Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Εγκρίνεται από ΤΧΣ η εθελουσία

Αφορά περίπου 2.000 εργαζόμενους ή το 20% των εν Ελλάδι υπαλλήλων. Το ανώτατο όριο αποζημίωσης διαμορφώνεται στα 170 χιλιάδες ευρώ. Τι θα συμβεί με το Ταμείο Αυτασφάλισης. Πόσο εκτιμάται ότι θα ανέλθει το όφελος της τράπεζας.

ΕΤΕ: Εγκρίνεται από ΤΧΣ η εθελουσία

Στην τελική ευθεία, μετά από καθυστερήσεις σχεδόν ενός έτους, εισέρχεται το πρόγραμμα εθελουσίας της Εθνικής, το οποίο στοχεύει στην αποχώρηση περίπου 2.000 υπαλλήλων της, που αντιστοιχούν στο 20% του εν Ελλάδι προσωπικού της.

Σύμφωνα με στελέχη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το πρόγραμμα αναμένεται να συζητηθεί στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, εντός των προσεχών ημερών, και εφόσον υπάρξει, όπως αναμένεται, θετική εισήγηση, θα πάει προς έγκριση στο Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου.

Το πρόγραμμα προβλέπει την αποχώρηση περίπου 2.000 εργαζομένων και οι όροι του είναι παραπλήσιοι με αυτούς στην Πειραιώς και στη Eurobank. Το ανώτερο ύψος αποζημίωσης θα ανέρχεται, δηλαδή, στις 170 χιλ. ευρώ και θα στοχεύει κυρίως στην αποχώρηση εργαζομένων που έχουν κλείσει 25ετία.

Στόχος, άλλωστε, της Εθνικής είναι να συνδυασθεί η απαραίτητη, βάσει των επιταγών της DG Comp, μείωση του λειτουργικού κόστους με την ανανέωση του προσωπικού της και γι' αυτό ανάλογα με την πορεία του προγράμματος είναι πιθανόν να υπάρξει και μικρός αριθμός νέων προσλήψεων.

Το ετήσιο όφελος της τράπεζας από ενδεχόμενη αποχώρηση 2.000 υπαλλήλων εκτιμάται από αναλυτές ότι θα ανέλθει σε 110 εκατ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας στη διετία το έκτακτο κόστος χρηματοδότησης του προγράμματος.

Σημειώνεται ότι για να δοθεί το πράσινο φως από την DG Comp στο πρόγραμμα εθελουσίας απαιτήθηκε η εκπόνηση από την Ernst&Young αναλογιστικής μελέτης για το Ταμείο Αυτασφάλισης της Εθνικής και πλήθος επαφών του ίδιου του κ. Τουρκολιά με τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού και το ΤΧΣ.

Η αρχική πρόταση της τρόικας για διάλυση του Ταμείου Αυτασφάλισης έπεσε στο κενό, καθώς αυτό αφενός θα επιβάρυνε με κεφάλαια της τάξης από 70 έως 120 εκατ. ευρώ την Εθνική, αφετέρου κρίθηκε πολύπλοκο νομικά. Κατόπιν διαβουλεύσεων μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, βρέθηκε η χρυσή τομή με την DG Com και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο -τα δύο μέρη της τρόικας που αντιδρούσαν- και δόθηκε το πράσινο φως για τη σύνταξη της αναλογιστικής μελέτης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εθνική Τράπεζα θα καταβάλλει μειωμένη, σε σχέση με το παρελθόν, εισφορά στο Ταμείο, η οποία θα ανέρχεται σε 6 εκατ ευρώ. Επίσης, η βιωσιμότητα του Ταμείου εξασφαλίζεται πλήρως με την αποδοχή από την πλευρά των ασφαλισμένων της μείωσης του εφάπαξ σε ποσοστό άνω του 20%.

Χρ. Κίτσιος

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v