Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνεμος αλλαγών στα Δ.Σ. των κυπριακών τραπεζών

Σε λιγότερο από επτά μήνες ήρθαν τα πάνω κάτω στα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών μέσα από μια σειρά οδηγιών της Κεντρικής Τράπεζας και τη συμμετοχή της ΕΤΥΚ στο Δ.Σ. της Λαϊκής Τράπεζας, γράφει η κυπριακή ιστοσελίδα ”Stockwatch”.

Άνεμος αλλαγών στα Δ.Σ. των κυπριακών τραπεζών
Σε λιγότερο από επτά μήνες ήρθαν τα πάνω κάτω στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών μέσα από μια σειρά οδηγιών της Κεντρικής Τράπεζας και τη συμμετοχή της ΕΤΥΚ στο Δ.Σ. της Λαϊκής Τράπεζας, γράφει η κυπριακή ιστοσελίδα ”Stockwatch”.

Η οδηγία για τις τράπεζες ”Πλαίσιο Αρχών Λειτουργίας και Κριτηρίων Αξιολόγησης της Οργανωτικής Δομής, Εσωτερικής Διακυβέρνησης και των Συστημάτων Εσωτερικού Ελέγχου” ήταν ένα από τα βήματα της Κεντρικής για να οριοθετηθεί το πλαίσιο της χρηστής διακυβέρνησης.

Με βάση τη συγκεκριμένη οδηγία τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μέχρι την 1η Ιανουαρίου θα πρέπει να εξετάσουν κατά πόσο δύο τουλάχιστον από τα μέλη του συμβουλίου είναι μεταξύ των μη εκτελεστικών ανεξάρτητων συμβούλων.

Η Κεντρική στα πλαίσια των εξουσιών της έχει εκδώσει επίσης οδηγία για την ικανότητα και την καταλληλότητα των συμβούλων και των διευθυντών των τραπεζών. Η τραπεζική εποπτική αρχή καλεί τους συμβούλους και την εκτελεστική διεύθυνση των τραπεζών να συμπληρώσουν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου ατομικά ερωτηματολόγια με προσωπικά τους στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, ημερομηνία γέννησης, αριθμό ταυτότητας, αριθμό κοινωνικών ασφαλίσεων κ.λπ.).

Η εποπτική αρχή ζητά ακόμη να της κατατεθεί αναλυτική κατάσταση των περιουσιακών στοιχείων -η οποία θα επαναλαμβάνεται ανά τριετία-, τα ακαδημαϊκά τους προσόντα, την προηγούμενη επαγγελματική τους εμπείρα, δήλωση για τυχόν καταδίκη τους ποινικού ή αστικού χαρακτήρα.

Σημαντική χαρακτηρίζεται και η δυνατότητα που παρέχεται στην ΚΤ να ελέγχει την ορθότητα των στοιχείων, μέσω κρατικών αρχών όπως είναι η Αστυνομία της Κύπρου και η Αστυνομία άλλων κρατών, ο Έφορος Φόρου Εισοδήματος και άλλες κρατικές υπηρεσίες.

Τα πρόσωπα που είναι υποχρεωμένα να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο θα πρέπει να εξουσιοδοτούν την Κεντρική να μπορεί να ζητάει πληροφορίες από τις παραπάνω υπηρεσίες και οι Αρχές του κράτους να μπορούν να τις δίνουν στην εποπτική αρχή.

--- Οι μεγαλύτερες αλλαγές στην BOCY

Τα Δ.Σ. των τραπεζών βιώνουν μεγάλες αλλαγές τους τελευταίους μήνες με βάση τις οδηγίες που έχουν εκδοθεί από την Κεντρική Τράπεζα, γράφει το Stockwatch.

Οι μεταρρυθμίσεις αναμένεται να επηρεάσουν περισσότερο την Τράπεζα Κύπρου, καθώς έχει τους περισσότερους διοικητικούς συμβούλους μακράς χρονικής διάρκειας. Σύμφωνα με τον νέο κώδικα, η θητεία οποιουδήποτε συμβούλου ξεπερνά τα εννιά χρόνια, δεν τον κατατάσσει στην κατηγορία του ανεξάρτητου. Στο Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου αρκετοί ανεξάρτητοι σύμβουλοι έχουν θητεία πάνω από εννέα χρόνια.

Τα Δ.Σ. όλων των τραπεζών θα πρέπει να περιλαμβάνουν ισορροπία μεταξύ των εκτελεστικών και των μη εκτελεστικών και ειδικότερα των ανεξάρτητων μη εκτελεστικών συμβούλων, ώστε κανένας σύμβουλος ή μικρή ομάδα συμβούλων να κυριαρχεί στη λήψη αποφάσεων. Οι μη εκτελεστικοί να ισούνται με τουλάχιστον το ένα τρίτο και να περιλαμβάνεται τουλάχιστον ένας εκτελεστικός σύμβουλος.

