Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Στο 48% η αύξηση κερδών 9μήνου

Κατά 48% αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη της Εθνικής στο 9μηνο του 2006 και διαμορφώθηκαν στα 791,4 εκατ. ευρώ, σε επίπεδα αντίστοιχα με αυτά που προέβλεπαν οι αναλυτές. Αυξημένα κατά 17% ήταν τα καθαρά έσοδα από τόκους.

Εθνική: Στο 48% η αύξηση κερδών 9μήνου
Κατά 48% αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη της Εθνικής στο 9μηνο του 2006 και διαμορφώθηκαν στα 791,4 εκατ. ευρώ.

Επτά αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day.gr ανέμεναν αύξηση 46,7% στα ενοποιημένα καθαρά κέρδη εννεαμήνου 2006 της Εθνικής Τράπεζας, στα 780,5 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους του Ομίλου διαμορφώθηκαν στο 1,365 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 17%. Τα κέρδη του Ομίλου αν δεν συνυπολογιστεί η προσφορά της Finansbank αυξήθηκαν κατά 43% και διαμορφώθηκαν στα 680,2 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο τριμήνου τα κέρδη μειώθηκαν κατά 17% και διαμορφώθηκαν στα 245,2 εκατ. ευρώ έναντι 296 εκατ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο.

Οι επιδόσεις αυτές είναι πρωτίστως αποτέλεσμα της συνεχούς ενίσχυσης των οργανικών πηγών εσόδων, η οποία αντιστάθμισε την αρνητική επίπτωση της εποχικότητας που διακρίνει το γ΄ τρίμηνο και είχε ως αποτέλεσμα τα λειτουργικά έσοδα από αμιγώς τραπεζικές δραστηριότητες να διατηρηθούν στα υψηλά επίπεδα του προηγούμενου τριμήνου, αναφέρει η ανακοίνωση της Εθνικής.

Σε ετήσια βάση τα έσοδα του Ομίλου κατέγραψαν άνοδο της τάξης του 16%, ενώ το λειτουργικό κόστος του Ομίλου αυξήθηκε κατά 4,5% σε ετήσια βάση παρά τις κατά 13% αυξημένες λειτουργικές δαπάνες στη Νοτιανατολική Ευρώπη εξαιτίας της επέκτασης των δραστηριοτήτων του Ομίλου στην περιοχή και των επενδύσεων που αυτή συνεπάγεται.

Οι θετικές εξελίξεις στο σκέλος ελέγχου των λειτουργικών δαπανών αποτυπώνονται στον δείκτη αποτελεσματικότητας του Ομίλου που διαμορφώθηκε σε 49,4%, βελτιωμένος κατά 330 μονάδες βάσης σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2005.

Παρά την ανοδική πορεία του επιτοκίου της ΕΚΤ, η ποιοτική διάρθρωση του Ενεργητικού του Ομίλου της ΕΤΕ συνέβαλε στην περαιτέρω βελτίωση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου σε 3,50% στο τέλος του γ΄ τριμήνου 2006 έναντι 3,16% το αντίστοιχο διάστημα του 2005.

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ανήλθαν σε 350 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2006, ενώ βελτίωση κατέγραψαν και τα έσοδα από ασφαλιστικές εργασίες, τα οποία ανήλθαν σε 80 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 8% έναντι 74 εκατ. ευρώ του 9μήνου του 2005.

Οι συνολικές χορηγήσεις του Ομίλου χωρίς τη Finansbank ανέρχονται σε 34 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 17,3% σε σχέση με το 2005. Στην ίδια περίοδο αύξηση κατά 24,3% καταγράφουν οι χορηγήσεις λιανικής τραπεζικής, ενώ η στεγαστική πίστη εξακολουθεί να αποτελεί την κινητήρια δύναμη ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου λιανικής, αντιπροσωπεύοντας το 40% του συνόλου των χορηγήσεων.

