Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: Εντυπωσιακή αύξηση μεγεθών

Εντυπωσιακή αύξηση του κύκλου εργασιών και της καθαρής κερδοφορίας του, παρουσίασε ο Όμιλος Μυτιληναίος για την περίοδο 01/01–30/09/2006. Αναλυτική παρουσίαση των μεγεθών ενεναμήνου για τον όμιλο, την ΜΕΤΚΑ, το Αλουμίνιο της Ελλάδος και το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο.

Μυτιληναίος: Εντυπωσιακή αύξηση μεγεθών
Εντυπωσιακή αύξηση του κύκλου εργασιών και της καθαρής κερδοφορίας του, παρουσίασε ο Όμιλος Μυτιληναίος για την περίοδο 01/01–30/09/2006.

Οι οικονομικές καταστάσεις του Ομίλου συμπεριλαμβάνουν την ΔΕΛΤΑ Project με την μέθοδο της πλήρους ενοποίησης για το διάστημα 13/06-30/09/2006 και την ΕΛΒΟ με την μέθοδο της καθαρής θέσης.

O ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε στα 649,0 εκατ. ευρώ έναντι των 541,8 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας αύξηση 19,8%, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 103,1 εκατ. ευρώ έναντι 167,4 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει όμως να σημειωθεί, ότι τα ανωτέρα κέρδη περιλαμβάνουν τα ποσά των 19 εκατ. ευρώ (9μηνο 2006) και 137 εκατ. ευρώ (9μηνο 2005) που αντιστοιχούν σε υπεραξίες αγοράς πλειοψηφικών ποσοστών της Αλουμίνιον της Ελλάδος, χωρίς τα οποία η αύξηση της καθαρής κερδοφορίας ανέρχεται σε 176,6%.

Αναλυτικότερα, τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) αυξήθηκαν κατά 56,5% φθάνοντας τα 133,9 εκατ. ευρώ έναντι 85,6 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2005, ενώ τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 149,7 εκατ. ευρώ από 100,6 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2005, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 48,8%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δανειακές υποχρεώσεις του Ομίλου ανέρχονται σε 162 εκατ. ευρώ, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα του Ομίλου την 30/9/2006 ανέρχονται πλέον σε 26,7 εκατ. ευρώ, διατηρώντας τον καθαρό δανεισμό (net debt) του Ομίλου στο χαμηλό επίπεδο των 135,3 εκατ. ευρώ.

Το σύνολο του Ενεργητικού για την τρέχουσα περίοδο ξεπέρασε το 1,28 δισ. ευρώ έναντι 1,17 δισ. ευρώ της περυσινής περιόδου.

Τα Ιδία Κεφάλαια του Ομίλου ανέρχονται σε 797,2 εκατ. ευρώ έναντι 707,8 εκατ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου, ενώ αν υπολογισθούν οι πραγματικές κεφαλαιοποιήσεις των εισηγμένων θυγατρικών (mark – to – market) ΜΕΤΚΑ, Αλουμίνιον της Ελλάδος και ΔΕΛΤΑ Project υπερβαίνουν τα 1,1 δισ. ευρώ.

--- Το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο

Ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει στην έναρξη της διαδικασίας ένταξης στην ΔΕΛΤΑ Project όλων των δραστηριοτήτων του Ομίλου στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως είχε γνωστοποιηθεί αμέσως μετά την έναρξη της ενσωμάτωσης της ΔΕΛΤΑ Project στον Όμιλο.

Οι κινήσεις αυτές ενισχύουν σημαντικά τη δυναμική και τις προοπτικές ανάπτυξης του Ομίλου στο χώρο της Ενέργειας, αφού το σύνολο της αδειοδοτημένης ηλεκτρικής ισχύος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπερνά πλέον τα 440 MW και στο σύνολο (από θερμικές και ανανεώσιμες πηγές) το επίπεδο των 1.500 MW, δίνοντας προβάδισμα στον Όμιλο ενόψει της σταδιακής απελευθέρωσης της Ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράλληλα, η ευρεία ενασχόληση στην αγορά της Ενέργειας (κατασκευή έργων, συμπαραγωγή ενέργειας-ατμού, εισαγωγή ηλεκτρισμού, παραγωγή από θερμικές και ανανεώσιμες πηγές), τοποθετεί τον Όμιλο με τρόπο στρατηγικά ευέλικτο, επιτρέποντας του να λαμβάνει επιχειρηματικές αποφάσεις που ενισχύουν την κερδοφορία του, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στην υπό διαμόρφωση ακόμη αγορά.

