Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πρόγραμμα stock options της Εθνικής Τράπεζας

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, κατά τη συνεδρίαση της 29 Νοεμβρίου 2006, αποφάσισε τη διάθεση συνολικά 2.992.620 δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών στην ορισθείσα τιμή διάθεσης 23,80 ευρώ ανά μετοχή.

Το πρόγραμμα stock options της Εθνικής Τράπεζας
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, κατά τη συνεδρίαση της 29 Νοεμβρίου 2006, αποφάσισε τη διάθεση συνολικά 2.992.620 δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών στην ορισθείσα τιμή διάθεσης 23,80 ευρώ ανά μετοχή.

Αναλυτικά, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, κατά τη συνεδρίαση της 29 Νοεμβρίου 2006, στο πλαίσιο του παρόντος Προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη και τις μετά τη θέσπισή του επελθούσες αυξήσεις του αριθμού των μετοχών της Τράπεζας, λόγω αυξήσεως του κεφαλαίου της, αποφάσισε τη διάθεση δικαιωμάτων προαιρέσεως αγοράς μετοχών υπό ειδικούς όρους και προϋποθέσεις που περιλαμβάνουν και τα εξής:

1. Διατίθενται συνολικά 2.992.620 δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών, σύμφωνα με τους όρους και τον Κανονισμό του εν επικεφαλίδι Προγράμματος. Δικαιούχοι που εντάσσονται στο Πρόγραμμα είναι: Μέλη της Διοίκησης της Τράπεζας και των Διοικήσεων Θυγατρικών εταιριών, στελέχη των Διευθύνσεων και του Δικτύου Καταστημάτων της Τράπεζας.



2. Κάθε δικαίωμα προτίμησης παρέχει δυνατότητα απόκτησης μίας (1) μετοχής της Τράπεζας στην ορισθείσα τιμή διάθεσης 23,80 ευρώ ανά μετοχή. Η τιμή αυτή προσεγγίζει - χωρίς να υπερβαίνει το 70% της μέσης χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής της Τράπεζας για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 30η Νοεμβρίου τρέχοντος έτους, ήτοι ως τιμή ορίστηκε από το Δ.Σ. η υψηλότερη δυνατή τιμή στο πλαίσιο της απόφασης της Γ.Σ. της Τράπεζας.

3. Καθορίσθηκε πενταετής περίοδος άσκησης των εν λόγω δικαιωμάτων με χρόνο ωρίμανσης σταδιακά ως ακολούθως:

* την 30η Νοεμβρίου 2006 θα ωριμάσει το 15% του συνόλου των δικαιωμάτων

* την 30η Νοεμβρίου 2007 θα ωριμάσει το 35% του συνόλου των δικαιωμάτων

* την 30η Νοεμβρίου 2008 θα ωριμάσει το 50% του συνόλου των δικαιωμάτων.



Αντίστοιχα, καθορίσθηκε δικαίωμα του κάθε δικαιούχου να ασκεί τα ώριμα δικαιώματα ως ακολούθως:

* κατά το χρονικό διάστημα από 6ης έως 15ης Δεκεμβρίου 2006 (1η περίοδος άσκησης) δικαιούται να ασκήσει οποιοδήποτε ποσοστό δικαιωμάτων, μέχρι το 15% κατ’’ ανώτατο όριο,

* κατά το χρονικό διάστημα από 1ης έως 10ης Δεκεμβρίου 2007 (2η περίοδος άσκησης) δικαιούται να ασκήσει οποιοδήποτε ποσοστό δικαιωμάτων, μέχρι το 50% κατ’’ ανώτατο όριο σωρευτικά,



κατά τη διάρκεια των κάτωθι χρονικών διαστημάτων:

* από 1ης έως 10ης Δεκεμβρίου 2008 (3η περίοδος άσκησης)

* από 1ης έως 10ης Δεκεμβρίου 2009 (4η περίοδος άσκησης) και τέλος

* από 1ης έως 10ης Δεκεμβρίου 2010 (5η περίοδος άσκησης) δικαιούται να ασκήσει οποιοδήποτε ποσοστό δικαιωμάτων, μέχρι και 100% σωρευτικά.

Μετά την 10η Δεκεμβρίου 2010 αποσβέννυνται όλα τα δικαιώματα που δεν ασκήθηκαν.

