Μαΐλλης: Διεύρυνση ζημιών στο 9μηνο

Στα 16,1 εκατ. ευρώ διευρύνθηκαν οι ζημιές μετά φόρων για τον όμιλο της Μαΐλλης στο εννεάμηνο έναντι ζημιών 13,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Μαΐλλης: Διεύρυνση ζημιών στο 9μηνο
Ο Όμιλος Μ.Ι. Μαΐλλη ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα για την περίοδο από 1 Ιανουαρίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2013.

Κύρια σημεία των αποτελεσμάτων:

Ο Κύκλος Εργασιών του Ομίλου το Γ' τρίμηνο του 2013 επηρεάστηκε αρνητικά από τη μειωμένη δραστηριότητα του Αυγούστου και την επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ωστόσο, η βελτίωση του Μικτού Περιθωρίου Κέρδους και η συγκράτηση των Λειτουργικών Εξόδων είχαν ως αποτέλεσμα τη διατήρηση της αύξησης του λειτουργικού EBITDA του 9μήνου. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012:

* Οι Πωλήσεις του 9μήνου του 2013 μειώθηκαν οριακά κατά 2,2%
Το Μικτό Περιθώριο βελτιώθηκε κατά 1 ποσοστιαία μονάδα
* Το Λειτουργικό ΕΒΙΤDA αυξήθηκε κατά 8%

Σύγκριση απόδοσης Γ’ Τριμήνου 2013 και 2012

Για τους προαναφερόμενους λόγους, οι Πωλήσεις του Ομίλου το Γ’ Τρίμηνο 2013 μειώθηκαν κατά 4,7% σε σχέση με το Γ’ Τρίμηνο του 2012, ενώ το Μικτό Κέρδος μειώθηκε κατά 2,3% με αποτέλεσμα τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) να μειωθούν κατά 0,6εκ. Ευρώ.

Πορεία βασικών οικονομικών μεγεθών:

Οι Πωλήσεις του Ομίλου Μ. Ι. Μαΐλλης κατά το εννιάμηνο του 2013 ανήλθαν σε 197,4 εκ€, παρουσιάζοντας οριακή μείωση 2,2% σε σύγκριση με το 2012, σαν αποτέλεσμα της μείωσης της ζήτησης στα διαρκή αγαθά, λόγω της οικονομικής ύφεσης στην Ευρώπη. 

Το Μικτό Περιθώριο Κέρδους στο 20,0% ήταν υψηλότερο κατά 1 ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά λόγω της αύξησης του περιθωρίου μικτού κέρδους καθώς και της ευρύτερης συμμετοχής στις Πωλήσεις του Ομίλου των συσκευαστικών μηχανών, προϊόντων υψηλού περιθωρίου κέρδους.

Εξαιρουμένων των Εκτάκτων Εσόδων και Εξόδων που οφείλονται κυρίως σε συναλλαγματικές διαφορές, προβλέψεις καθώς και έξοδα αναδιάρθρωσης, το Λειτουργικό EBITDA Εννιαμήνου του 2013 διαμορφώθηκε σε 10,0 εκ€ (έναντι 9,3 εκ€ το 2012), αφού εκτός της αύξησης του Μικτού Περιθωρίου Κέρδους μειώθηκαν και τα λειτουργικά έξοδα. Αντίστοιχα, το συνολικό EBITDA διαμορφώθηκε στα 8,2 εκ€ έναντι 8,2 εκ€ για το 2012, στα ίδια επίπεδα δηλαδή του 2012.

Οι Ζημιές προ Φόρων ανήλθαν σε 11,8 εκ€ έναντι 12,3 εκ€ την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Οι Ζημιές μετά Φόρων ανήλθαν σε 16,1 εκ€ έναντι 13,3 εκ€ την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Η διεύρυνση των Ζημιών οφείλεται στην αναβαλλόμενη φορολογία σε σύγκριση με το 2012.

Προοπτικές:

Έως το τέλος της τρέχουσας οικονομικής περιόδου, η απόδοση του Ομίλου αναμένεται να συνεχίσει να επηρεάζεται από την ύφεση της βιομηχανικής δραστηριότητας και τις ασθενείς οικονομίες της Ευρωζώνης. Με βάση όμως ότι ο Όμιλος συνεχίζει να δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των πωλήσεων, στην περαιτέρω βελτιστοποίηση του κόστους παραγωγής και στη συγκράτηση των δαπανών, θα εξασφαλιστεί επαρκής ρευστότητα για την υλοποίηση των στόχων του.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους κύριους προμηθευτές, ώστε με βάση την ικανοποιητική απόδοση του Ομίλου και παρά τις αντίξοες συνθήκες, να προχωρήσουν σε αύξηση των πιστωτικών ορίων τους, κάτι το οποίο θα εξασφαλίσει τις απαραίτητες Α΄ ύλες και θα υποστηρίξει την περαιτέρω ανάπτυξη των πωλήσεων.  

Ενέργειες άρσης της επιτήρησης

Στο πλαίσιο της δημοσίευσης των οικονομικών καταστάσεων της περιόδου από 01/01/2013- 30/09/2013 της Εταιρείας Μ.Ι. ΜΑΪΛΛΗΣ AEBE και κατ' εφαρμογή της παρ. 4.1.4.4. του κανονισμού του Χ.Α., γνωστοποιείται προς το επενδυτικό κοινό ότι το σύνολο των μετοχών της Εταιρείας παραμένει στην κατηγορία "Επιτήρησης" όπου μεταφέρθηκε στις 3/4/2009 με την από 3/4/2009 απόφαση του Δ.Σ. του Χ.Α.

Ο λόγος για την ένταξη στην κατηγορία "Επιτήρησης" ήταν ότι σύμφωνα με την ετήσια οικονομική έκθεση της 31/12/2008 διαπιστώθηκε ότι οι ζημιές κατά τη χρήση διαμορφώθηκαν σε επίπεδο μεγαλύτερο από 30% της καθαρής θέσης χωρίς να έχουν γίνει ενέργειες για την βελτίωση αυτής μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (άρθρο 3.1.2.5. του κανονισμού του Χ.Α.).

Η Εταιρεία έκτοτε έχει βάλει σε εφαρμογή ένα συνολικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης και μείωσης κόστους, τα αποτελέσματα του οποίου έχουν ήδη γίνει εμφανή στη βελτίωση των λειτουργιών της Εταιρείας και στη μείωση των λειτουργικών εξόδων με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας.

Η δεύτερη φάση του προγράμματος ανασυγκρότησης συνεχίζεται, και αναμένουμε περαιτέρω μείωση των εξόδων και του κόστους παραγωγής καθώς υλοποιούνται οι υπόλοιπες δράσεις του προγράμματος. Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο του 2011 ολοκληρώθηκε χρηματοοικονομική αναδιάρθωση του Ομίλου Μαΐλλη με την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού συνολικού ύψους 190 εκατομμυρίων Ευρώ και την κεφαλαιοποίηση δανειακών απαιτήσεων των εταιρικών πιστωτών, ύψους 74,9 εκατομμυρίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v