Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Τρεις προϋποθέσεις για έξοδο στις αγορές

Η διοίκηση της ΕΤΕ υπογράμμισε στο Conference Call ότι «η τράπεζα δεν θα χρειασθεί κεφάλαια». Τι ειπώθηκε για πλειστηριασμούς και χορηγήσεις. Σταθεροποιούνται οι καταθέσεις, ενώ σταδιακά έρχονται κάποια ποσά από το εξωτερικό.

ΕΤΕ: Τρεις προϋποθέσεις για έξοδο στις αγορές

Ο δείκτης core tier I θα ανέλθει στο 10%, χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί το placement  ποσοστού της Finansbank, τόνισε πριν από λίγο στην ενημέρωση των αναλυτών, η διοίκηση της τράπεζας.

Πλην του Αστέρα, οι οικονομικές προσφορές για τον οποίο θα ανοίξουν κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή και η ανακοίνωση του πλειοδότη θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζα τρέχει άλλες τρεις κινήσεις ενίσχυσης των κεφαλαίων, μία εκ των οποίων θα ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα. Τον Δεκέμβριο σύμφωνα με τα στελέχη της διοίκησης θα ανακοινωθεί και το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Η διάθεση ποσοστού της Finansbank θα πραγματοποιηθεί όταν το επιστρέψουν οι συνθήκες στις αγορές.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της Blackrock, η διοίκηση της ΕΤΕ υπογράμμισε ότι «η τράπεζα δεν θα χρειασθεί κεφάλαια». Σε ερώτηση για την πορεία των επισφαλειών τα στελέχη τόνισαν ότι «η κορύφωσή τους αναμένεται στα τέλη του 2014 και ο δείκτης που θα προϊδεάσει για την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας».

Στο ερώτημα εάν και πότε βλέπει η διοίκηση της ΕΤΕ να μπορεί η τράπεζα να δανεισθεί από τις αγορές τα στελέχη απάντησαν: «Πρώτα, πρέπει να πέσουν τα spreads στα ομόλογα κατά 300 μονάδες βάσης και εν συνεχεία να γίνουν κάποιες εκδόσεις  με χρήση εξασφαλίσεων όπως για παράδειγμα οι τιτλοποιήσεις».

Πλειστηριασμοί

«Ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξουν ανακοινώσεις για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τους πλειστηριασμούς. Πρόκειται για ζήτημα που συζητείται μεταξύ της τρόικας και της κυβέρνησης και πιστεύουμε ότι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία. Το νέο πλαίσιο θα προστατεύει, όπως έχει πει η κυβέρνηση άνεργους και νέα ζευγάρια», απάντησε κορυφαίο στέλεχος της ΕΤΕ σε ερώτηση για τους πλειστηριασμούς.

Για πιθανές αλλαγές στα warrants η διοίκηση της τράπεζας τόνισε ότι «δεν συμμετέχουμε σε καμία συζήτηση επί του θέματος. Ότι και να πούμε θα είναι μόνο σπέκουλα».

Badbank

Η τράπεζα προχωρά με ταχείς ρυθμούς στην σύσταση εσωτερικής bad bank ήδη υπάρχουν σύμβουλοι για την μεταφορά σχετικής τεχνογνωσίας και σε αυτήν θα περάσουν «ειδικά» στοιχεία του ενεργητικού, τα οποία με την κατάλληλη διαχείριση και εφόσον ανακάμψει η οικονομία, θα απελευθερώσουν κεφάλαια.

Χορηγήσεις

Η Εθνική είναι έτοιμη να στηρίξει την χρηματοδότηση της οικονομίας. Προς το παρόν δεν υπάρχει ζήτηση για δάνεια ωστόσο οι ενδείξεις λένε ότι σύντομα θα ξεκινήσει η ζήτηση.

Καταθέσεις

Σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας υπάρχει σταθεροποίηση στις καταθέσεις ενώ σιγά-σιγά έρχονται κάποια ποσά από το εξωτερικό. «Δεν είναι τεράστια αλλά δείχνουν την τάση. Βέβαια, πρέπει να υπάρξει επιστροφή της εμπιστοσύνης στο 100% για να δούμε επιστροφές». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v