4. Σε περίπτωση διακοπής της σχέσης του δικαιούχου με την Τράπεζα κατά τη διάρκεια του προγράμματος, η κατοχή των δικαιωμάτων ρυθμται, κατά περίπτωση, σύμφωνα και με τις ειδικότερες προβλέψεις του Κανονισμού και την ως άνω αναλυτική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

5. Τα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών ασκούνται από τους δικαιούχους κατά την απόλυτη διακριτική τους ευχέρεια, σύμφωνα πάντοτε με τους όρους του Κανονισμού του Προγράμματος και τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.

6. Σε περίπτωση άσκησης όλων των διατιθέμενων δικαιωμάτων προαιρέσεως από τους δικαιούχους, το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας θα αυξηθεί κατά 14.963.100 ευρώ με την έκδοση 2.992.620 νέων μετοχών (που αντιστοιχούν στο 0,63% του σημερινού αριθμού μετοχών της Τράπεζας), ονομαστικής αξίας 5 ευρώ εκάστη.

Ο μέγιστος αριθμός μετοχών που δύνανται να εκδοθούν κατά την πρώτη περίοδο ωρίμανσης είναι 448.893 μετοχές (που θα αντιστοιχούν στο 0,095% του σημερινού αριθμού μετοχών της Τράπεζας).

7. Ενόψει εκτέλεσης της ανωτέρω απόφασής του, το Διοικητικό Συμβούλιο προέβη στις απαραίτητες ενέργειες και εξουσιοδοτήσεις για την έκδοση των πιστοποιητικών δικαιωμάτων προτίμησης και την εν γένει λειτουργία του θεσπισθέντος Προγράμματος.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της Β’ Επαναληπτικής Γενικής Συνέλευσης της 22.6.2005 (όπως ισχύει), στο πλαίσιο του Προγράμματος, το Διοικητικό Συμβούλιο κατά το μήνα Δεκέμβριο αποφασίζει, σε εφαρμογή ασκηθέντων δικαιωμάτων προαίρεσης, την ισόποση αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας (χωρίς τροποποίηση του καταστατικού της και χωρίς δικαίωμα προτίμησης των υφισταμένων κατά την έκδοση μετόχων, σύμφωνα με το αρ. 13 παρ. 9 του Κ.Ν. 2190/1920), την, έναντι καταβολής της αξίας διάθεσής τους, έκδοση και διανομή μετοχών στους δικαιούχους που άσκησαν το δικαίωμά τους, καθώς και εν γένει ενεργεί για τη ρύθμιση κάθε άλλης σχετικής λεπτομέρειας και την εκτέλεση του Προγράμματος στο πλαίσιο της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης.

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με την απόφαση της β’ επαναληπτική Γενικής Συνέλευσης της 22.6.2005 της Εθνικής Τράπεζας (όπως τροποποιήθηκε με απόφαση της Β’’ Επαναληπτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της 1.6.2006) θεσπίστηκε πρόγραμμα διάθεσης, με τη μορφή δικαιώματος προαιρέσεως αγοράς, μετοχών της Τράπεζας (stock options), κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 13 παρ. 9 Κ.Ν. 2190/1920 όπως ισχύει, στα εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τα διευθυντικά στελέχη και το προσωπικό της Τράπεζας και των συνδεδεμένων με αυτή εταιρειών.

Το εν λόγω πρόγραμμα έχει διάρκεια πέντε ετών από τη σχετική έγκριση της Συνέλευσης και λήξη το έτος 2010. Σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους του προγράμματος, το Δ.Σ. της Τράπεζας οποιαδήποτε χρονική στιγμή μετά την απόφαση της Γ.Σ. έχει την ευχέρεια να αποφασίσει την απονομή, είτε εφάπαξ είτε τμηματικά, δικαιωμάτων προαιρέσεως αγοράς μετοχών.

Η τιμή διάθεσης των μετοχών (δηλαδή η τιμή στην οποία οι δικαιούχοι κατά το Πρόγραμμα θα αποκτούν νεοεκδιδόμενες μετοχές ασκώντας τα σχετικά δικαιώματα προαίρεσης) ορίστηκε από τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων με το Πρόγραμμα σε εύρος μεταξύ κατώτερης τιμής που είναι η ονομαστική αξία της μετοχής και ανώτερης που είναι το 70% της μέσης χρηματιστηριακής τιμής της περιόδου από την 1η Ιανουαρίου του έτους διάθεσης των δικαιωμάτων έως την ημερομηνία της πρώτης ενάσκησης τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v