σπιτιών εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν παρόμοιες συνθήκες με λιγότερες πωλήσεις, αυξημένες ακυρώσεις αγοράς σπιτιών, υψηλότερες εκπτώσεις στις πωλήσεις, μεγαλύτερες μεσιτικές προμήθειες και χαμηλότερα περιθώρια κέρδους.

Παρά τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς, πιστεύουμε ότι οι θεμελιώδεις παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά κατοικίας, όπως είναι η αύξηση του πληθυσμού, η δημιουργία νέων νοικοκυριών και νέων θέσεων εργασίας, θα συνεχίσουν να παρέχουν μελλοντικές ευκαιρίες στις περιοχές που δραστηριοποιείται η θυγατρική TOUSA στις ΗΠΑ.

Σε ό,τι αφορά στη μητρική εταιρία, στο εννεάμηνο του 2006 εμφάνισε ζημιές 8,349 εκατ. ευρώ αντί κερδών 8,304 εκατ. ευρώ που ήταν στο αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Οι πωλήσεις της την ίδια περίοδο σημείωσαν μείωση 15,13% και διαμορφώθηκαν σε 600 χιλ. ευρώ από 707 χιλ. ευρώ που ήταν στο εννεάμηνο του 2005.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v