Την προηγούμενη εβδομάδα το Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου ενισχύθηκε από άτομα της εκτελεστικής διεύθυνσης μέσω των διορισμών των Χαρίλαου Σταυράκη και Γιάννη Κυπρή.

Στη Λαϊκή δεν αναμένονται αισθητές αλλαγές καθώς το νέο Δ.Σ. διορίστηκε πρόσφατα. Η Λαϊκή Τράπεζα είναι το πρώτο πιστωτικό ίδρυμα που άνοιξε τον δρόμο στην Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων να συμμετέχει στο Δ.Σ. με τον πρόεδρό της, κ. Λοΐζο Χατζηκωστή. Η συμμετοχή συντεχνιακών στα Δ.Σ. των τραπεζών ήταν ένα πάγιο αίτημα της ΕΤΥΚ (Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου) τα τελευταία χρόνια.

Ο διορισμός του κ. Χατζηκωστή στο Δ.Σ. της CPB αναμένεται να οδηγήσει και τις άλλες τράπεζες να προχωρήσουν σε δεύτερες σκέψεις ως προς τη συμμετοχή εκπροσώπου της Ένωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων στα Δ.Σ.

--- Πρωτοποριακή η κίνηση της Λαϊκής

Ο πρόεδρος της ΕΤΥΚ, κ. Λοΐζος Χατζηκωστής με εγκύκλιο που έστειλε προς τα μέλη της Ένωσης πριν από δύο μέρες σημειώνει ότι ”τα θετικά μηνύματα αλλαγής και ανανέωσης που έστειλε η νέα διοίκηση με την αναδιάρθρωση στη διοίκηση της τράπεζας και οι ελπιδοφόροι και φιλόδοξοι στόχοι που τέθηκαν από τη νέα ηγεσία μέσα από την τριπλή συγχώνευση Λαϊκής, Marfin, Εγνατίας δημιούργησαν ένα θετικό κλίμα στον ευρύτερο χώρο μας, αφήνοντας να διαφανούν έντονα και άμεσα, στοιχεία μιας νέας σύγχρονης και δυναμικής εποχής για το τραπεζικό μας σύστημα”.

”Η οργάνωσή μας για χρόνια διέβλεπε και προειδοποιούσε για την αναμενόμενη μετάβαση του τραπεζικού χώρου στο νέο ευμετάβλητο περιβάλλον και πολύ συχνά προέτρεπε τις διοικήσεις των τραπεζών να προχωρήσουν και οι ίδιες έγκαιρα σε εκσυγχρονισμό του τρόπου σκέψης και δράσης με σκοπό την ευοίωνη και κερδοφόρα ανάπτυξή τους”, προσθέτει.

--- Παράδειγμα προς μίμηση

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΤΥΚ, η νέα διοίκηση της Λαϊκής ενισχύει τις θετικές εντυπώσεις και την εικόνα της πραγματικά σύγχρονης διοίκησης η οποία με νέες καινοτόμες μεθόδους και αποφάσεις ανοίγει νέους ορίζοντες σκέψης ενώ παράλληλα καταθέτει και την απαραίτητη σημασία και στήριξη στο προσωπικό της, οδηγώντας έτσι την τράπεζα με καλές προϋποθέσεις στη νέα εποχή.

Ο κ. Χατζηκωστής τονίζει ότι οι πρόσφατες ενέργειες της Λαϊκής ”αποτελούν πρωτοφανή καινοτομία για τον χώρο μας, μακριά από κάθε άλλη παρόμοια προσπάθεια που μπορεί να επιχειρήθηκε ίσως στο παρελθόν από τις υπόλοιπες τράπεζες”.

”Ευχόμαστε οι διοικήσεις των άλλων τραπεζών χωρίς εγωιστικές αντιδράσεις να τολμήσουν να μιμηθούν τη συμπεριφορά της Λαϊκής Τράπεζας”, σημειώνει. ”Η διοίκηση της Λαϊκής Τράπεζας χάραξε την πορεία και άνοιξε τη λεωφόρο. Η τόλμη, η αποφασιστικότητα και η σύγχρονη σκέψη αποτελούν το όχημα της προόδου. Είμαστε βέβαιοι πως όσοι έχουν τη σοφία και το θάρρος να μπουν στο όχημα, θα οδηγήσουν τους οργανισμούς των οποίων προΐστανται στην επιτυχία και την πρόοδο”, υπογραμμίζει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v