Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: ”Σταδιακά η εκχώρηση του management”

Στην κορυφή της ατζέντας των αποκρατικοποιήσεων του επόμενου έτους τίθεται η εξεύρεση στρατηγικού εταίρου στον ΟΤΕ, με τον ίδιο τον υπουργό Οικονομίας να αναγνωρίζει ότι πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα.

ΟΤΕ: ”Σταδιακά η εκχώρηση του management”
Στην κορυφή της ατζέντας των αποκρατικοποιήσεων του επόμενου έτους τίθεται η εξεύρεση στρατηγικού εταίρου στον ΟΤΕ, με τον ίδιο τον υπουργό Οικονομίας να αναγνωρίζει ότι πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα.

Μάλιστα, από τις δηλώσεις του κ. Γ. Αλογοσκούφη προκύπτει ότι η συμμετοχή του στρατηγικού εταίρου στο μάνατζμεντ μπορεί να είναι σταδιακή, ενώ πληροφορίες φέρουν την κυβέρνηση να εξετάζει και εναλλακτικά σενάρια, με αρχική διάθεση ενός σχετικά μικρού - δυνητικά θα μπορούσε να διατεθεί συνολικά το 28% του Οργανισμού, αφού το οικονομικό επιτελείο θέτει ως φράγμα δημόσιας συμμετοχής το 10% - ”πακέτου” μετοχών και διεύρυνση της αποκρατικοποίησης στη συνέχεια.

Επί του παρόντος όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, καθώς μόλις προ ολίγων ημερών ξεκίνησε η διαδικασία αναζήτησης ενδιαφέροντος στη διεθνή σκηνή από τους συμβούλους αποκρατικοποίησης (UBS, Credit Suisse, Eurobank). Από το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί και τις προτάσεις των συμβούλων θα εξαρτηθούν και οι τελικές κυβερνητικές αποφάσεις.

Στο θέμα του ΟΤΕ αναφέρθηκε με δηλώσεις του ο κ. Αλογοσκούφης μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη, επικεφαλής πολυμελούς αποστολής στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Π. Δούκας, ο πρόεδρος του Χ.Α. κ. Σπ. Καπράλος, ο ειδικός γραμματέας αποκρατικοποιήσεων κ. Λ. Παπάζογλου αλλά και εκπρόσωποι από τις υπό αποκρατικοποίηση επιχειρήσεις το επόμενο έτος.

Όπως δήλωσε ο υπουργός, ”στα θέματα των αποκρατικοποιήσεων, αυτό που είναι για εμάς ο κύριος στόχος για τους επόμενους μήνες είναι η αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ. Η ανεύρεση στρατηγικού εταίρου για τον ΟΤΕ είναι ένα εγχείρημα το οποίο έχει δυσκολίες και έχει επιχειρηθεί και στο παρελθόν χωρίς επιτυχία. Πιστεύω ότι σήμερα οι συνθήκες είναι πολύ καλύτερες, διότι και ο ΟΤΕ έχει προσαρμοστεί στο ανταγωνιστικό περιβάλλον που επικρατεί στην αγορά των τηλεπικοινωνιών. Έχει σημαντικά πλεονεκτήματα και στα Βαλκάνια, όπου όμως θα μπορούσε να πάει ακόμα καλύτερα, εάν βρει κατάλληλο στρατηγικό εταίρο. Στα θέματα της τεχνολογίας έχει εξελιχθεί πολύ, αλλά βεβαίως χρειαζόμαστε κάποιον στρατηγικό εταίρο για να μπορέσει να συνεχίσει την επέκτασή του σε άλλες αγορές. Για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις από την εξέλιξη της τεχνολογίας γενικότερα στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, αλλά και να αντιμετωπίσει με καλύτερο τρόπο το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο που δημιουργείται, το οποίο είναι πολύ ισχυρό και αντιμετωπίζεται πολύ καλύτερα από κοινού μέσα από στρατηγικές συμμαχίες”.

Αναφορά έγινε και στις υπόλοιπες κινήσεις του επόμενου έτους όπου σημείωσε ότι ”θα υπάρξουν περιθώρια και για μια περαιτέρω αποκρατικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου το 2007, όπως υπάρχει και περιθώριο για περαιτέρω αποκρατικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας.

Αυτά βεβαίως θα προχωρήσουν με προσοχή, ανάλογα και με τις συνθήκες των αγορών, διότι όπως είπα προτεραιότητά μας είναι ο ΟΤΕ”.

Παράλληλα, με συνέντευξή του στο ”Έθνος της Κυριακής” ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι ”ασφαλώς ο στρατηγικός εταίρος θα έχει κάποια δικαιώματα συμμετοχής στη διοίκηση. Δεν μπορεί να μην τα έχει. Αυτό όμως δεν θα γίνει άμεσα, αλλά θα πάμε σε μια σταδιακή προσαρμογή”.



Στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης ο υπουργός παρέπεμψε στην επόμενη κυβερνητική θητεία για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ σημειώνοντας ότι ” η πορεία της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί κατά τη δεύτερη τετραετία, κάτι που θα συνδυαστεί με την περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ”.

Ελ. Λ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v