Σταθμό για το 9μηνο και για τη στρατηγική θέση του Ομίλου στο χώρο της Ενέργειας αποτέλεσε η απόφαση της διεκδίκησης του δημόσιου μεταλλευτικού χώρου της Βεύης στο Νομό Φλώρινας, από κοινού με την Ελληνική Τεχνοδομική. Όπως είναι γνωστό, οι δύο Όμιλοι σκοπεύουν να συνεργαστούν και στη διεκδίκηση μελλοντικών λιγνιτικών εκμεταλλεύσεων.

----Τα μεγέθη 9μήνου του Αλουμινίου της Ελλάδος

Εντυπωσιακά αποτελέσματα παρουσιάζει και η Αλουμίνιον της Ελλάδος. Πιο συγκεκριμένα ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 29,0%, φθάνοντας τα 349,7 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) σημείωσαν αύξηση της τάξης του 71,5% φθάνοντας τα 75,3 εκατ. ευρώ έναντι 43,9 εκατ. ευρώ το 9μηνο 2005, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 85,1 εκατ. ευρώ από 53,3 εκατ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου, σημειώνοντας αύξηση 59,6%.

Εντυπωσιακή αύξηση κατά 101,4% παρουσίασαν τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας τα οποία έφθασαν τα 61,8 εκατ. ευρώ έναντι 30,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2005.

Να σημειωθεί ότι η εταιρία βάσει των αυξημένων ταμειακών ροών υλοποιεί με εντατικό ρυθμό το πρόγραμμα επενδύσεών της, ο τραπεζικός δανεισμός της εταιρίας παραμένει μηδενικός, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα στο τέλος του 9μήνου 2006 ανέρχονταν σε 11 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται, ότι το πρόγραμμα εξοικονόμησης κόστους ΑΤΕ-2 (στόχος του οποίου είναι η μείωση κόστους σε ετήσια βάση κατά 30 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2007), έχει προχωρήσει σημαντικά και με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, με την εξοικονόμηση κόστους μέχρι 30/10/2006 να έχει φτάσει τα 13,3 εκατ. ευρώ.

----Τα μεγέθη 9μήνου της ΜΕΤΚΑ

Αύξηση του κύκλου εργασιών και σταθεροποίηση των κερδών του παρουσίασε και ο Όμιλος ΜΕΤΚΑ.

Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 25,1% και έφτασε τα 217,4 εκατ. ευρώ έναντι των 173,7 εκατ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) έφθασαν τα 41,8 εκατ. ευρώ έναντι 36,2 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2005, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 45,4 εκατ. ευρώ από 39,8 εκατ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου σημειώνοντας αύξηση 14,2%.

Τέλος τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 28,3 εκατ. ευρώ έναντι 27,0 εκατ. ευρώ παραμένοντας αμετάβλητα. Σημαντικό γεγονός είναι ότι ο τραπεζικός δανεισμός της εταιρίας παραμένει μηδενικός, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα την 30/09/2006 ανέρχονται σε 10 εκατ. ευρώ.

Στο διάστημα που πέρασε, η ΜΕΤΚΑ εδραιώθηκε περαιτέρω ως ο πλέον εξειδικευμένος κατασκευαστής ενεργειακών έργων στην Ελλάδα, μετά και την επιτυχημένη κατασκευή, τόσο από πλευράς χρόνου και κόστους, όσο και από πλευράς δείκτη απόδοσης (που με 55,5% αποτελεί τον υψηλότερο όλων των μονάδων της ΔΕΗ, με προφανή οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη) της Μονάδας V ισχύος 385MW του ενεργειακού κέντρου της ΔΕΗ στο Λαύριο.

Παράλληλα προχώρησε στην σύναψη στρατηγικής συνεργασίας με την εταιρεία ALSTOM, για την από κοινού ανάληψη και εκτέλεση έργων στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η συνέχιση της σημαντικής πορείας της ΜΕΤΚΑ θα σηματοδοτηθεί από την επέκτασή της σε διεθνές επίπεδο, την ολοκλήρωση του σταθμού συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ατμού για την Αλουμίνιον της Ελλάδος, και την συμμετοχή από κοινού με την ALSTOM στον διαγωνισμό της ΔΕΗ για την κατασκευή του σταθμού συνδυασμένου κύκλου στο Αλιβέρι.

Όσον αφορά για το υπόλοιπο της εταιρικής χρήσης 2006, ο Όμιλος θεωρεί ότι επιβεβαιώνονται όλες οι προϋποθέσεις για την επίτευξη των υψηλότερων αποδόσεων στην ιστορία του, τόσο σε επίπεδο κύκλου εργασιών και κερδοφορίας όσο και λοιπών δεικτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v