Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ:1.827 εργαζόμενοι έφυγαν με την εθελουσία

Περίπου το 21% του συνόλου των εργαζομένων στον ΟΤΕ αποχώρησε με το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Έμφαση στις νέες υπηρεσίες το 2014. Προχωρούν σταδιακά οι νέες προσλήψεις προσωπικού.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ:1.827 εργαζόμενοι έφυγαν με την εθελουσία

Με 1.827 λιγότερους εργαζόμενους μπήκε το 2014 για τον ΟΤΕ. Το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του 2013, που ολοκληρώθηκε στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς, ήταν κάτι παραπάνω από επιτυχημένο, αφού ξεπεράστηκε κατά πολύ ο στόχος της διοίκησης για την αποχώρηση περίπου 1.100 εργαζομένων.

Αίτηση στο πρόγραμμα για να αποχωρήσουν είχαν κάνει πάνω από 2.000 άτομα, ωστόσο τελικά αυτοί που αποχώρησαν ανήλθαν σε 1.827, ποσοστό περίπου 21%, από το σύνολο 8.700 που ήταν το προσωπικό του ΟΤΕ στα μέσα Δεκεμβρίου.

Το κόστος που είχε προϋπολογίσει ο ΟΤΕ για την εθελουσία ήταν 340 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 82 εκατ. αφορούν πληρωμές προς ασφαλιστικά ταμεία, ενώ σε 22 εκατ. υπολογίζεται το ύψος των φόρων που θα καταβληθούν. Οι αριθμοί για τα τελικά κόστη ενδέχεται να διαφοροποιηθούν ελαφρώς σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα ποσά, μετά την οριστικοποίηση του αριθμού του προσωπικού που αποχώρησε.

Το ετήσιο όφελος που θα έχει ο ΟΤΕ λόγω της μείωσης του προσωπικού ανέρχεται σε περίπου 94 εκατ. ευρώ.

Οι προσλήψεις

Οι περισσότεροι από όσους αποχώρησαν, περίπου 700 άτομα, προέρχονταν από το τεχνικό προσωπικό και θέσεις υποστήριξης. Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά των εργαζομένων, περίπου 500 άτομα αποχώρησαν από τις κεντρικές υπηρεσίες του ΟΤΕ, που στεγάζονται στο μέγαρο της Κηφισίας.

Επίσης αποχώρησαν 170 από τις συνολικά 300 καθαρίστριες του Οργανισμού, καθώς και 100 εργαζόμενοι από τα εμπορικά καταστήματα.

Προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες που δημιουργεί η αποχώρηση μεγάλου αριθμού εργαζομένων ο ΟΤΕ προχωρά στην πρόσληψη 500 ατόμων για θέσεις τεχνικών πεδίου, πωλητών καταστημάτων και εταιρικών πωλητών. Ήδη ξεκίνησαν να εργάζονται για τον ΟΤΕ οι πρώτοι 72 που προσελήφθησαν μέσω της προκήρυξης του Δεκεμβρίου. Παράλληλα σήμερα ξεκινά η εκπαίδευση ακόμη 72 εργαζομένων που θα στελεχώσουν θέσεις τεχνικού προσωπικού.

Η συγκεκριμένη προκήρυξη του ΟΤΕ είχε προσελκύσει τεράστιο ενδιαφέρον καθώς για τις 500 θέσεις είχαν κατατεθεί 35.000 αιτήσεις. Να σημειωθεί ότι σύντομα αναμένεται να βγουν και επιπλέον θέσεις για τεχνικούς πεδίου αλλά και για μηχανικούς σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Η συγχώνευση

Η μεγάλη μείωση του προσωπικού που έχει επιτύχει ο ΟΤΕ τα τελευταία χρόνια μέσω των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου έχει ως αποτέλεσμα να έχει μειωθεί κατά πολύ ο αριθμός του παλαιού προσωπικού. Πρόκειται για εργαζόμενους που απασχολούνται στον ΟΤΕ πριν από το 2005, οπότε με την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που συνόδεψε την εθελουσία έξοδο της χρονιάς εκείνης, υπήρξαν σημαντικές μειώσεις των προνομίων των εργαζομένων.

