Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank Properties: Παρουσίαση στην ΕΘΕ

Την ιδιαίτερα επιτυχημένη εισαγωγή των μετοχών της στο ΧΑ, τα πλεονεκτήματα από τη συνεργασία της με την Eurobank EFG και τη στρατηγική της ανέπτυξε σήμερα σε παρουσίαση στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών η Eurobank Properties Α.Ε.Ε.Α.Π.

Eurobank Properties: Παρουσίαση στην ΕΘΕ
Την ιδιαίτερα επιτυχημένη εισαγωγή των μετοχών της στο ΧΑ, τα πλεονεκτήματα από τη συνεργασία της με την Eurobank EFG και τη στρατηγική της ανέπτυξε σήμερα σε παρουσίαση στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών η Eurobank Properties Α.Ε.Ε.Α.Π.

Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, για λογαριασμό της εταιρίας παρέστησαν οι κ.κ. Χαράλαμπος Κύρκος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Νικόλαος Γαλέτας Γενικός Διευθυντής, Αριστοτέλης Καρυτινός, εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. και μέλος της Επενδυτικής Επιτροπής, Γεώργιος Χρυσικός, Διευθυντής Επενδύσεων, και Τερέζα Μεσσάρη, Υπεύθυνη Σχέσεων με τους Μετόχους.

Η εταιρία, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη Ανώνυμη Εταιρία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα επιτυχημένη εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών νωρίτερα το 2006, τονίζοντας ότι η ζήτηση υπερκάλυψε τις προσφερόμενες μετοχές κατά 8,3 φορές περίπου και η τιμή διάθεσης καθορίστηκε σε 11% premium σε σχέση με την εσωτερική αξία της μετοχής.

Η εταιρία με την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών ήρθε να ισχυροποιήσει και να συμβάλλει περαιτέρω στην ανάπτυξη ενός νέου, πολλά υποσχόμενου επενδυτικού κλάδου, δίνοντας τη δυνατότητα σε Έλληνες και ξένους επενδυτές για μια έμμεση τοποθέτηση στην εγχώρια αγορά ακινήτων.

Αναφέρεται ότι η Eurobank Properties δραστηριοποιείται σε μία αξιόλογη αγορά, η οποία προσφέρει προοπτικές ανάπτυξης στο άμεσο μέλλον, με αποδόσεις πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο και σημαντική ζήτηση ποιοτικών εμπορικών χώρων, που υπερβαίνει την προσφορά.

Επίσης, ως εταιρία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία επωφελείται από το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς των ΑΕΕΑΠ, το οποίο επιτρέπει τη μεγιστοποίηση των διαθέσιμων χρηματοροών για διανομή στους μετόχους της.

Η εταιρία διαθέτει εμπορικά ακίνητα υψηλής ποιότητας, τα οποία βρίσκονται στρατηγικά τοποθετημένα σε περιοχές υψηλής εμπορικότητας και μισθώνονται μακροχρόνια σε εταιρείες υψηλής αναγνωρισιμότητας, προερχόμενες από ποικίλους κλάδους δραστηριότητας. Ως αποτέλεσμα η εταιρία απολαμβάνει υψηλό ποσοστό πληρότητας.

Επιπρόσθετα, ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για την Eurobank Properties αποτελούν το ισχυρό μετοχικό σχήμα, η δυναμική και η αξιοπιστία, που προσδίδει η στρατηγική συνεργασία με την Eurobank EFG και η έμπειρη και δυναμική ομάδα διοίκησης, η οποία διαθέτει μακροχρόνια εμπειρία και γνώση του κλάδου και είναι σε θέση να αναγνωρίζει και εκμεταλλεύεται τις τάσεις της ελληνικής αγοράς και τις επενδυτικές ευκαιρίες.

