Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Τα κλειδιά για ανάκαμψη κερδοφορίας

Η Eurobank παρουσιάστηκε στο road show της HSBC στο Λονδίνο την περασμένη Πέμπτη, ενώ υπήρξαν και πρόσθετες επαφές στο περιθώριο της παραπάνω εκδήλωσης. Πώς επηρεάζει η μείωση των επιτοκίων τα κέρδη της τράπεζας.

Eurobank: Τα κλειδιά για ανάκαμψη κερδοφορίας

Τις δυνατότητες που έχει η Eurobank να επαναφέρει σε υψηλά επίπεδα την κερδοφορία της, εφόσον συνεχισθεί η σταδιακή ομαλοποίηση των συνθηκών στην ελληνική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα αναφέρθηκε η διοίκηση της τράπεζας στις πρόσφατες παρουσιάσεις στο εξωτερικό.

Η Eurobank παρουσιάστηκε στο road show της HSBC στο Λονδίνο την περασμένη Πέμπτη, ενώ υπήρξαν και πρόσθετες επαφές στο περιθώριο της παραπάνω εκδήλωσης.

Με βάση την παρουσίαση που έδωσε στη δημοσιότητα η τράπεζα προκύπτει ότι η Eurobank έχει τη δυνατότητα να επαναφέρει τη κερδοφορία της σε υψηλά επίπεδα εφόσον συνεχισθεί η αποκλιμάκωση του cost of funding και ξεκινήσει η αποκλιμάκωση της δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση.

Για κάθε μείωση των επιτοκίων καταθέσεων κατά 1% τα προ φόρων έσοδα της τράπεζας αυξάνονται κατά 230 εκατ. ευρώ, ενώ για κάθε μείωση του κόστους ρίσκου (προβλέψεις και διαγραφές δανείων) κατά 1% η επίπτωση στα προ φόρων κέρδη ανέρχεται σε 320 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το κόστος ρίσκου ανήλθε στο 4,5% στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2011 από μόλις 1% στο τέλος του 2007 και περίπου 2,8% στο τέλος του 2011.

Η αποκλιμάκωση των επιτοκίων καταθέσεων έχει ήδη ξεκινήσει και στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς εκτιμάται ότι το μέσο επιτόκιο νέων προθεσμιακών καταθέσεων θα κυμαίνεται στο 2,5%. Η αποκλιμάκωση του κόστους ρίσκου αναμένεται να ξεκινήσει από το 2015. Αν στη τριετία 2015-17 το κόστος υποχωρήσει κατά 2,5% το όφελος στα προ φόρων κέρδη της Eurobank θα είναι της τάξης των 800 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, για κάθε 1 δισ. ευρώ χρηματοδότηση από τον ELA η οποία αντικαθίσταται με χρηματοδότηση από την ΕΚΤ το όφελος για την Eurobank σε επίπεδο προ φόρων κέρδους είναι 17,5 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος έχει μειώσει το ELA Funding στα 4,6 δισ. ευρώ στις 15 Νοεμβρίου από 15 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2012 ενώ ο συνολικός δανεισμός του από το Ευρωσύστημα έχει μειωθεί κατά 51% στα 16,5 δισ. ευρώ από 34 δισ. ευρώ τους τελευταίους 17 μήνες.

Σε επίπεδο κόστους λειτουργίας η Eurobank έχει ήδη επιτύχει από το 2008 μείωση κατά 27% και θα συνεχίσει να προσαρμόζει τα κόστη της ώστε σταδιακά να πλησιάσουν την ιστορική επίδοση του 2008.

Τα κύρια εποπτικά κεφάλαια της Eurobank ανήλθαν στις 30/9 σε pro forma επίπεδο στα 2,947 δις ευρώ και ανέρχονται στο 8,1% του σταθμισμένου ενεργητικού ( 36,57 δις ευρώ). Ο δείκτης ως ποσοστό παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με την 30η Ιουνίου 2013 παρά τις ζημιές 463 εκατ. ευρώ.

Και αυτό γιατί αφενός μειώθηκε το σταθμισμένο ενεργητικό κατά περίπου 3 δισ. ευρώ, αφετέρου η καθαρή θέση ενισχύθηκε κατά 225 εκατ. ευρώ από την Proton και το Τ.Τ .

Η καθαρή θέση του ομίλου στις 30/9 ανέρχεται σε 5,45 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 4,1 δισ. ευρώ αποτελούν κεφάλαιο που αντιστοιχεί σε κοινές μετοχές ( common equity), τα 0,95 δις προνομιούχες μετοχές και τα 0,364 δις ευρώ υβριδικά και δικαιώματα μειοψηφίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v