Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηχηρά εντάλματα σύλληψης για το Τ.Τ.

(upd2) Eπτά εντάλματα και τέσσερις συλλήψεις για το ΤΤ. Βαριές οι κατηγορίες για την υπόθεση. Ποιους ακουμπά η Δικαιοσύνη για τα κόκκινα δάνεια. Τι λέει για την εμπλοκή του ο Φιλιππίδης. Προθεσμία να απολογηθεί την Τρίτη έλαβε ο Δ. Κοντομηνάς. Πώς απαντά.

Ηχηρά εντάλματα σύλληψης για το Τ.Τ.

Στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για σειρά στελεχών του Τ.Τ. καθώς και επιχειρηματιών προχώρησε ο ανακριτής Διαφθοράς κ. Ανδρεάδης κατόπιν εντολής της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Ράικου, στο πλαίσιο σχετικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα εντάλματα που έχουν ήδη εκδοθεί είναι επτά (έχουν γίνει τέσσερις συλλήψεις), ενώ συνολικά κατηγορούνται πάνω από 20 άτομα. Οι κατηγορίες για τις οποίες εκδόθηκαν εντάλματα αφορούν κακουργήματα όπως: Απάτη σε βάρος του Δημοσίου υπό ιδιαίτερα επιβαρυντικές περιστάσεις, αδίκημα που επισύρει ακόμα και ισόβια. Απιστία κατ' εξακολούθηση, άμεση συνέργεια στην απιστία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, άμεση συνέργεια στο ξέπλυμα. 

Στελέχη της τράπεζας κατηγορούνται και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα καθώς από την έρευνα προέκυψε ότι μέρος των δανείων βρέθηκε σε λογαριασμούς τους.

Ενταλμα σύλληψης έχει εκδοθεί για τον Δημήτρη Κοντομηνά, ο οποίος βρίσκεται σε ιδιωτική κλινική υπό αστυνομική φρούρηση. Toν επιχειρηματία επισκέφθηκε ιατροδικαστής, ο οποίος υπέδειξε τη μεταφορά του σε δημόσιο νοσοκομείο. Εν συνεχεία τον επισκέφθηκε και ο ανακριτής, ο οποίος του έδωσε προθεσμία για να απολογηθεί την Τρίτη το πρωϊ.

Η υπόθεση αφορά την εταιρεία Post Credit, για την οποία πάντως δικαιώθηκε πρόσφατα από τη διαιτησία. Ο επιχειρηματίας έχει και δάνεια ύψους 69 εκατ. ευρώ, για τα οποία φέρεται να έχει παράσχει εξασφαλίσεις. 

Παράλληλα, έχει συλληφθεί και αναμένεται να απολογηθεί τη Δευτέρα ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Μάριος Βαρότσης, καθώς και δυο ακόμη στελέχη της τράπεζας, που αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον του ανακριτή και να λάβουν προθεσμίες για τις απολογίες τους. 

Ενταλματα εκδόθηκαν για τον Άγγελο Φιλιππίδη, που αναζητείται καθώς βρίσκεται στο εξωτερικό, για τον επιχειρηματία Κυριάκο Γριβέα και τη σύζυγό του Αναστασία Βάτσικα.

Στην υπόθεση εμπλέκεται και ο ήδη προφυλακισμένος Λ. Λαυρεντιάδης.

Σύμφωνα με πληροφορία που μετέδωσε ο ΣKAΪ, για τον Κλέωνα Παπαδόπουλο (πρώην διοικητή), ο οποίος φερόταν να έχει συλληφθεί, δεν έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.

Η υπόθεση

Η υπόθεση ερευνάται εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο και αφορά δάνεια προς επιχειρήσεις που κατέληξαν στο υπό ειδική εκκαθάριση Τ.Τ. αφού είχαν καταστεί μη εξυπηρετούμενα, συμβάλλοντας στην επιβάρυνση του ελληνικού δημοσίου με 400 εκατ. ευρώ. Εχουν μάλιστα συνταχθεί πέντε πορίσματα.

Στο επίκεντρο βρίσκονται δάνεια ύψους 200 εκατ. ευρώ που έχουν δοθεί σε εταιρείες και σε φυσικά πρόσωπα χωρίς να πληρούνται τα τραπεζικά κριτήρια και χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις. Στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίζονται περιπτώσεις δανείων για τα οποία δεν έχει καταβληθεί στην Τράπεζα «ούτε ένα ευρώ», ενώ εξετάζονται και χορηγήσεις που δεν δόθηκαν για επιχειρηματικές δραστηριότητας αλλά για τη «δημιουργία πλούτου». 