Η αύξηση στο προσωπικό που απασχολείται με το νέο καθεστώς επιτρέπει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να προχωρήσει πιο εύκολα η διαδικασία συγχώνευσης για τον ΟΤΕ και την Cosmote, όταν η επιλέξει η διοίκηση να προχωρήσει στη συγκεκριμένη κίνηση.

Έμφαση στις νέες υπηρεσίες το 2014

Για τη νέα χρονιά έμφαση αναμένεται να δοθεί από την πλευρά της διοίκησης στην ενίσχυση των νέων δικτύων, των νέων υπηρεσιών και ιδίως της συνδρομητικής τηλεόρασης. Ο ΟΤΕ την επόμενη τετραετία σκοπεύει να υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ και μέρος του προγράμματος αυτού αναμένεται ότι θα τρέξει το 2014. Το επόμενο διάστημα αναμένεται ότι θα υπάρξουν και εξελίξεις αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση της RomΤelecom, διαδικασία που έχει ξεκινήσει η ρουμανική κυβέρνηση.

Να σημειώσουμε ότι οι ταμειακές ροές του ομίλου ΟΤΕ καλύπτουν τις λήξεις των δανείων για το τρέχον έτος και τα επόμενα χρόνια. Το αποτέλεσμα του προγράμματος αναχρηματοδότησης και μείωσης του δανεισμού, που εφάρμοσε τα προηγούμενα χρόνια, οδήγησε σε μείωση πάνω από 50% το καθαρό χρέος του ομίλου, στο 1,8 δισ. ευρώ.

Η ανακοίνωση του ΟΤΕ

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τα Προγράμματα Οικειοθελούς Αποχώρησης Προσωπικού του ΟΤΕ που είχαν ξεκινήσει το Νοέμβριο στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της εταιρείας μέσα από κοινωνικά υπεύθυνες λύσεις.
Ξεπερνώντας κατά πολύ τον αρχικό στόχο, 1827 άτομα αποδέχθηκαν τα κίνητρα που δόθηκαν από την εταιρεία, κυρίως για εργαζομένους που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση.

Ο ΟΤΕ υπολογίζει την καθαρή ετήσια εξοικονόμηση από τη μείωση του προσωπικού σε περίπου €94 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι τα Προγράμματα Οικειοθελούς Αποχώρησης δεν επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς ο ΟΤΕ καλύπτει το σύνολο του κόστους, περίπου 73,5 εκατ. ευρώ, των ασφαλιστικών εισφορών για την αυτασφάλιση των εργαζομένων που αποχώρησαν μέσω των προγραμμάτων.

Η μεγάλη συμμετοχή στα προγράμματα εθελούσιας του ΟΤΕ, οφείλεται στο γεγονός ότι προσφέρουν κοινωνικά υπεύθυνες λύσεις για την αποχώρηση εργαζομένων που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση. Ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα στον ΟΤΕ να μειώσει σημαντικά τα λειτουργικά του έξοδα, να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά του και να προχωρήσει με τον εκσυγχρονισμό της εταιρείας, δημιουργώντας παράλληλα ευκαιρίες απασχόλησης στον Όμιλο για νέους ανθρώπους που έχει ανάγκη η χώρα.

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης της εμπειρίας του πελάτη και για την ενίσχυση της τεχνικής και εμπορικής εξυπηρέτησης, ο Όμιλος ΟΤΕ ήδη προχωρεί σε περίπου 500 προσλήψεις νέων τεχνικών πεδίου, μηχανικών, πωλητών καταστημάτων και εταιρικών πωλητών. Προσθέτοντας και τις προσλήψεις που έγιναν το 2013, μέσα σε ένα χρόνο ο Όμιλος ΟΤΕ θα έχει κάνει πάνω από 1000 προσλήψεις, με αμοιβές άνω του βασικού μισθού και επιπλέον παροχές όπως πρόγραμμα ιδιωτικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και προϊόντα και υπηρεσίες του Ομίλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v