Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι Ελβετοί στο «χρυσωρυχείο» των ΚΑΕ

Τεράστια άμεση ξένη επένδυση που φτάνει τα 863 εκατ. ευρώ συνιστά η απόκτηση των ΚΑΕ από τον ελβετικό όμιλο Dufry. Τα ντεσού του ντιλ και τα οφέλη για την πωλήτρια Folli Follie. Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα για την ελληνική εταιρία.

Οι Ελβετοί στο «χρυσωρυχείο» των ΚΑΕ

Περίπου έναν χρόνο μετά την απόκτηση του 51% της εταιρίας και μόλις οκτώ μήνες μετά την ολοκλήρωση απόσχισης των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών από τον όμιλο Folli Follie, η ελβετική Dufry προχώρησε χθες στη συμφωνία απόκτησης του εναπομείναντος ποσοστού του 49% των ΚΑΕ από τη Folli Follie.

Υπενθυμίζεται ότι η Dufry διέθετε, από τον Οκτώβριο του 2012, το option απόκτησης του συνόλου των ΚΑΕ εντός της τετραετίας, ωστόσο ενεργοποίησε τη δυνατότητα κατά την πάγια τακτική της να ελέγχει το 100% των θυγατρικών της. Σημειώνεται δε ότι το 2013 χαρακτηρίζεται έτος-ρεκόρ πωλήσεων για τα ΚΑΕ, εταιρία που ευνοήθηκε άμεσα από τη θετική εξέλιξη στον τουρισμό.

Έτσι, ολοκληρώθηκε μία από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις της τελευταίας διετίας, συνολικού ύψους 863 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό ξεπερνά την αρχική αποτίμηση του 100% των ΚΑΕ από την Dufry, η οποία τον Οκτώβριο του 2012 (οπότε και πραγματοποιήθηκε η μεταβίβαση του 51%) είχε διαμορφωθεί στα 757 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη φάση εξαγοράς των ΚΑΕ, η Dufry είχε καταβάλει 200,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά προς τη Folli Follie, ενώ είχε αναλάβει δανεισμό 335 εκατ. ευρώ.

Το εν λόγω ποσό είχε πλήρως αναδιαρθρωθεί και είχε «πακεταριστεί» σε ένα νέο κοινοπρακτικό δάνειο 5ετούς διάρκειας, στο οποίο συμμετέχουν 6 ελληνικές τράπεζες. Το κόστος που το βαραίνει είναι 5,85%+euribor. Μετά τη συμφωνία απόκτησης του υπόλοιπου 49%, η Dufry θα καταβάλει σε μετρητά 175 εκατ. ευρώ στη Folli Follie και επιπλέον θα εκδώσει 1.231.233 μετοχές της από το εταιρικό της κεφάλαιο, μέγεθος ισοδύναμο με 153 εκατ. ευρώ (ποσοστό 4%) το οποίο και θα παραδοθεί στη Folli Follie για τη μεταβίβαση του 49%.

Κέρδη 55 εκατ. ευρώ το 2013

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, και συγκρίνοντας τα μεγέθη του 2011, τα ΚΑΕ ισοδυναμούσαν με το 10% του τζίρου της Dufry, ενώ σε επίπεδο EBITDA με το 19% των ενοποιημένων κερδών του ελβετικού ομίλου.

Παρά το γεγονός ότι μετά τον Απρίλιο του 2013, οπότε τα ΚΑΕ πέρασαν στον έλεγχο της Dufry, δεν διαθέτουμε αναλυτικά στοιχεία της δραστηριότητας της εξαγορασθείσας, ενδείξεις της πορείας της έδωσε ο πρώην βασικός μέτοχός της, πρόεδρος του ομίλου Folli Follie, Τζ. Κουτσολιούτσος κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ενημέρωσης των αναλυτών για το εννεάμηνο του 2013. Στο εξεταζόμενο διάστημα ο όμιλος Folli Follie ως κάτοχος του 49% των ΚΑΕ έχει ωφεληθεί με καθαρά κέρδη της τάξης των 16,3 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα για τα ΚΑΕ, ο κ. Κουτσολιούτσος εκτίμησε πως για το σύνολο του 2013 αυτά θα εμφανίσουν κερδοφορία EBITDA της τάξης των 100 εκατ. ευρώ και καθαρή κερδοφορία προ τόκων ύψους 55 εκατ. ευρώ, κι υπογράμμισε ότι η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται εξαιρετική λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης που συνεχίζει να θεωρείται σημαντική και το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου.

Τα οφέλη για τη Folli Follie

Παρά το γεγονός ότι ο όμιλος χάνει την υψηλή απόδοση της συμμετοχής του σε μια κερδοφόρα επένδυση, πέτυχε να αποκτήσει πολύτιμη ρευστότητα, να μειώσει δραστικά τον δανεισμό του και να αποκτήσει νέες δυνάμεις για την υλοποίηση των σχεδίων επέκτασης.

Πρακτικά, ο όμιλος Folli Follie με τη μεταβίβαση των ΚΑΕ έχει εισπράξει 375 εκατ. ευρώ σε μετρητά, συν ότι αφαίρεσε 335 εκατ. ευρώ δάνεια από τον ισολογισμό του, από τον Οκτώβριο του 2012 και το αρχικό deal έως σήμερα. Στο εννεάμηνο του 2013, ο καθαρός δανεισμός περιορίστηκε στα 111,3 εκατ. ευρώ (από 122,9 εκατ. στο εξάμηνο του 2013), και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω κατά 15 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος παρουσίασε θετικές ταμειακές ροές 29 εκατ. ευρώ στο γ' τρίμηνο της χρήσης, γεγονός που αποδόθηκε και στη μείωση του δανεισμού. Σύμφωνα δε με τις προβλέψεις που είχε κάνει η διοίκηση της Folli Follie μετά το αρχικό deal με την Dufry (και πριν από τη χθεσινή συναλλαγή), οι λειτουργικές ταμειακές ροές αναμένεται να ανέλθουν στα 30 εκατ. ευρώ το 2013, στα 41 εκατ. το 2014, στα 50 εκατ. το 2015 και στα 95 εκατ. ευρώ το 2016. Οι παραπάνω εκτιμήσεις αναμένεται βεβαίως να αναθεωρηθούν μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης πώλησης των ΚΑΕ.

Υπενθυμίζεται τέλος πως σύμφωνα με στοιχεία αναλυτών η τμηματική απόκτηση του 57% των ΚΑΕ από τον όμιλο Folli Follie είχε κοστίσει 360 εκατ. ευρώ περίπου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v