Σε ό,τι αφορά τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με εξαιρετικούς ρυθμούς της τάξης του 40% ετησίως αυξάνονται οι χορηγήσεις του Ομίλου στην περιοχή υπερβαίνοντας πλέον τα 2,8 δισ. ευρώ. Η λιανική τραπεζική αποτέλεσε για μία ακόμη φορά την κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης, με το συνολικό χαρτοφυλάκιο λιανικής να αυξάνεται με εκρηκτικούς ρυθμούς της τάξης του 55% ετησίως. Είναι θετικό ότι οι αυξημένες χορηγήσεις δανείων συνοδεύονται από πτώση του ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων από την αρχή του έτους σε επίπεδα κάτω από 5%.

Παρά τη σημαντική επιβάρυνση κόστους που προκαλεί η ραγδαία ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων, η θετική πορεία των εργασιών στην περιοχή συνέβαλε στη βελτίωση της κερδοφορίας του Ομίλου. Τα προ φόρων κέρδη των μονάδων της ΝΑ. Ευρώπης για το 9μηνο του 2006 ήδη υπερβαίνουν τα ετήσια κέρδη του 2005, διαμορφούμενα σε 84,4 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 31% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα 9μήνου, ο επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας κ. Τ. Αράπογλου δήλωσε:

”Πριν από 19 μήνες στο 3ετές επιχειρηματικό σχέδιο 2005-2007 θέσαμε ως στόχο για το 2007 καθαρά κέρδη της τάξης των 800 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη του 9μήνου 2006 έφθασαν σε απόσταση αναπνοής από τον στόχο αυτό, ξεπερνώντας σε απόλυτους αριθμούς τα κέρδη μας για ολόκληρο το 2005. Οι επιδόσεις αυτές επιβεβαιώνουν τις στρατηγικές μας επιλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η κερδοφορία αυτή συνοδεύεται από την υψηλότερη απόδοση στα κεφάλαια των μετόχων μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, μια από τις υψηλότερες διεθνώς, γεγονός που υπογραμμίζει την προσήλωσή μας στην απόδοση αξίας στους μετόχους μας. Η σημερινή κεφαλαιοποίηση της Εθνικής αποτελεί για εμάς την καλύτερη απόδειξη της εμπιστοσύνης με την οποία μας περιβάλλουν οι μέτοχοί μας.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά ήταν τα πρώτα αποτελέσματα της Finansbank που ενοποιήθηκαν στον Όμιλο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες μας. Όλα τα μεγέθη καταδεικνύουν δυναμική ανάπτυξη σε όλους τους τομείς, ιδίως στους κρίσιμους τομείς της χρηματοδότησης ιδιωτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η κερδοφορία της Finansbank στο γ΄ τρίμηνο, την επαύριο της αναταραχής στις αναδυόμενες αγορές, επιβεβαιώνει τη δυναμικότητα της τράπεζας και την ανθεκτικότητά της. Οι μέχρι σήμερα επιτυχίες της Finansbank σε συνδυασμό με τις αναμενόμενες συνέργειες με τον Όμιλο της ΕΤΕ προοιωνίζουν ακόμη υψηλότερες επιδόσεις στα προσεχή έτη.

Με την ολοκλήρωση των πρόσφατων εξαγορών στην Τουρκία και τη Σερβία, ο Όμιλος αρχίζει να προσεγγίζει το κρίσιμο μέγεθος στην περιοχή. Το μέγεθος αυτό σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη επέκταση στην Ελλάδα παρά τον διαρκώς εντεινόμενο ανταγωνισμό, θα αποτελέσουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του Ομίλου τα προσεχή έτη.

Με το 3ετές επιχειρηματικό σχέδιο 2007-2009 που θα ανακοινώσουμε στα τέλη Φεβρουαρίου προσδοκούμε να θέσουμε τις βάσεις για την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων αυτών προς όφελος των μετόχων μας, των πελατών μας και των εργαζομένων του Ομίλου μας.”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v