Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΥΑΘ: O πρόεδρος, οι υιοί και ο... κατασκευαστής!

Πριν ακόμη κοπάσει ο θόρυβος για τον τρόπο ανάθεσης έργων από την πλευρά της ΕΥΑΘ, ρεπορτάζ του ”Μετόχου” φέρνει στο φως νέα στοιχεία. Η φερόμενη εμπλοκή του προέδρου της βορειοελλαδίτικης εταιρίας και η ανάληψη έργων από κατασκευαστική στην οποία μετέχουν οι υιοί του θέτει σειρά ερωτημάτων για τις διαδικασίες που αποκαλύπτονται, αλλά και για το επίπεδο ενημέρωσης των αρμόδιων αρχών.

ΕΥΑΘ: O πρόεδρος, οι υιοί και ο... κατασκευαστής!
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Ο τρόπος ανάθεσης έργων από την πλευρά της ΕΥΑΘ απασχόλησε τη δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα, προκαλώντας εκτεταμένη ανακοίνωση της εταιρείας προς το Χρηματιστήριο. Ωστόσο, ο ”Μ” φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας άλλα στοιχεία, που προκαλούν νέα ερωτήματα.

Σύμφωνα με ένσταση που κατατέθηκε επίσημα στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΥΑΘ, προκύπτουν ασυνήθεις ”συμπτώσεις”. Συγγενείς πρώτου βαθμού του προέδρου της ΕΥΑΘ είναι συνεταίροι σε κοινή εταιρεία με τον μέτοχο και αντιπρόεδρο μικρής κατασκευαστικής εταιρείας.

Η συγκεκριμένη κατασκευαστική εταιρεία, όμως, φέρεται να έχει αναλάβει ολόκληρη σειρά συμβάσεων- ορισμένες, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, δόθηκαν με απευθείας ανάθεση- της ΕΥΑΘ, κατά τα τελευταία δύο χρόνια!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει ο ”Μ”:

1. Η μικρού μεγέθους (τρίτης τάξης) κατασκευαστική εταιρεία Ι. Παπαηλιόπουλος ΑΤΕ, το μετοχικό κεφάλαιο της οποίας ανέρχεται μόλις σε 1,6 εκατ. ευρώ και το πάγιο ενεργητικό της μόλις σε 891.058 ευρώ, φέρεται να έχει αναλάβει έργα της τάξεως των 14 εκατ. ευρώ -κάποια μάλιστα από αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, με απευθείας ανάθεση- από την ΕΥΑΘ.

2. Η ίδια κατασκευαστική (Ιωάννης Παπαηλιόπουλος ΑΤΕ) συμμετέχει επίσης ως εταίρος (60%) στην κοινοπραξία με θυγατρικές εταιρείες της Suez Group, που διεκδικούν την ανάθεση διαχείρισης του διυλιστηρίου πόσιμου νερού, προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ, για μια πενταετία (υπενθυμίζεται ότι η Suez Group είναι αυτή τη στιγμή προνομιακός συνομιλητής της ΕΥΑΘ για τη στρατηγική συνεργασία των δύο πλευρών).

Η εταιρεία Ι. Παπαηλιόπουλος ΑΤΕ διαθέτει πτυχίο 3ης τάξης και βάσει της τάξης εγγραφής της δεν δικαιούται να συμμετέχει σε διαγωνισμούς που υπερβαίνουν το ποσό των 4,7 εκατ. ευρώ.

3. Σύμφωνα με επίσημη ένσταση της τεχνικής εταιρείας Κωνσταντινίδης (ανταγωνίστριας της Ι. Παπαηλιόπουλος ΑΤΕ) προς το διοικητικό συμβούλιο της ΕΥΑΘ, η οικογένεια Παπαηλιόπουλου δεν είναι καθόλου άγνωστη με την οικογένεια του προέδρου της ΕΥΑΘ και επί χρόνια μέλους του Δ.Σ. της εισηγμένης, κ. Σταμάτη Καραμανλή (απλή συνωνυμία με τον πρωθυπουργό).

Συγκεκριμένα, τα παιδιά του προέδρου της ΕΥΑΘ (Άγγελος και Δημήτριος) είναι συνεταίροι με τον κ. Στέφανο Παπαηλιόπουλο (αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της τεχνικής εταιρείας Ι. Παπαηλιόπουλος ΑΤΕ, με δικαίωμα υπογραφής και εκπροσώπησης της εταιρείας, ο οποίος διαθέτει το 20% των μετοχών της και είναι αδελφός του Ιωάννη Παπαηλιόπουλου) στην εταιρεία Hola Εκμετάλλευση Χώρων Αναψυχής Α.Ε.!

Ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ κ. Καραμανλής είναι άτομο με γνωστή πολιτική δράση, έχοντας χρηματίσει αντιδήμαρχος στη Θεσσαλονίκη (με τον κ. Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, με τον οποίο λέγεται ότι είναι και κουμπάρος). Κι όπως επίσης λέγεται, οι σχέσεις μεταξύ Καραμανλή και της οικογένειας Παπαηλιόπουλου έρχονται από το μακρινό παρελθόν.

