Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Προχωρά στην αξιοποίηση ακινήτων

Την αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας που διαθέτει σε όλη τη χώρα επιδιώκει ο ΟΤΕ. Στο χαρτοφυλάκιο της ΟΤΕ Estate ακίνητα αξίας 1,25 δισ. ευρώ. Τα περισσότερα εξ αυτών στην πρωτεύουσα.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Προχωρά στην αξιοποίηση ακινήτων

«Μπρος τις μηχανές» για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του επιχειρεί να βάλει ο ΟΤΕ, ο οποίος μέσω της θυγατρικής του, ΟΤΕ ESTATE, αναζητά, με διεθνή διαγωνισμό, επενδυτές για την πώληση ή την κοινού αξιοποίηση τεσσάρων σημαντικών ακινήτων που βρίσκονται στην περιοχή της Αττικής.

Σε μια εποχή που η αγορά ακινήτων συνεχίζει να περνά εξαιρετικά δύσκολες μέρες, ο ΟΤΕ κρίνει ότι υπάρχουν οι δυνατότητες για την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος για τα τέσσερα ακίνητα, μεγάλου εμβαδού, που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, την Κηφισιά, την Καλλιθέα και το Αιγάλεω.

Τα τελευταία χρόνια ο ΟΤΕ έχει υλοποιήσει ένα σχέδιο εξοθρολογισμού και μείωσης της χρήσης χώρων. Στο πλαίσιο αυτό ρόλο έχουν παίξει οι νέες τεχνολογίες, η χρήση των οποίων έχει «απελευθερώσει» σημαντικό κτιριακό δυναμικό, ενώ μεγάλος αριθμός χώρων έχει επίσης αδειάσει λόγω της μείωσης του προσωπικού τα τελευταία χρόνια.

Η συζήτηση για την αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του ΟΤΕ έχει ξεκινήσει αρκετά χρόνια νωρίτερα, από την προηγούμενη Διοίκηση του Οργανισμού, υπό τον κ. Παναγή Βουρλούμη, που απέδιδε ιδιαίτερη σημασία στην εκμετάλλευση των σημαντικών ακινήτων που βρίσκονται στην κατοχή του ΟΤΕ. Ωστόσο τα σχέδια αυτά δεν προχωρήσει ιδιαίτερα και σημαντικός λόγος για αυτό είναι η οικονομική κρίση που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η δραστηριότητα στο χώρο του real estate.

Μεγάλος ιδιοκτήτης

Ο ΟΤΕ είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακινήτων στη χώρα και, σύμφωνα με την εκτιμητική εταιρεία Savills Hellas Ltd, η εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας του στο τέλος του 2011 υπολογίζονταν περίπου σε 1,25 δισ. ευρώ.

Η ακίνητη περιουσία του Οργανισμού περιλαμβάνει σημαντικά οικόπεδα- γήπεδα σε όλη την ελληνική επικράτεια, σε στρατηγικές θέσεις, με την μεγάλη πλειοψηφία των κτιρίων αυτών να βρίσκονται στα πλέον εμπορικά σημεία μεγάλων και μικρών πόλεων.

Ειδικότερα, η περιουσία της OTE Estate περιλαμβάνει: 2.301 οικόπεδα συνολικής επιφάνειας 9,31 εκ. τ.μ., εκ των οποίων έχουν ανεγερθεί 2.388 κτίρια συνολικής δομημένης επιφάνειας 1,12 εκ. τ.μ.

Κατά κύριο λόγο τα ακίνητα αφορούν σε χώρους γραφείων, καταστημάτων, αποθηκών, τηλεπικοινωνιακών κέντρων, ενώ σε ποσοστό που ξεπερνά το 50% βρίσκονται στην περιοχή της Αττικής.

Τα τέσσερα ακίνητα που αξιοποιούνται

Ανάμεσα στα τέσσερα ακίνητα για τα οποία ο η OTE Estate αναζητά επενδυτές περιλαμβάνεται και το κτίριο της οδού Σταδίου 15, στην πλατεία Κολοκοτρώνη, δίπλα στην παλαιά Βουλή. Το κτίριο οικοδομήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '30, βάσει σχεδίων του σημαντικού αρχιτέκτονα του μεσοπολέμου Α. Μεταξά. Στέγασε τις διοικητικές υπηρεσίες της ΑΕΤΕ, που προϋπήρξε του ΟΤΕ ως τηλεπικοινωνιακός φορέας. Με την ίδρυση του ΟΤΕ το κτίριο περιήλθε στον Οργανισμό ως Διοικητήριο.

Επιπλέον ο διαγωνισμός αξιοποίησης περιλαμβάνει:

- Ακίνητο επί της οδού Δαβάκη 23, στην Καλλιθέα Αττικής που βρίσκεται επί οικοπέδου επιφανείας 7.792,76 τ.μ. και αποτελείται από συγκρότημα έντεκα (11) κτιρίων συνολικής επιφάνειας 28.519,62 τ.μ.

- Ακίνητο επί της Λεωφ. Πέτρου Ράλλη 36-38 στο Αιγάλεω Αττικής, συνολικού εμβαδού 26.741,66 τ.μ. με τα κτίρια εντός αυτού συνολικής επιφάνειας 12.599,10 τ.μ.

- Ακίνητο επί της οδού Αγραύλης 14, στη Νέα Κηφισιά Αττικής, συνολικού εμβαδού οικοπέδου 7.796,75 τ.μ. με τα κτίρια εντός αυτού συνολικής επιφάνειας 5.369,54 τ.μ.

Η διαγωνιστική διαδικασία αφορά την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τη μεταβίβαση της πλήρους κυριότητας στον πλειοδότη που θα αναδειχθεί για τα ακίνητα της Σταδίου - Ανθίμου Γαζή ή/ και της Κηφισιάς, ή/ και της Καλλιθέας ή/ και της Πέτρου Ράλλη – Αιγάλεω.

Επιπλέον, για τα ακίνητα της Καλλιθέας και της Πέτρου Ράλλη - Αιγάλεω, θα δίνεται η πρόσθετη δυνατότητα στους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό, είτε να τα αξιοποιήσουν από κοινού με την ΟΤΕ ΑΚΙΝΗΤΑ μέσω εταιρίας ειδικού σκοπού, είτε να προτείνουν άλλη επιχειρηματική πρόταση αξιοποίησης τους.

Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα έχουν πλήρη πρόσβαση στους φακέλους των ακινήτων μέσω Digital Data Room (DDR) για όλη την περίοδο μέχρι την υποβολή της δεσμευτικής τους προσφοράς. Η πρόσβαση στο DDR θα ανοίξει, για όσους ενδιαφερόμενους επενδυτές έχουν προμηθευτεί κωδικούς πρόσβασης από την ΟΤΕ ΑΚΙΝΗΤΑ, την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v