Οπως επισημαίνεται, η στρατηγική της Eurobank Properties εστιάζεται στην ενεργή διαχείριση του χαρτοφυλακίου της, επικεντρώνοντας στην ενδυνάμωση των σχέσεων και των συνεργασιών με τους μισθωτές και στην πώληση ακινήτων, όταν οι συνθήκες της αγοράς το υποδεικνύουν, στην επέκταση του χαρτοφυλακίου ακινήτων, μέσω επιλεγμένων αγορών εμπορικών ακινήτων υψηλής ποιότητας, με έμφαση σε χώρους γραφείων, καταστημάτων και Logistics, στην αξιοποίηση της στρατηγικής συνεργασίας με την Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias, βασιζόμενη στις εξειδικευμένες γνώσεις και τους πόρους της, καθώς και την πρόσβασή της σε επενδυτικές ευκαιρίες.

Η πρόθεση της εταιρίας είναι να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο βάσει, κυρίως, των εξής κριτηρίων:

(i) Ακίνητα σε κύριες αστικές περιοχές ή σε κύριους διαμετακομιστικούς κόμβους,

(ii) Ελκυστικές αποδόσεις σε σχέση με τα χαρακτηριστικά κινδύνου του ακινήτου και

(iii) Εκμισθωμένα ακίνητα σε ισχυρούς, χαμηλού ρίσκου μισθωτές.

Το χαρτοφυλάκιο της εταιρίας περιλαμβάνει 34 εμπορικά ακίνητα υψηλού προφίλ, με συνολική επιφάνεια προς μίσθωση 192.966 τ.μ. και αξία, που υπερβαίνει τα Euro 326 εκατ. Όλα τα ακίνητα βρίσκονται κυρίως στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα και τα Ιωάννινα.

Η εταιρία διαθέτει ένα ισορροπημένο, χαρτοφυλάκιο μικτής χρήσης, όπου τα γραφεία αντιπροσωπεύουν περίπου το 66,1% της συνολικής αξίας χαρτοφυλακίου, τα καταστήματα αποτελούν το 17,4% της συνολικής αξίας, ενώ το υπόλοιπο (16,5%) αποτελείται από βιομηχανικής φύσης ακίνητα, κυρίως κέντρα Logistics και διανομής.

Ένα σημαντικό στοιχείο που χαρακτηρίζει το χαρτοφυλάκιό της εταιρίας είναι η μακροχρόνια διάρκεια και ωρίμανση των μισθώσεών, η οποία εξασφαλίζει μια σταθερή παραγωγή ταμιακών χρηματοροών για τους μετόχους.

Η μέση σταθμισμένη υπολειπόμενη διάρκεια των μισθώσεών μας είναι περίπου έντεκα χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρία κατάφερε να αξιοποιήσει σχεδόν τα μισά από τα διαθέσιμα προς επενδύσεις αντληθέντα κεφάλαια σε διάστημα τριών μηνών από την ολοκλήρωση της εισαγωγής των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση της εισαγωγής των μετοχών της εταιρίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις συνολικού ύψους 37,2 εκ. ευρώ, (α) σε κτίριο γραφείων στο Μοσχάτο, εμπορικής αξίας 10,2 εκ. ευρώ, και (β) σε 3 κτίρια και θέσεις στάθμευσης, με πολεοδομική χρήση γραφείων και συνεδριακού κέντρου, τα οποία βρίσκονται στη Ν. Ιωνία Αττικής, εμπορικής αξίας 27,35 εκ. ευρώ.

Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την αξιοποίηση των υπολοίπων κεφαλαίων που αντλήθηκαν κατά τη Δημόσια Προσφορά που διενεργήθηκε στo πλαίσιo της εισαγωγής των μετοχών της εταιρίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι η στρατηγική για τη μελλοντική ανάπτυξή της Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ εστιάζει στην αγορά χώρων γραφείων, καταστημάτων, αποθηκευτικών και βιομηχανικών χώρων σε τοποθεσίες υψηλής εμπορικότητας και προβολής, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες τόσο της κεφαλαιαγοράς όσο και της αγοράς ακινήτων.

