ΟΛΠ - ΟΛΘ: Οι όροι των διαγωνισμών - Οι συμμαχίες

Την ερχόμενη εβδομάδα προκηρύσσονται από τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ οι δύο διεθνείς διαγωνισμοί για την παραχώρηση των Σταθμών Εμπορευματοκιβωτίων των δύο μεγαλύτερων λιμένων της χώρας σε global operators. Αναλυτικό ρεπορτάζ για τους όρους του διαγωνισμού, τους υποψήφιους και τις πιθανές συμμαχίες.

ΟΛΠ - ΟΛΘ: Οι όροι των διαγωνισμών - Οι συμμαχίες
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Την ερχόμενη εβδομάδα προκηρύσσονται από τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ οι δύο διεθνείς διαγωνισμοί για την παραχώρηση των Σταθμών Εμπορευματοκιβωτίων των δύο μεγαλύτερων λιμένων της χώρας σε global operators.

Το μόνο τυπικό στοιχείο που απομένει είναι η έγκριση της παραχώρησης και από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει στην προγραμματισμένη για μεθαύριο, Πέμπτη, συνεδρίαση του οργάνου.

Είχε προηγηθεί την προηγούμενη Παρασκευή ανάλογη τυπική διαδικασία από το Δ.Σ. του ΟΛΘ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του euro2day.gr, οι διαγωνισμοί αποφασίστηκε να είναι κλειστοί, από την άποψη ότι θα αφορούν σε συγκεκριμένο αριθμό επενδυτών, οι οποίοι θα μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Συγκεκριμένα, στην πρόσκληση θα έχουν δυνατότητα να ανταποκριθούν μόνο 9 υποψήφιοι επενδυτές. Οι όροι συμμετοχής περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη διακίνηση κοντέινερ 5 εκατ.TEU’s ετησίως, και καθαρή θέση 300 εκατ. ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια. Στις υποχρεώσεις τους θα συμπεριλαμβάνονται και η υλοποίηση επενδύσεων στους Σταθμούς Εμπορευματοκιβωτίων.

Ο ΟΛΠ θα παραχωρήσει τις προβλήτες, 1η, 2η και 3η, ενώ ο ΟΛΘ την 6η.

Μετά την ολοκλήρωση των διαδικαστικών, που θα απαιτήσει περίπου 50 ημέρες, εκτιμάται ότι η υποβολή των προσφορών θα είναι δυνατή τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Για τα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας έχουν εκδηλώσει προφορικό ενδιαφέρον οι Cosco, Dubai Ports, Maersk, Hutchison, MSC και Zim.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, δεν αποκλείεται να προκύψουν συμπράξεις για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό, όπως για παράδειγμα της Cosco με την Dubai, καθώς ανάλογη πρακτική έχουν επιδείξει και για άλλα λιμάνια, ή ακόμη και της Maersk με την Hutchison.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το euro2day.gr, αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη επίσημη ενημέρωση της διοίκησης του ΟΛΘ προς τους χρήστες του λιμένος για το θέμα του διεθνούς διαγωνισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v