Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: «Ξεκλειδώνει» η εθελουσία

Αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του Ταμείου Αυτασφάλισης της Εθνικής Τράπεζας ετοιμάζει η Ernst & Young. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Προβλέπεται μείωση του εφάπαξ κατά 20%. Πώς ξεπεράστηκαν τα εμπόδια με την τρόικα.

ΕΤΕ: «Ξεκλειδώνει» η εθελουσία

Σε τρεις εβδομάδες θα είναι έτοιμη η αναλογιστική μελέτη, την οποία εκπονεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, η συμβουλευτική εταιρεία Ernst&Young με αντικείμενο τον προσδιορισμό του τρόπου της συνέχισης της βιωσιμότητας του Ταμείου Αυτασφάλισης των εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα.

Από τη βιωσιμότητα ή όχι του Ταμείου εξαρτάται το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για 2.000 εργαζόμενους που έχει εξαγγείλει η διοίκηση της Εθνικής και εκκρεμεί αρκετούς μήνες, καθώς η τρόικα είχε εγείρει ενστάσεις όσον αφορά το κόστος, το οποίο καλείτο να αναλάβει, έναντι του Ταμείου Αυτασφάλισης, η τράπεζα.

Η αρχική πρόταση της τρόικας για διάλυση του Ταμείου Αυτασφάλισης έπεσε στο κενό καθώς κάτι τέτοιο αφενός θα επιβάρυνε με κεφάλαια της τάξης από 70 έως 120 εκατ. ευρώ την Εθνική, αφετέρου κρίθηκε πολύπλοκο νομικά. Κατόπιν διαβουλεύσεων μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, βρέθηκε η χρυσή τομή με την DG Com και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο -τα δύο μέρη της τρόικας που αντιδρούσαν- και δόθηκε το πράσινο φως για τη σύνταξη της αναλογιστικής μελέτης.

Τι προβλέπεται

Το βέβαιο είναι ότι το Ταμείο Αυτασφάλισης των εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας θα συνεχίσει τη λειτουργία του και υπήρξε συμβιβασμός με τη διοίκηση της Εθνικής προκειμένου να προχωρήσει -αφού δοθεί η αναλογιστική μελέτη- η εθελουσία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εθνική Τράπεζα θα καταβάλλει μειωμένη, σε σχέση με το παρελθόν, εισφορά στο Ταμείο, η οποία θα ανέρχεται σε 6 εκατ ευρώ. Επίσης, η βιωσιμότητα του Ταμείου εξασφαλίζεται πλήρως με την αποδοχή από την πλευρά των ασφαλισμένων της μείωσης κατά 20% του εφάπαξ.

Οι όροι, με βάση τις ίδιες πηγές, έγιναν αποδεκτοί από όλες τις πλευρές, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έδωσε το Ο.Κ. και στην Εθνική Τράπεζα ετοιμάζονται για την εφαρμογή της εθελουσίας. Πηγές του ομίλου αναφέρουν ότι το πρόγραμμα θα βγει στον αέρα λίγο πριν από τα Χριστούγεννα και αποτελεί μία από τις βασικές κινήσεις που απαιτούνται στο πλαίσιο του πλάνου αναδιάρθρωσης του ομίλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v