Αναφορικά με τα βασικά χρηματοοικονομικά μεγέθη, αύξηση 54,6% στα προ φόρων πραγματοποιηθέντα κέρδη της περιόδου 1/1-30/9/2006 (κέρδη προ φόρων και προ αναπροσαρμογής τιμών επενδύσεων σε ακίνητα σε εύλογη αξία) παρουσίασε η εταιρία σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2005 (12,5 εκ. το εννεάμηνο του 2006 - 8,1 εκ. το εννεάμηνο του 2005).

Τα έσοδα από εκμετάλλευση ακινήτων και διαχείριση διαθεσίμων αυξήθηκαν κατά 34,9% ενώ ιδιαίτερο όφελος είχε η εταιρία λόγω της μετατροπής της σε ΑΕΕΑΠ καθώς μειώθηκαν σημαντικά τα χρηματοοικονομικά της έξοδα (-48,3%) καθώς και διάφορες φορολογικές επιβαρύνσεις (-65,2%).

Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 15,44 εκ. ευρώ σε σχέση με 15,37 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2005. Εάν στα μεγέθη αυτά συνυπολογιστούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις/ελαφρύνσεις της περιόδου, τα καθαρά κέρδη διαμορφώνονται σε 14,6 εκ. ευρώ για το 2006 σε σχέση με 23,9 εκ. ευρώ για το 2005.

Τονίζεται ότι η μείωση αυτή δεν αφορά στα λειτουργικά αποτελέσματα της εταιρίας αλλά στο λογιστικό χειρισμό (non cash item) πρόβλεψης αναβαλλόμενου φόρου κατά τη χρήση 2005 συνεπεία της μετατροπής της εταιρίας σε Α.Ε.Ε.Α.Π..

Συγκεκριμένα, αντιλογίστηκε το 2005 η καθαρή αναβαλλόμενη φορολογική υποχρέωση με αποτέλεσμα την αύξηση των καθαρών κερδών περιόδου κατά το ποσό των 10,9 εκ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η υπεραξία από τα πραγματοποιηθέντα έργα βελτίωσης ακινήτων της εταιρίας που έλαβαν χώρα το τρίτο τρίμηνο 2006 αναμένεται να απεικονιστεί στις οικονομικές της καταστάσεις με ημερομηνία 31/12/2006 (”Καθαρό κέρδος από αναπροσαρμογή επενδύσεων σε ακίνητα σε εύλογη αξία”) μετά από τη σχετική αποτίμηση του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις.

Η διοίκηση της εταιρίας αναμένει ότι τα αποτελέσματα της εταιρίας θα συνεχίσουν να βελτιώνονται καθώς ήδη έχει αρχίσει η μερική εισροή εσόδων από τις πρόσφατες επενδύσεις της εταιρίας στη Νέα Ιωνία και στο Μοσχάτο η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέταρτο τρίμηνο του 2006.

Οι θετικές εξελίξεις στα αποτελέσματα της εταιρίας για το εννεάμηνο του 2006 οδήγησαν το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας στην απόφαση για τη διανομή προμερίσματος 0,29 ευρώ ανά μετοχή, έναντι του μερίσματος για τη χρήση 2006, βάσει των καθαρών κερδών της Εταιρείας κατά την περίοδο 1.1.2006-30.09.2006.

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση της εταιρείας υπογραμμίστηκε ότι οι ΑΕΕΑΠ είναι ένα επενδυτικό εργαλείο που προσφέρει στον επενδυτή τα πλεονεκτήματα μιας επένδυσης σε ακίνητη περιουσία, ενώ ταυτόχρονα παρέχει και τη δυνατότητα ευχερέστερης ρευστοποίησης και επαγγελματικής διαχείρισης. Οι ΑΕΕΑΠ διέπονται από ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, κατά κανόνα είναι σε θέση να διανέμουν μερίσματα σε υψηλό ποσοστό των καθαρών διανεμητέων κερδών και έχουν διασπορά των επενδύσεων.

Η ελληνική αγορά είναι στη φάση, που μπορεί αλλά και χρειάζεται την ανάπτυξη αυτού του κλάδου και η Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v