Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρόκας: Συζητά με ΔΕΗ για έργο 2,4 δισ. ευρώ

Σε συζητήσεις με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. για τη συμμετοχή της στο έργο διασύνδεσης Β. Αιγαίου βρίσκεται ο όμιλος Ρόκα, προκειμένου εκείνη να συμμετάσχει με ποσοστό κατ’ ελάχιστο 30% στην υλοποίηση επένδυσης ύψους 2,4 δισ. ευρώ για τη δημιουργία αιολικών πάρκων.

Ρόκας: Συζητά με ΔΕΗ για έργο 2,4 δισ. ευρώ
Σε συζητήσεις με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Ε. για τη συμμετοχή της στο έργο διασύνδεσης των νησιών του Βορείου Αιγαίου βρίσκεται ο όμιλος Ρόκα.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, η εταιρία βρίσκεται σε επαφές με τη θυγατρική της ΔΕΗ, προκειμένου εκείνη να συμμετάσχει με ποσοστό κατ’ ελάχιστο 30% στην υλοποίηση επένδυσης, ύψους 2,4 δισ. ευρώ για τη δημιουργία αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 1.635 MW στα νησιά Λήμνος, Λέσβος, Χίος, την κατοπινή διασύνδεσή τους με τον ηπειρωτικό τομέα της χώρας, καθώς και τη δημιουργία εργοστασίου στη Θράκη, που θα παράγει ανεμογεννήτριες.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου Ρόκα, η συγκεκριμένη επένδυση από τη στιγμή της έγκρισής της από τη ΡΑΕ απαιτεί συνολικά πέντε χρόνια για την ολοκλήρωσή της.

Σημειώνεται, πως σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, η εν λόγω επένδυση θα είναι κερδοφόρος άμεσα, ενώ σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότησή της, έχουν ήδη εξασφαλιστεί σχετικοί πόροι. Συγκεκριμένα ο κύριος όγκος της επένδυσης (σε ποσοστό 70% θα χρηματοδοτηθεί από μεγάλη ευρωπαική τράπεζα, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό (περίπου 600 εκατ. ευρώ) θα καλυφθεί από τον Ομιλο Ρόκα και την ισπανική Iberdrola μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Πέραν του φιλόδοξου αυτού έργου, η εταιρεία αναμένει εντός του 2007 την αδειοδότηση από τη ΡΑΕ για αιολικά και υδροηλεκτρικά έργα συνολικής ισχύος 140-150 ΜW.

Προσφάτως δε έλαβε άδεια παραγωγής ισχύος 180 MW στην Κύπρο όπου ήδη από πέρυσι διαθέτει θυγατρική εταιρεία.

Επιπλέον στον τομέα των ανυψωτικών μηχανολογικών έργων, η εταιρεία συνεχίζει τη διείσδυση της στο εξωτερικό αναλαμβάνοντας πρόσφατα την τρίτη παραγγελία στις ΗΠΑ αλλά και έργο στην Κίνα.

Κατά τη διάρκεια σχετικής παρουσίασης των εργασιών του ομίλου, ανακοινώθηκε επίσης η αποχώρηση του κ. Χρήστου Ρόκα από τη θέση του προέδρου του Δ.Σ. της εταιρίας και η αντικατάστασή του από τον γιο του Γιώργο Ρόκα.

Ο κ. Γεώργιος Ρόκας θα παραιτηθεί από τη θέση του γενικού διευθυντή Ενέργειας της εταιρίας, την οποία θα καταλάβει ο κ. Αθανάσιος Γεωργίου Τσαντίλας, για τον οποίο θα προταθεί στο Δ.Σ. της εταιρίας η εκλογή του ως μέλους καλύπτοντας την κενή θέση μετά την αποχώρηση του κ. Χρήστου Ρόκα.

Πε. Κο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v