Ο κ. Παπαηλιόπουλος μάλιστα έγινε ευρύτερα γνωστός στον φίλαθλο κόσμο της Θεσσαλονίκης όταν κατά το παρελθόν είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αγοράσει την ΠΑΕ Άρης. Στον χώρο τώρα των δημοσίων έργων, ακούγεται ότι ο κ. Παπαηλιόπουλος έχει ιδιαίτερα καλές σχέσεις με ισχυρούς παράγοντες του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στις 7 Απριλίου 2006 ο Δημήτριος Καραμανλής (γιος του προέδρου της ΕΥΑΘ) υπέγραψε ιδιωτικό συμφωνητικό μεταβίβασης του συνόλου των μετοχών του στη Hola προς τον Ηλία Γκιουλέκα, αδελφό του βουλευτή Θεσσαλονίκης, κ. Κώστα Γκιουλέκα. Ο έτερος αδελφός, Άγγελος Καραμανλής, παραμένει μέτοχος.

Οι σχέσεις...

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή:

* Πρώτον, οι δύο υιοί του προέδρου της ΕΥΑΘ Σταμάτη Καραμανλή, Άγγελος και Δημήτριος, έχουν συστήσει κοινή εταιρεία, τη Hola Εκμετάλλευση Χώρων Αναψυχής Α.Ε., με τον Στέφανο Παπαηλιόπουλο, μέτοχο και αντιπρόεδρο της εταιρείας Ιωάννης Παπαηλιόπουλος ΑΤΕ, που έχει εξασφαλίσει σημαντικό μερίδιο έργων από την εισηγμένη τα τελευταία χρόνια.

Η Hola ιδρύθηκε το 2005 (ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ τ. 2967/16-5-2005), με μετοχικό κεφάλαιο 160.000 ευρώ, έδρα την Πυλαία Θεσσαλονίκης και μετόχους τους Στέφανο Παπαηλιόπουλο, ως πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο (64.000 μετοχές), Άγγελο Καραμανλή, του Σταματίου (28.000 μετοχές) και Δημήτριο Καραμανλή, του Σταματίου (28.000 μετοχές).

* Δεύτερον, ο κ. Σταμάτης Καραμανλής, πατέρας των Άγγελου και Δημητρίου, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΥΑΘ από το 1999. Με απόφαση της τακτικής γενικής συνέλευσης της εταιρείας στις 30/6/2005 ο Σταμάτης Καραμανλής εκλέχθηκε αντιπρόεδρος (εκτελεστικό μέλος) της ΕΥΑΘ και με απόφαση της τακτικής γενικής συνέλευσης στις 28/6/2006 και της απόφασης 249/2006 του Δ.Σ. της ΕΥΑΘ εκλέχθηκε πρόεδρος της εταιρείας.

* Τρίτον, ο Στέφανος Παπαηλιόπουλος, μέτοχος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Hola, ορίστηκε αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της τεχνικής εταιρείας Ι. Παπαηλιόπουλος ΑΤΕ (αδελφός του Στέφανου) με δικαίωμα υπογραφής και εκπροσώπησης της εταιρείας, διαθέτοντας και το 20% των μετοχών της.

Και οι συμβάσεις

Και τώρα πάμε στις συμβάσεις τις οποίες φέρεται, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, να έχει εξασφαλίσει η εταιρεία Ιωάννης Παπαηλιόπουλος ΑΤΕ στη διετία 2005- 2006 και αφορούν, με βάση πληροφορίες, τα παρακάτω έργα:

* Α΄ Ομάδα επειγόντων έργων ύδρευσης 2005, προϋπολογισμός 1,220 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), μειοδότης, σε διαγωνισμό.

* Α΄ Ομάδα επειγόντων έργων ύδρευσης 2006 (α΄ φάση), προϋπολογισμός 500.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), που φέρεται να έγινε με απευθείας ανάθεση. Η σύμβαση υπογράφηκε στις 5/10/2006.

* Αποκατάσταση βλαβών δικτύου ύδρευσης 2005, προϋπολογισμός 985.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), σύμφωνα με πληροφορίες, με απευθείας ανάθεση, σύμβαση στις 5/10/2006.

* Αποκατάσταση βλαβών δικτύου ύδρευσης, προϋπολογισμός 2,750 εκατ. ευρώ, σύμβαση 10/4/2006.

* Επείγοντα μικροέργα ύδρευσης δυτικού τομέα πόλης Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμός 1 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), με ειδικούς όρους, σύμβαση 19/7/2005.

* Εγκατάσταση 18.000 μ. αγωγών ύδρευσης περιοχής Κεντρικής Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμός 2,067 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), με ειδικούς όρους, σύμβαση 12/9/2005.

* Κατασκευή συλλεκτήρα ακαθάρτων υδάτων στην περιοχή Μακεδονία του Δήμου Πανοράματος, προϋπολογισμός 700.000 ευρώ (με ΦΠΑ), σύμβαση 16/9/2005.

* Διακλαδώσεις - επεκτάσεις δικτύου ύδρευσης και πύκνωση - αντικατάσταση δικλίδων πόλεως Θεσσαλονίκης 2006 (α΄ φάση), προϋπολογισμός 500.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), φέρεται να έγινε με απευθείας ανάθεση, σύμβαση 5/10/2006.

* Διακλαδώσεις - επεκτάσεις δικτύου ύδρευσης και πύκνωση - αντικατάσταση δικλίδων πόλεως Θεσσαλονίκης 2005, προϋπολογισμός 1 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), με ειδικούς όρους, σύμβαση 1/8/2006.

(αναδημοσίευση από το φύλλο 452 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 17-21/11/2006)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v