Ως εκ τούτου εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για μέλη των διοικήσεων του Τ.Τ. την περίοδο από το 2006 ως και το 2011, για στελέχη που χρημάτισαν μέλη της επιτροπής πιστοδοτήσεων καθώς και για επιχειρηματίες των οποίων οι εταιρείες έλαβαν τα δάνεια.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν τα δάνεια που δόθηκαν σε επιχειρηματία που δραστηριοποιούνταν στον κλάδο επικοινωνίας και συνεδρίων. Ο συγκεκριμένος (φέρεται να είναι ο κ. Γριβέας) έλαβε 10 εκατ. ευρώ και άλλα 7 εκατ. ευρώ η γυναίκα του από το Τ.Τ. επί εποχής Φιλιππίδη για ανάπτυξη εργασιών. Όμως τα 15 εκατ. ευρώ εξ αυτών χρησιμοποιήθηκαν για να αγοραστούν εταιρείες προσωπικών συμφερόντων που διατηρούσαν ο ίδιος και η γυναίκα του στην Κύπρο.

Ταυτόχρονα, ο εν λόγω επιχειρηματίας για τον οποίο εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης συμφώνησε με το Τ.Τ. επί διοίκησης Φιλιππίδη για τη σύσταση μικτής εταιρείας με αντικείμενο την πράσινη ανάπτυξη! Τα δάνειά του καταγγέλθηκαν από το Τ.Τ. το 2011.

Σημειώνεται ότι το Τ.Τ. είχε χορηγήσει δάνεια τόσο στις εταιρείες του ομίλου Καρούζου, όσο και στην Alapis, περιπτώσεις που διερευνώνται επίσης από τη Δικαιοσύνη.

Φιλιππίδης: Επιστρέφω για να δώσω εξηγήσεις

«Το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος όσον αφορά τα δάνεια της εταιρείας Post Credit είναι ξεκάθαρο και δεν σηκώνει καμία αμφισβήτηση. Το θέμα δεν υφίσταται», υποστήριξαν στο Euro2day.gr πηγές από το περιβάλλον του πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Τ.Τ. Άγγελου Φιλιππίδη, o οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό. Προσθέτουν δε ότι «ο κ. Φιλιππίδης έχει κατ' επανάληψη θέσει τον εαυτό του στη διάθεση της Δικαιοσύνης προκειμένου να εξηγήσει με στοιχεία τη λειτουργία της εταιρείας και να υπερασπιστεί το έργο του. Ωστόσο, αυτό δεν έχει καταστεί δυνατό καθώς δεν εκλήθη ποτέ από τους δικαστικούς λειτουργούς».

O ίδιος ο κ. Φιλιππίδης μιλώντας την Πέμπτη το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ανέφερε ότι θα επιστρέψει την επόμενη εβδομάδα για να δώσει εξηγήσεις και θα ήθελε η ανάκρισή του να γίνει με ανοιχτή την κάμερα, ώστε να μπορέσει να καταλάβει ο ελληνικός λαός την αλήθεια. Επίσης σημείωσε ότι όλα τα δάνεια είχαν αποφασιστεί ομόφωνα, ήταν νόμιμα και θα τα ξαναέδινε αν γύριζε ο χρόνος πίσω.

Κοντομηνάς: Εξυπηρετούνται τα δάνεια

Δεν υπάρχει ίχνος παρανομίας στις επιχειρηματικές μου δραστηριότητες, δήλωσε ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς, πρόεδρος της Ασφαλιστικής DEMCO, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

«Σε αντίθεση με τα θηριώδη μη εξυπηρετούμενα δάνεια γνωστών επιχειρηματιών, τα δάνεια του ομίλου DEMCO που έχουν συναφθεί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο υπερκαλύπτονται με εγγυήσεις από την προσωπική μου περιουσία», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Τίποτα από τα αποδιδόμενα σε εμένα δεν με αγγίζει. Οι εχθροί μας είναι ισχυροί, αλλά η αλήθεια ισχυρότερη, και στο τέλος θα λάμψει».

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει την έκδοση εντάλματος ο δικηγόρος Φιλιππίδη 

Στον ανακριτή της υπόθεσης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου μετέβη το πρωί ο συνήγορος του πρώην προέδρου του Ιδρύματος Άγγελου Φιλιππίδη, Αθανάσιος Βαρλάμης.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο δικηγόρος ενημέρωσε τον δικαστικό λειτουργό ότι ο εντολέας του, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, βρίσκεται στην Αμερική και ότι θα επιστρέψει εντός δεκαημέρου στην Ελλάδα για να εμφανιστεί στην ανάκριση. Με δήλωσή του, ο κ. Βαρλάμης χαρακτηρίζει την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του εντολέα του «απαράδεκτη» καθώς, όπως τονίζει, δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος για τη σύλληψη του κ. Φιλιππίδη.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v